دبیر انجمن پسته کشور در مورد وضعیت تولید پسته امسال گفت: تولید ما نسبت به پارسال ۲ برابر شده است. پارسال میزان تولید پسته در کشور ۱۱۰ هزار تن بود که امسال ۲۱۰ هزار تن شده است.

همشهری آنلاین- مرضیه ثمره‌حسینی: فصل برداشت پسته آغاز شده است. ایران ۲۸ استان پسته‌خیز دارد که در رأس آنها، استان کرمان قرار دارد. پس از کرمان، استان‌های خراسان رضوی، یزد و فارس در رتبه‌های بعدی تولید پسته هستند.

دبیر انجمن پسته کشور در مورد وضعیت تولید پسته امسال به همشهری آنلاین گفت: طبق بررسی‌ها و پیش‌بینی‌هایی که انجمن پسته ایران انجام داده است، تولید امسال ۲۱۰ هزار تن است که ۱۱۰ هزار تن آن مربوط به استان کرمان و ۷۰ هزار تن مربوط به رفسنجان است.

حسین رضایی با بیان اینکه تولید پسته امسال نسبت به سال قبل افزایش یافته است، ادامه داد: تولید ما نسبت به پارسال ۲ برابر شده است. پارسال میزان تولید پسته در کشور ۱۱۰ هزار تن بود که امسال ۲۱۰ هزار تن شده است.

موانع بر سر راه صادرات باید برداشته شوند

بخش مهمی از پسته تولیدی ایران صادر می‌شود و تنها حدود ۲۰ تا ۳۰ هزار تن در داخل کشور مصرف می‌شود. دبیر انجمن پسته کشور در مورد وضعیت صادرات برای امسال گفت: حجم تولید پسته امسال برای اولین بار در دنیا به بالای یک میلیون تن رسیده است که ۶۵۰ هزار تن آن را آمریکا، ۲۰۰ هزار تن ایران و بقیه از سمت کشورهای دیگر دنیا تولید می‌شود.

رضایی با انتقاد از موانع موجود بر سر راه صادرات محصولات کشاورزی بیان کرد: صادرکنندگان ما با ۲ مسئله جدی در مسیر صادرات روبه‌رو هستند که رفع تعهد ارزی از مهم‌ترین آنهاست و اگر بانک مرکزی در این زمینه فکری نکند پسته ما امسال روی دستمان می‌ماند.

دبیر انجمن پسته کشور ادامه داد: اگر ما نتوانیم در ۳ ماه اول برداشت پسته یعنی مهر، آبان و آذر ۷۰ تا ۸۰ هزار تن پسته را صادر کنیم دیگر نمی‌توانیم این عقب‌ماندگی را جبران کنیم برای همین ما به شدت درخواست رفع تعهد ارزی محصولات کشاورزی را داریم و از دولت می‌خواهیم سختگیری را از روی ارز محصولات کشاورزی بردارند چرا که ارز محصولات کشاورزی ۵ تا ۷ درصد ارز کشور بیشتر نیست و مسئله مهم این است که این ارز به کشور برمی‌گردد. اگر هم دولت از برگشت ارز محصولات کشاورزی اطمینان ندارد می‌تواند آن را از محل تهاتر جبران کند.

رضایی در مورد وضعیت صادرات پسته ایران در سال‌های قبل گفت: از فروردین سال ۹۷ که مقررات تعهد ارزی ایجاد شد صادرات ما به شدت به مشکل خورد و تمام صادرکنندگان خوشنام ما از بحث صادرات خارج شدند. در سال‌های اولیه با کارت‌های یک بار مصرف صادرات انجام شد که مشکلات بزرگی به همراه داشت. سال گذشته هم که ما ۱۰۰ هزار تن تولید پسته داشتیم ۶۵ هزار تن بیشتر صادر نشد و هنوز ۳۰ هزار تن پسته ما باقی مانده است که واقعا این آمار برای ایران پایین است و طبیعت و قانون تجارت این است که هر لحظه شما در بازار نباشید رقیب جای محصول شما را می‌گیرد.

دبیر انجمن پسته کشور ادامه داد: نمی‌شود همه هزینه‌های کشاورز با ارز آزاد باشد و بعد محصولش را با ارز نیمایی تحویل بانک مرکزی بدهد و روی هر کیلو پسته ۳۰ هزار تومان ضرر کند. این اجحاف است و واقعا دردی هم از دولت دوا نمی‌کند. فرض کنید یک میلیارد دلار تعهد ارزی محصولی مانند پسته باشد این عدد در مقابل رقم ۷۰ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات این محصول چیزی نیست و دولت باید به این موضوع توجه کند. علاوه بر آن، به صورت مستقیم زندگی یک میلیون نفر و به صورت غیرمستقیم معاش ۵ میلیون نفر از صنعت پسته تامین می‌شود. بنابراین، بحث تعهد ارزی برای محصولات کشاورزی در محصولی مانند پسته علاو بر اینکه به تولید پسته و معاش ۵ میلیون نفر آسیب می‌زند صادرات را هم تعطیل خواهد کرد.

مصرف پسته در داخل کاهش یافت؟

دبیر انجمن پسته کشور در مورد میزان مصرف پسته در داخل کشور گفت: در مورد میزان مصرف داخلی پسته به طور دقیق نمی‌شود آمار ارائه کرد چون به جز مصرف خود محصول پسته، بخشی از پسته در صنایع شیرینی‌پزی مانند گز و سوهان و باقلوا استفاده می‌شود و به دست آوردن مجموع اینها راحت نیست اما به صورت کلی، اوج میزان مصرف پسته در کشور ما ۴۰ هزار تن در سال بوده که در حال حاضر این عدد به ۲۰ تا ۳۰ هزار تن رسیده است.

رضایی در مورد علت گرانی پسته هم بیان کرد: هزینه‌های تولید محصولاتی مانند پسته، گردو و بادام به شدت بالا رفته است. این را هم در نظر بگیریم که به خاطر دو سال سرمازدگی محصولی در کشور نبود. اما در حال حاضر قیمت پسته به توجه به ارزش غذایی بالایی که دارد به نسبت مناسب است و ما پسته را بر اساس قیمت جهانی عرضه می‌کنیم که بین حدود ۷ تا ۸ دلار است.

دبیر انجمن پسته در مورد اینکه آیا گرانی در کاهش مصرف پسته در داخل کشور موثر بوده است؟ گفت: گرانی بی‌تاثیر نبوده است ولی یک مسئله دیگر این است که مغز پسته رقیب‌های دیگری مانند مغز بادام و بادام هندی و بادام زمینی دارد و وقتی اختلاف قیمتی پیش می‌آید مردم مغزی که ارزان‌تر است را می‌خرند.

منبع: همشهری آنلاین