تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۰

بوستان فداییان اسلام پاتوق‌ خانواده‌های جنوب شهر برای گذراندن اوقات فراغت در روزهای آخر هفته است. اما شاید باورش سخت باشد بوستانی با فضای سبز دلباز، روزگاری گورستانی بود دلهره‌آور که اراضی رها شده آن رعب و وحشت به دل مردم می‌انداخت. ماجرای تبدیل این گورستان به بوستان را در ادامه بخوانید.

همشهری آنلاین حسن حسن‌زاده: امروز اگر چند دقیقه‌ای در بوستان زیبای فداییان اسلام قدم بزنید، چند سنگ قبر نمادین از چهره‌های مشهور تاریخ معاصر کشور را خواهید دید که روزگاری در گورستان قدیمی مسگرآباد به خاک سپرده شدند.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

برای روایت قصه تبدیل گورستان مسگرآباد به بوستان باید به یک قرن پیش سفر کنیم؛ به دوران پهلوی اول که محله مسگرآباد با شهر تهران فاصله بسیار داشت. همین فاصله زیاد تا تهران بود که زمینه ساخت نخستین گورستان پایتخت را در این محدوده فراهم کرد. سال ۱۳۰۴ گورستان مسگرآباد به عنوان نخستین قبرستان تهران که امکاناتی چون آمبولانس، غسالخانه و... داشت جای گورستان‌های کوچک محلی را گرفت و به تدریج به محلی برای دفن اموات تهرانی‌ها تبدیل شد.

«علیرضا زمانی» تهران‌شناس می‌گوید: «گورستان مسگرآباد تا سال ۱۳۴۹ فعال بود اما در این سال اعلام شد گورستان دیگر جایی برای دفن اموات ندارد. همزمان با ساخت بهشت زهرا (س) که حالا گورستان جدید تهران برای دفن اموات بود، با لودر گورستان مسگرآباد را تخریب کردند. پس از این اتفاق گورستان مسگرآباد به مکانی رها شده و فضای بی‌دفاع شهری تبدیل شد.»

اکنون اما سال‌هاست که گورستان مسگرآباد که پس از تخریب وضعیتی مناسبی نداشت با تغییر کاربری به بوستانی ۱۸ هکتاری و یکی از مکان‌های باصفای شهر تبدیل شده است. نام این بوستان را که روی هسته اولیه قبرستان مسگرآباد ساخته شده، بوستان فداییان اسلام گذاشته‌اند چون شهید نواب صفوی و یارانش در این گورستان قدیمی دفن شده بودند و اکنون سنگ قبر نمادین آنها را می‌شود در لابه‌لای درختان پیدا کرد. حالا عصرها اهالی محله‌های اطراف نیز به بوستان فداییان اسلام به چشم محلی برای دورهمی خانوادگی نگاه می‌کنند و دیگر خبری از مشکلات و آسیب‌های موجود نیست.

نام قبلی: گورستان مسگرآباد

نام فعلی: بوستان فداییان اسلام

منطقه: ۱۵

نشانی: خیابان خاوران، میدان مالک اشتر