به گزارش همشهری آنلاین، رشد اقتصادی ایران که در طول دهه۹۰ نزدیک به صفر بوده، در نیمه نخست سالجاری به روایت بانکمرکزی با احتساب ارزش افزوده بخش نفت به ۳.۶درصد و بدون نفت به ۳.۱درصد و ارزش کل کیک اقتصادی کشور به قیمت پایه ثابت سال۱۳۹۵ در تابستان امسال به رقم ۴۱۵هزار میلیارد تومان رسیده است.
نکته مهم و مثبت در کارنامه تابستان سالجاری اینکه تمامی بخشهای اقتصادی ایران شامل کشاورزی، نفت و گاز، صنایع و معادن و خدمات نسبت به بهار سال قبل رشد داشته و مهمتر اینکه نرخ رشد تشکیل سرمایه در بخش ماشینآلات ۱۳.۶درصد، ساختمان ۳.۹درصد و سایر اجزای تشکیل سرمایه ۰.۸درصد برآورد شده است.
بانکمرکزی میگوید: اندازه کل کیک اقتصاد ایران در نیمه نخست امسال به حدود ۷۷۵هزار میلیارد تومان رسیده و آمارها حکایت از بهبود عملکرد فعالیتهای اقتصادی با وجود تداوم تحریمها دارد.
اما سؤال اینجاست که چرا با وجود رشد اقتصادی در بهار، تابستان و نیمه نخست سالجاری، همچنان این احساس در بین مردم و فعالان اقتصادی وجود دارد که اوضاع چندان هم خوب نیست؟ راز این معما و پاسخ به پرسش مردم البته در ناکافی بودن رشد اقتصادی و اختلال در برخی شاخصهای عمدتا معطوف به وضعیت داخلی اقتصاد دارد و بهنظر میرسد که حجم سرمایهگذاریها در بخشهای مختلف اقتصادی کافی نیست و از اینرو ضرورت دارد تا دولت و مجلس برای فعالسازی ظرفیتهای بالقوه و بخشهای پیشران اقتصادی چارهاندیشی کنند.
نبض صنعت ناموزون میزند
به گزارش همشهری، تازهترین دادههای نماگرهای اقتصادی نشان میدهد که تعداد جوازهای صادره برای ایجاد واحدهای صنعتی در بهار امسال نسبت به بهار سال قبل ۳۲.۲درصد افت کرده و مجوزهای بهرهبرداری صادرشده هم ۱۵.۳درصد کاهش یافته است.
این در حالی است که میزان سرمایهگذاری برای ایجاد واحدهای صنعتی ۴۲.۸درصد رشد اما سرمایهگذاری در بخش بهرهبرداری از واحدهای یادشده در فصل بهار ۲۰.۳درصد افت داشته است.
کاهش تقاضای سرمایهگذاری برای ایجاد و تاسیس واحدهای جدید و همچنین افت انگیزه کارآفرینان برای سرمایهگذاری جدید در واحدهای صنعتی موجود، درصورت استمرار میتواند سرعت رشد موتور صنعتی کشور را کندتر سازد و البته در این مسیر هم دولت و هم بانکمرکزی سیاست خود را بر تامین سرمایه در گردش واحدهای صنعتی و البته احیای کارخانهها و واحدهای صنعتی نیمهتعطیل و تعطیل قرار دادهاند که زمینهساز استمرار رشد صنعتی میتواند باشد.
چنین سیاست اقتصادی باعث روشن شدن چراغ صنعت در کارگاههای بزرگ و البته کمسو بودن رونق در دیگر بخشهای کوچک و متوسط دارد.