آنتوان سوروگین، عکاس ارمنی-گرجی مقیم ایران، طی ۵ دهه فعالیت حرفه‌ای در ایران به موضوعات متنوعی پرداخت و بیش از ۷ هزار نگاتیو شیشه‌ای ثبت کرد و می‌توان گفت که پرکارترین عکاس تهران قدیم شایسته اوست.

همشهری آنلاین- سمیرا باباجانپور: تسلط او به زبان و فرهنگ ایرانی و تبحرش در فن عکاسی به او موقعیتی متمایز از سایر عکاسان همدوره‌اش بخشید. عکس‌هایی که او از فرهنگ مردم کوچه و بازار تهران ثبت کرده بسیار دیدنی است. مشاغل و حرفه‌ها، زنان، آداب‌ورسوم، پرتره، اماکن تاریخی و مردم از مهم‌ترین موضوعات عکس‌های سوروگین است. بسیاری از وقایع دوران مشروطه در تهران و حتی لحظه به دار آویختن میرزا رضای کرمانی در میدان مشق تهران را او ثبت کرد.

قصه‌های خواندنی تهران را اینجا دنبال کنید

آنتوان خان لقب خانی را از مظفرالدین میرزا ولیعهد گرفت. برای نخستین بار استودیوی عکاسی در خیابان علاءالدوله بنا کرد. روایت عکس‌های او بیشتر سال‌های ۱۲۴۹ تا ۱۳۰۹ را نشان می‌دهد مجموعه‌ای بی‌نظیر از آداب و سبک زندگی مردمان عهد قاجار.

ساختمان نظمیه در میدان توپخانه

آنتوان در دربار ناصرالدین شاه بسیار محبوب بود به‌خصوص ولیعهد مظفرالدین میرزا علاقه خواصی به او داشت.

مجلس شورای ملی - بهارستان

ارتباط آنتوان خان با مشروطه‌خواهان موقعیتش را در دربار بر هم زد. همچنین در رویداد توپ بستن مجلس زمانی که خانه‌ ظهیرالدوله ویران شد چون عکسخانه او در نزدیکی آن بود دچار آتش‌سوزی شد و بسیاری از عکس‌ها و نگاتیوهای او که گنجینه‌ای ارزشمند از دورۀ قاجار بودند از بین رفت.

نمایی از دربند

باروی کار آمدن پهلوی نیز شرایط آنتوان خان چندان تغییری نکرد به‌خصوص که رضاشاه به بهانه اینکه آثار او تهران و مردمانی با سبک زندگی منسوخ‌شده را نشان می‌دهد دستور توقیف تمامی آن‌ها را داد و به‌این‌ترتیب عکس‌ها و نگاتیوهای باقیمانده از آتش‌سوزی توقیف شد.

مردم کوچه و بازار

آنتوان خان در سال ۱۳۱۲ خورشیدی براثر عفونت کلیه درگذشت و در قبرستان دروازۀ دولاب تهران به خاک سپرده شد.