همشهری آنلاین: رییس جمهوری اسلامی ایران در سخنرانی خود هفت پیشنهاد مهم به نشست سران "تعامل و تدابیر برقراری اعتماد در آسیا" (سیکا)، ارایه کرد.

به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا به استانبول، در اجلاس دو روزه سران سیکا که به ریاست "عبدالله گل" رییس جمهوری ترکیه برگزار شده، علاوه بر رییس جمهوری ایران، "ولادیمیر پوتین" نخست وزیر روسیه، "الهام علی اف"، "حامد کرزای" و "نورسلطان نظربایف" روسای جمهوری آذربایجان، افغانستان و قزاقستان، "محمود عباس"رییس تشکیلات خودگردان فلسطین و مسولانی از دیگر کشورهای عضو حضور دارند.

دکتر محمود احمدی‌نژاد در این اجلاس تصریح کرد: ایران همچنان پایبندی خودرا به مفاد بیانیه تهران اعلام داشته و امیدوار است گروه وین از این فرصت تاریخی استفاده و تعهد خودرا به رعایت حقوق ملتها از جمله ملت ایران و تعامل سازنده اعلام نماید.

متن کامل سخنان رییس جمهوری به این شرح است:

"بسم اله الرحمن الرحیم

الحمد لله رب العالمین و الصلوه و لسلام علی سیدنا و نبینا محمد و اله الطاهرین و صحبه المنتجبین

اللهم عجل لولیک الفرج و العافیه و النصر واجعلنا من خیر انصاره و اعوانه و المستشهدین بین یدیه

رئیس محترم اجلاس
روسای محترم کشورها و دولتها
عالیجنابان خانمها و آقایان

از استقبال و میهمان نوازی صمیمانه جناب آقای عبدالله گل رئیس جمهور محترم و دولت و ملت عزیز ترکیه در برگزاری موفق این اجلاس تشکر می کنم. همچنین از تلاشهای ارزشمند جناب آقای نور سلطان نظربایف رئیس جمهور محترم قزاقستان در طول ریاستشان سپاسگزارم.

آقای رئیس خانمها و آقایان

امروز با چالشها و مشکلات گوناگونی مواجهیم. چالشهای اقتصادی همه کشورها و ملتها را تحت تاثیر خود قرار داده است. نظام نامتعادل اقتصاد سرمایه داری تجربه بسیار تلخی را بر بشریت تحمیل کرد. تشدید بیکاری، فقر ، ورشکستگی بسیاری از بنگاههای اقتصادی و مالی، کاهش رشد و تجارت اقتصادی و آثار گسترده اجتماعی آن تنها بخشی از تبعات است.

امنیت یعنی اساسی ترین نیاز بشری در مخاطره است. تهدیدات هسته ای همچنان بر جهان سایه افکنده است. ملتهای منطقه ما از حضور نظامی بیگانه در رنج هستند. میلیونها نفر کشته زخمی و آواره عقب ماندگیهای اقتصادی و عدم پیشرفت شایسته نتیجه حضور بیگانگان در عراق و افغانستان و منطقه است.

اقدامات مداخله گرانه بعضی از دولتها که با نظامی گری و زور بادیگران رفتار می کنند از دیگر مشکلات بزرگ بین المللی است.

ناکارآمدی شورای امنیت ساختار کهنه و تبعیض آلود آن و حضور بعضی از دولتهای توسعه طلب و دخالتهای فرامرزی از عوامل اصلی عدم ثبات سیاسی در دنیا است.

رژیم اشغالگر صهیونیستی کانون اصلی ناامنی، عامل چند جنگ بزرگ و آوارگی میلیونها نفر و تحمیل درد و رنج برملت فلسطین و ملتهای همجوار بوده است. این رژیم با ذخیره سازی سلاح اتمی عامل توسعه تروریسم دولتی و شکستن تمام مرزهای قانونی و انسانی تهدید دائمی علیه کشورهای منطقه و در واقع توهینی به همه بشریت است که با حمایت شبکه بین المللی صهیونیسم به عنوان عامل فشار بر دولتها سیاستمداران و رسانه ها عمل می کند.

آنچه این رژیم نامشروع در قبال کاروان صلح و آزادی انجام داد نمایش باطن واقعیت این رژیم بود. به شهداری این حادثه درود می فرستم و مراتب تقدیر ملت عزیر ایران را به مردم مومن و انقلابی ترکیه و به همه ملتهایی که در این مسیر الهی و انسانی مشارکت کردند و شهید دادند تقدیم و از ایستادگی دولت ترکیه قدردانی می نمایم.

دوستان عزیز

ریشه همه این مشکلات به اندیشه فلسفه مادی برمی گردد. اندیشه ای که از معنویت و معارف الهی و آئین پیامبران سرچشمه نمی گیرد و اخلاق را امری نسبی می انگارد و در عرصه اقتصاد و مالی سود و لذت حداکثیری را بدون توجه به حقوق و منافع دیگران و بدون التزام به عدالت و راستگویی هدف قرار داده است.

اندیشه ای که در عرصه سیاست نیز تسلط و نفوذ حداکثری به هر قیمت ولو با تجاوز و اشغال و کشتار، اشاعه ناامنی و تروریسم را توجیه می کند و دخالت در امور دیگران، استفاده از ابزارهای غیر اخلاقی نظیر فریب و تهمت ترویج افراط گرایی و رفتارهای غیر انسانی و حتی محاصره غذایی و دارویی را روا می دارد.

این فلسفه در عرصه فرهنگ نیز با ترویج ابتذال، بی بندوباری اخلاقی و خشونت تا آنجا پیش رفته است که اصلی ترین نهاد اجتماعی یعنی خانواده را که اولین مدرسه عشق و عاطفه و انسانیت است در معرض از هم پاشیدگی قرار داده است. نتیجه چین امری پدیدار شدن افرادی خشن کم عاطفه و بداخلاق است که انسانیت را برای نیل به تمایلات مادی خود قربانی می کنند و منشا تباهی جوامع می شوند.

دوستان عزیز

با افتخار اعلام می کنم که ما تعلقی به فرهنگ یادشده نداریم. ملتهای دیگر نیز به چنین اندیشه و فلسفه ای تعلق ندارند. فرهنگ ملتهای ما مبتنی بر خداپرستی، عدالت، پاکی و عشق به انسانهاست که هزاران سال با آن زندگی کرده اند.

انبیا الهی از حضرت ابراهیم تا حضرت عیسی و پیامبر اسلام حضرت محمد مصطفی که صلوات خدا بر همه آنان باد بشریت را به یکتا پرستی، به رعایت حدود الهی و حقوق انسانها و به عدالت پاکی مهربانی و گذشت نسبت به یکدیگر دعوت کرده اند.

پیامبران و صالحان هرگز اجازه نداده اند حقوق افراد و ملتها و کشورها ضایع شود. حقوق انسانی در نزد پیامبران بالاترین حرمت و ارزش را دارد.

همکاران گرامی

روشن است که وضع موجود نمی تواند ادامه یابد و ادامه آن جز افزودن به خسارت و تخریب نتیجه ای ندارد.

ما امروز نیازمند مبانی و ساختار جدیدی برای تنظیم تعاملات جهانی هستیم.

اندیشه و فلسفه الهی که اخلاق و انسانیت را در متن خود دارد بهترین مبنای فرهنگ، اقتصاد، سیاست و روابط بین المللی است. براین اساس عدالت، حفظ کرامت انسانی، برادری، محبت و احترام به حقوق دیگران مبنای تعاملات و مناسبات قرار می گیرد و دلیلی برای بی عدالتی ، تبعیض ، تجاوز ، جنگ ، نا امنی و فقر باقی نمی ماندو این نشست با حضور جمعی از کشورهای بزرگ صاحبان تمدن و فرهنگ انسانی قدرتمند و صاحب تاثیر با استفاده از امکانات گسترده سیاسی فرهنگی و اقتصادی اعضا می تواند نقش مهمی در تغییر و وضع موجود به نفع ملتها و به نفع امنیت و صلح و پایدار ایفا نماید.

برهمین اساس و با توجه به آنچه گفته شد پیشنهاد می گردد:

ا – با اتکار بر نقاط مشترک و متعالی فرهنگی که در حقیقت اندیشه دل و رفتار ملتها و دولتها را به یکدیگر پیوند می زند و با تاکید بر ارزشهای الهی و انسانی می توانیم زمینه های همگرایی و برادری و همکاری را بیش از گذشته فراهم آوریم . بدین منظور پیشنهاد می شود گروهی از نخبگان و وزرای فرهنگ نسبت به تدوین منشور دوستی و برادری با نگاه جهانی اقدام نمایند تا پایه تعاملات و روابط بین کشورها باشد.

2 – با توجه به معایب و کاستی های بزرگ موجود در نظام اقتصادی بین الملل ، تقویت همگرایی سازنده و عادلانه در تعاملات اقتصادی و مالی ضرورت مضاعف یافته است. انجام معاملات با ارزهای رایج کشورها یا باسبدی از ارزهای معتبر و یا به صورت پایاپای می تواند به عنوان گام اول عملیاتی شود.

پیشنهاد می گردد گروهی از وزرای اقتصادی و بانکهای مرکزی با برگزاری جلسات مشترک راهکارهای مناسب و اجرایی آن را تدوین و اعلام نمایند.

3 – هرچند در نشست اخیر بازنگری "ان.پی.تی" در سازمان ملل کشورهای دارای سلاح هسته ای موظف به خلع سلاح شدند اما در برابر تعیین مهلت زمانی و تضمین مشخص برای خلع سلاح مقاومت کردند. پیشنهاد می گردد راهکارهای خلع سلاح اتمی در نشست جمعی از وزرای خارجه و یا وزرای انرژی مورد بررسی قرار گیرد.

محو سلاحهای هسته ای، از بین بردن اصلی ترین تهدید جهان و گسترش انرژی هسته ای، بزرگترین خدمت به اقتصاد کشورها و کمک به حفاظت از محیط زیست و رفع آلودگی از آب و هواست. تحقق هدف "انرژی صلح آمیز برای همه ، سلاح اتمی برای هیچ کس" در سایه همکاری جمعی قابل حصول است.

4 – بیانیه تهران الگوی مناسبی برای دسترسی همه کشورهای عضو "ان.پی.تی" به انرژی صلح آمیز هسته ای را ارائه می کند. تهران همچنان پایبندی خودرا به مفاد بیانیه اعلام داشته و امیدوار است گروه وین از این فرصت تاریخی استفاده و تعهد خودرا به رعایت حقوق ملتها از جمله ملت ایران و تعامل سازنده اعلام نماید. ضمن تقدیر مجدد از ابتکار عمل دولتهای ترکیه و برزیل اعلام می دارد که سه دولت در کنار سایر دولتهای مستقل و دوست، کار را تا تامین حقوق همه ملتها در استفاده از انرژی صلح آمیز هسته ای ادامه خواهند داد و دست همه دوستان را در این راه می فشارند.

5 – ساختار رویکردی مبتنی بر عدالت تغییر یابد. کشورهای عضو سیکا می توانند در تحقق این امر پیشقدم باشند. پیشنهاد می شود این موضوع در دستور کار باقی بماند و به طو مستمر پیگیری شود.

6 – امروز بر همه روشن شده است که شبکه صهیونیسم بین المللی از عوامل اصلی بی عدالتی تبعیض باج خواهی و جنگ و تجاوز در جهان است.رژیم صهیونیستی از کانونهای اصلی این شبکه است که تحت حمایت دولتهای آمریکا و انگلیس است. تا زمانی که اقدامات خودسرانه و ضد انسانی شبکه مزبور در جهان کنترل نشود دنیا روی آرامش را نخواهد دید.
واضح است که رژیم صهیونیستی به تنهایی نمی تواند در این حد گسترده جنگ افروزی کند و از هرگونه تعقیب بین المللی نیز مصون باشد. صریحا اعلام می کنم که حامیان رژیم صهیونیستی در جنایات این رژیم شریک هستند و باید پاسخگو باشند.

جمهوری اسلامی ایران برای حل مشکل دیرینه و تاسف بار فلسطین اشغالی پیشنهادی کاملا دموکراتیک و منطبق بر منشور ملل متحد یعنی برگزاری رفراندوم با حضور همه فلسطینی های بومی اعم از مسلمانان و مسیحی و یهودی را اعلام داشته و بر این باور است که این انسانی ترین، کم هزینه ترین و کوتاهترین راه حل است.

7 – حرکت کاروان صلح و آزادی یک حرکت انسانی و عمیق برای کمک به مردم مظلوم غزه بود که سه سال است در خانه خود تحت محاصره و هجوم وحشیانه نظامی هستند. ضمن اعلام همبستگی با مردم غزه و محکوم کردن محاصره غزه و حمله غیر انسانی به کاروان های کمکهای بشردوستانه پیشنهاد می نماید که اولا در بیانیه نهایی ضمن محکوم ساختن اقدام ضد بشری رژیم صهیونیستی در حمله به کاروان آزادی بر پایان یافتن محاصره غزه تاکید و حرکت کاروان کمکهای داوطلبانه از همه کشورهای عضو به سوی غزه مورد حمایت قرار گیرد. ثالثا پیگیری تلاش مشترک برای شکستن محاصره ظالمانه غزه به نحود موثری در دستور کار قرار گیرد.

ما مطمئن هستیم که وضع موجود به زودی تغییر خواهد کرد و جنگ و ناامنی جای خودرا به صلح و ثبات خواهد داد. تلاش در این مسیر حرکت در جهت تحقق آینده درخشان بشری است. آینده ای که همه انبیا بدان وعده داده اند.

دنیای سرشار از صلح و دوستی و رفاه تحت هدایت موعود امام مصلح کل و انسان کامل که عاشق انسانهاست امروز بر همه ما لازم است تا با تلاشی موثر در برپایی آن حیات طیبه نقش آفرینی نمائیم. با تشکر از حضار از خداوند بزرگ می خواهم که تلاش همکاران در توسعه صلح و برادری و امنیت کاملا موفق باشد. باردیگر از برادرانم جناب آقای عبدالله گل ریاست محترم جمهوری ترکیه و جناب آقای نظربایف رییس محترم جمهوری قزاقستان تشکر و قدردانی می کنم.

والسلام علیکم و رحمه الله و برکاته"

برچسب‌ها