همشهری آنلاین- شهره کیانوش راد: این ساختمان معماری مدرنی دارد و تا قبل از انقلاب اسلامی محل زندگی اسدالله علم بوده است. علم، یکی از مهمترین چهرههای سیاسی دوران محمدرضاشاه، وزیر دربار از ۱۳۴۵تا۱۳۵۶و نخستوزیر ایران از سال۱۳۴۱تا۱۳۴۲بود. او تا آخرین روزهای حیاتش در همین خانه زندگی میکرد و وقتی به سرطان خون مبتلا شد برای درمان به کشورهای فرانسه و آمریکا رفت، اما درمانش موفقیتآمیز نبود و در فروردین ۱۳۵۷ در آمریکا درگذشت.
قصههای خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید
خانهباغ اسدالله علم بعد از انقلاب اسلامی به صورت متروکه رها شده بود و در سال ۱۳۷۹ شهرداری آن را به دو بخش تقسیم کرد. محوطه باغ آن به بوستان عمومی تبدیل شد که اکنون با نام پارک مینا شناخته میشود و ساختمان اصلی هم در قسمت شمالی باغ، با هدف آموزش علاقهمندان به علم نجوم، تغییراتی یافت و به نام مرکز علوم و ستارهشناسی فعالیت خود را شروع کرد. پایهگذار این مرکز استاد احمد دالکی، پدر نجوم ایران، است. این مرکز با مساحت ۶ هزار متر مربعی و زیر بنای حدود ۳ هزار متر مربعی، اکنون یکی از زیرمجموعههای معاونت اجتماعی و فرهنگی شهرداری منطقه یک است.
مرکز علوم و ستارهشناسی تهران ۷ تالار دارد که متناسب با آموزشهای نجوم طراحی شدهاست. تالار کهکشان یکی از بخشهای این مرکز است که در گذشته تالار پذیرایی خانه اسدالله علم بوده است. شومینهای بزرگ در این تالار یادگار همان دوران است. تالار آموزشی این مرکز نیز در اتاق کار اسدالله علم دایر است. خانهباغ اسدالله علم استخر بزرگی دارد که اکنون پشت ساختمان مرکز به همان شکل باقی ماندهاست. مرکز علوم و ستارهشناسی تهران در دزاشیب، روزانه میزبان تعدادی از دانشآموزان، دانشجویان و علاقهمندان به علم ستارهشناسی برای بازدید از تالارهای هفتگانه یا شرکت در دورههای آموزشی این مرکز است.