گرچه بوتاکس به عنوان درمانی زیبایی برای کاهش و پیشگیری از چین‌وچروک‌ها شناخته می‌شود، یک بازبینی جدید نشان می‌دهد که این دارو بالقوه ممکن است برای درمان افسردگی هم به کار رود.

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از خبرگزاری فرانسه بوتاکس، دارویی که از یک سم باکتریایی به سم بوتولینوم مشتق می‌شود، از قبل برای درمان بیماری‌های از میگرن و گرفتگی عضلانی گرفته تا تعریق شدید و بی‌اختیاری ادراری به کار رفته است.

پژوهشگران در دانشکده علوم داروسازی دانشگاه کالیفرنیا در سان‌دیه‌گو  گزارش‌های مربوط به حدود ۴۰۰۰۰۰ نفر را در «سیستم گزارش عوارض جانبی» سازمان غذا و داروی آمریکا بازبینی کردند.

این گزارش‌ها به منظور بررسی رابطه میان بوتاکس و افسردگی گردآوری نشده بودند، بلکه گزارش‌های ارسالی افرادی بودند که وقایعی که از تزریق بوتاکس برایشان رخ داده بودند، ذکر کرده بودند.

این پژوهشگران گزارش‌های مربوط به مصرف‌کنندگان بوتاکس که به هشت دلیل متفاوت و در محل‌های متفاوت از جمله پیشانی، گردن، دست و پا و مثانه این دارو به آنها تزریق شده بود، بازبینی کردند. گزارش‌های مربوط به بیمارانی که داروهای ضد افسردگی دریافت می‌کردند یا گزارش‌های مربط به که یکی از علل تزریق در آنها به علت افسردگی بود، حذف شدند.

یافته‌های این پژوهشگران که در ژورنال Scientific Reports منتشر شده است، نشان داد در بیمارانی که به علت تعریق مفرط، چین و چروک صورت، میگرن، سفتی و گرفتگی عضلات به آنها بوتاکس تزریق شده بود، نسبت به بیمارانی که به علت همین مشکلات درمان دیگری شده بودند، احتمال گزارش افسردگی ۴۰ تا ۸۸ درصد کمتر است. این بهبودی افسردگی در بیمارانی که بوتاکس را در شش محل تزریق متفاوت (و نه فقط پیشانی که محل شایع تزریق است) گزارش شده بود.

یک کارآزمایی بالینی در جریان است تا تاثیر تزریق بوتاکس در پیشانی را به عنوان درمانی بالقوه برای افسردگی امتحان کند.

به گفته این پژوهشگران، پزشکان سال‌ها است که متوجه شده‌اند تزریق بوتاکس به دلایل زیبایی ظاهرا افسردگی بیمارانشان را هم تسکین می‌دهد.

تصور بر این بوده است که برطرف کردن چین‌های شدید اخم در منطقه پیشانی حلقه بارخوردی که را عواطف منفی را تقویت می‌کند، قطع کند، اما به گفته این پژوهشگران سازوکار تاثیر بوتاکس ممکن است پیچیده‌تر باشد، چرا که این بررسی نشان داد محل تزریق بوتاکس از لحاظ تسکین افسردگی اهمیتی ندارد.