دلمه یکی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانی است که انواع مختلفی دارد اما مواد داخل آنها یکسان است و از سبزی‌های معطر در مواد آن استفاده می‌شود.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از نمناک، دلمه یکی از غذاهای بسیار خوشمزه ایرانی است که طرفداران زیادی دارد. دلمه انواع فراوانی دارد اما مواد میانی اکثر دلمه‌ها یکسان است. برای تهیه مواد میانی دلمه از مواد اولیه‌ای مانند گوشت چرخکرده، برنج، برخی سبزی‌ها، پیاز، لپه و ادویه‌های دلخواه استفاده می‌شود. اگر علاقمند به تهیه این غذای خوشمزه برای مهمانی‌ها و دورهمی‌های خود هستید، این مطلب را مطالعه کنید.

انواع دلمه

دلمه برگ مو، دلمه بادمجان، دلمه فلفل دلمه‌ای، دلمه سیب‌زمینی، دلمه کلم و … از جمله انواع مختلف دلمه که امروزه در ایران پخته می‌شود. برای تهیه این نوع دلمه‌ها مواد میانی دلمه را طبق دستور تهیه‌شان آماده کرده و درون برگ مو یا کلم، فلفل دلمه و... قرار می‌دهند.

سبزی دلمه

برای تهیه اکثر دلمه‌ها از سبزی‌های معطر فراوانی استفاده می‌شود، سبزی‌هایی که طعم و عطر خوبی را به دلمه شما می‌بخشند. مهم‌ترین سبزیجاتی که در تهیه دلمه استفاده می‌شود و عطر و طعم فوق‌العاده‌ای به غذا می‌دهند؛ عبارتند از:

تره

تره از سبزی‌هایی است که در تهیه دلمه می‌توان از آن استفاده کرد. تره طعم و بوی ملایم‌تری از سیر و پیاز دارد و به دلمه عطر و طعم عالی می‌بخشد.

جعفری

گیاه جعفری از جمله سبزیجاتی است که طعم و بوی معطری دارد و به صورت تر و خشک در انواع غذاها از جمله دلمه بکار برده می‌شود.

شوید

شوید یک گیاه منحصر به فرد است که از آن هم از برگ و هم از دانه‌های آن به عنوان چاشنی استفاده می‌شود. از برگ‌های شوید که بوی معطر و طعم نرم و شیرینی دارند، در تهیه دلمه استفاده می‌شود.

مرزه

مرزه یکی از اعضای خانواده نعناع است که دارای طبع گرم و خشک و طعم تند و فلفلی است. استفاده از مرزه در دلمه، طعم دلمه شما را منحصر به فرد کرده و عطر خوبی به آن می‌بخشد.

نعناع

نعناع گیاهی است که اسانس آن ملایم تراز پونه است. به دلیل عطر و طعم و خواص بی‌نظیر نعناع از آن در تهیه غذاهای فراوان از جمله دلمه استفاده می‌شود.

ترخون

ترخون گیاهی پایا از خانواده کاسنی است که طعم تند و رایحه دل‌انگیزی دارد و به عنوان چاشنی غذا استفاده می‌شود. از این سبزی معطر برای تهیه دلمه استفاده می‌شود.

گشنیز و پیازچه

گشنیز و پیازچه از جمله سبزیجاتی هستند که در صورت تمایل می‌توانید از آنها در تهیه دلمه استفاده کنید. این سبزیجات در کنار دیگر سبزی‌ها طعم خوبی به دلمه شما می‌بخشند.

نسبت سبزی دلمه برگ مو

اگر قصد تهیه دلمه برگ مو دارید و می‌خواهید که یک کیلوگرم سبزی دلمه برگ بخرید می‌توانید از نسبت زیر استفاده کنید.

جعفری: ۳۰۰ گرم
مرزه: ۱۰۰ گرم
تره: ۲۰۰ گرم
شوید: ۱۰۰ گرم
نعناع: ۱۰۰ گرم
ترخون: ۱۰۰ گرم
پیازچه: ۱۰۰ گرم

نکاتی مهم:

برای تهیه سبزی دلمه تمام سبزیجاتی که در بالا آورده‌ایم را تهیه کرده و پاک کنید و خرد کنید و سپس با مواد میانی دیگر دلمه طبق دستور مخلوط کنید.
سبزی دلمه برگ مو تبریزی شامل تره، جعفری، شوید، مرزه، ترخون، نعنا و پیازچه یا سیر سبز است.
سبزی دلمه برگ مو ارمنستان شامل تره، جعفری، ترخون و سیر سبز است. در این ترکیب مقدار تره و جعفری معمولا ۲ برابر ترخون و سیر بوده و افزودن سیر اختیاری است.
سبزی دلمه برگ مو رشت شامل گشنیز، شوید، و پیازچه به مقدار مساوی بوده و گاهی به مقدار برابر با گشنیز، شوید و پیازچه، سیر تازه هم اضافه می‌کنند.
سبزی دلمه تره بار شامل جعفری، مرزه، ترخون، و نعنا است که در این ترکیب مقدار جعفری ۳ برابر مقدار مرزه، ترخون و نعناست.
سبزی دلمه بادمجان شامل تره، جعفری، گشنیز، شوید، ریحان، پیازچه، نعناع، ترخان و مرزه است.
سبزی دلمه فلفل دلمه شامل تره، جعفری، شوید، ریحان، مرزه، ترخان و نعناع است.
سبزی تازه طعم خوبی به دلمه شما می بخشد اما در صورت نبود سبزی تازه می توانید از سبزی فریز شده یا سبزی خشک نیز استفاده کنید.
در صورت در دسترس نبودن سبزی تازه می‌توانید در ازای هر ۱۰۰ گرم سبزی تازه از ۱۰ گرم سبزی خشک استفاده کنید و سبزی خشک را قبل از استفاده ابتدا ۲ ساعت در آب بخیسانید و پس از آبکشی با سایر سبزی‌ها مخلوط کنید.