تاریخ انتشار: ۷ مرداد ۱۴۰۲ - ۰۱:۳۶

بعضی غذاها به شدت به سوخت‌وساز بدن شما آسیب می‌زند. قبلا تصور می‌شد که چاق یا لاغر شدن با قوانین ترمودینامیک تنها در کنترل خودتان است. (میزانی که کالری دریافت می‌کنید همان میزان می‌سوزانید) به نظر می‌رسد تحقیقات اخیر نظریه دیگری دارند؛ همه کالری‌ها به شکل مساوی خلق نمی‌کنند.

همشهری آنلاین: همان صدکالری که شما در خوردن حریصانه نوشابه دریافت می‌کنید داخل بدن‌تان بسیار متفاوت‌ از صدکالری است که از کلم‌بروکلی دریافت می کنید. شش غذا وجود دارد که بیشتر از کالری‌شان بار برای اضافه شدن وزن شما دارند.

نوشابه

یکی از دلایل اصلی که نوشابه را در این لیست قرار داده به خاطر این است با فروکتوز بسیار زیاد شهد ذرت شیرین شده است. در بسیاری از غذاهای آماده و نوشیدنی‌ها این فروکتوز  وجود دارد و به همان میزانی که این چیزها ارزان هستند به همان میزان هم آسیب زننده‌اند. این بحث مطرح است که فرکتوز مورد استفاده در مقدار مشابه مثل سایر قندها اثرات مخرب زیادی بر متابولیسم دارد. مطالعه‌ای که در مجله تغذیه آمریکا منتشر شده است، توضیحات بیشتری درباره ارتباط بین فروکتوز و چاقی منتشر کرده است.

فروکتوز ممکن است به خاطر تاثیرات منفی روی سوخت‌وساز بدن به چاقی منجر شود. در واقع مصرف زیاد فروکتوز می‌تواند منجر به «سندروم‌متابولیک» شود که اساسا یکی از فاکتورهای خطرناک برای دیابت، امراض قلبی و سکته است. علاوه بر این نوشیدن یک لیوان نوشابه می‌تواند مستقیما به متابولیسم شما صدمه بزند.  

«کلزا» روغن‌نباتی

اگرچه قبلا این روغن‌ها به عنوان غذاهای سالم تبلیغ می‌شدند، اما روغن کلزا در واقع کاملا برعکس این موضوع است. زیرا این روغن‌ها منبع اصلی اسیدهای چرب امگا ۶ هستند که می‌تواند باعث کند شدن سوخت‌وساز شود. به موجب آن رژیم آمریکایی توازنی میان اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ ایجاد کرد و همین موضوع سبب پر شدن بازارها از روغن‌های گیاهی و چربی‌های هیدروژنه که منبع زیاد امگا ۶ هستند شد، در حالی که استفاده از آن با چاقی ارتباط دارد.

بررسی‌ای که در یک مجله پزشکی منتشر شده توضیح داده است: «مصرف اسیدهای چرب امگا ۶ و امگا ۳ با افزایش وزن هم در حیوانات و هم انسان‌ها ارتباط دارد، در حالی‌که کاهش مصرف اسیدچرب امگا ۳ خطر افزایش وزن را کاهش می‌دهد.»

این بررسی همچنین توضیح می‌دهد که اسیدهای چرب امگا ۶ مقاومت به انسولین(جایی که بدن کربوهیدرات بسیار زیاد ما را تبدیل به چربی می‌کند) و لپتین (لپتین هورمونی است که به ما می‌گوید چه زمان سیر هستیم، اگر مقاومت کند ما هرگز حس سیری نمی‌کنیم) را افرایش می‌دهد. امگا ۶ را در رژیم‌تان، با عوض کردن روغن‌نباتی با روغن‌زیتون محدود کنید.

نان‌سفید

نان‌سفید و دیگر کربوهیدرات‌های ساده به راحتی توسط بدن شکسته می‌شوند؛ چرا که آن‌ها فیبر هستند(که به آهستگی هضم می‌شوند) و کم‌کم و به راحتی در طی زمان حذف می‌شوند. بدن کالری‌های اضافی را نمی‌سوزاند تا این غذاهای ساده هضم را بشکند، عملیات سوخت‌وساز بدن‌تان را در درجه پایین‌تری نگه دارید. غذاهایی که فیبر زیاد دارند مانند تمام نان‌های گندم متابولیسم بدن‌تان را زیاد می‌کند به گونه‌ای که کار بیشتر برای تلاش و شکستن فیبرهای غیر قابل هضم لازم است.  

کره‌ گیاهی 

خوشـبختانه اغلب منابع چربی‌های اشباع نشده در بازار موجود نیستند، ‌ اما آن‌ها همچنان می‌توانند در یک قالب کره و غذاهای پخته شده پیدا شوند. چربی‌های اشباع نشده در کره می‌تواند باعث ویرانی سوخت‌وساز شما شود؛ زیرا آن‌ها می‌توانند باعث مقاومت به انسولین شود(زمانی که بدن نمی‌تواند از انسولین به صورت موثر استفاده کند). انسولین هورمونی است که در سوخت‌وساز چربی و کربوهیدرات استفاده می‌شود و مقاومت به انسولین باعث کندی سوخت‌وساز و اضافه شدن وزن به‌خصوص در دور شکم می‌شود به همین دلیل بدن ما راحت‌تر چربی را ذخیره می‌کند.  

گوشت گاو پرورشی

گوشت پرورشی گاو می‌تواند به متابولسیم ما صدمه بزند. گوشت گاو پرورشی از گاوهایی که در مزرعه چرا می‌کنند آنتی‌بیوتیک بیشتری دارند. سال‌ها از تاثیرات مضری که آنتی‌بیوتک‌ها روی سلامت ما دارند ناآگاه بودیم. مطالعه‌ای که در مجله بهداشت عمومی منتشر شده در مورد آسیب‌های آنتی‌بیوتیک‌ها بر باکتری‌های خوب روده مصرف‌کنندگان توضیح داده است و متذکر شده که آنتی‌بیوتیک‌ها هم در تغییر باکتری‌های خوب روده ارتباط دارد و هم با افزایش‌وزن رابطه دارد. به طور ساده، مصرف آنتی‌بیوتیک از گوشت می‌تواند باعث افزایش وزن ما شود. توصیه ما این است که تا جایی که می‌توانید از گوشت‌هایی که در مزارع تغذیه شده‌اند استفاده کنید.  

میوه‌های غیرارگانیک 

میوه‌های ارگانیک به دلایل زیادی گران‌تر هستند. مطالعه‌ای که در مجله پزشکی سم‌شناسی منتشر شده نشان می‌دهد که سم‌ ناشی از آفت‌کش‌ها در میوه‌ها و سبزیجات در واقع باعث تغیرات متابولسیم می‌شوند. طبق آزمایشات صورت گرفته روی موش‌ها این موضوع باعث افزایش‌وزن در آن‌ها شده است.

به این معنا موش‌هایی که میوه و سبزیجات سالم خورده‌اند در مقایسه با گروهی که میوه و سبزی ارگانیک خورده‌اند افزایش وزن داشته‌اند. این مقاله خاطر نشان کرده که تغیرات متابولیک در موش مستقیما از آفت‌کش‌ها می‌آید. سعی کنید از میوه‌های ارگانیک استفاده کنید و اگر از میوه‌هایی که در معرض آفت‌کش‌ها هستند استفاده می‌کنید خیلی خوب آن‌ها را بشویید.

منبع: همشهری آنلاین