مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران، آخرین وضعیت اجرای خطوط ۸، ۹، ۱۰ و ۱۱ متروی تهران را تشریح کرد.

به گزارش همشهری آنلاین، صبح امروز ۵ آبان ۱۴۰۵ رضا محمدنژاد بیدخت، مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران، احسان دباغ، مجری پروژه خط ۱۰ و پروژه پایانه آزادگان مترو تهران، رضا قاسمی رئیس سازمان مدیریت حمل و نقل ریلی شهرداری اسلامشهر و حسین نصرآزادانی مجری خط ۱۱ مترو تهران از پروژه خط ۱۱ مترو تهران بازدید کردند.

رضا محمدنژاد بیدخت، مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران، در جریان بازدید از پروژه احداث پایانه آزادگان در خط ۳ مترو، با اشاره به اهمیت پایانه‌ها در شبکه‌های حمل‌ونقل ریلی اظهار کرد: همان‌طور که مشاهده کردید، امروز برای بازدید از پروژه احداث پایانه آزادگان در خط ۳ حضور پیدا کردیم. پایانه‌ها در شرکت‌های مترو و شبکه‌های حمل‌ونقل ریلی نقش بسیار مهمی دارند و یکی از نقاط ضعف شبکه متروی تهران، کمبود پایانه، فضای پارکینگ و فضاهای تعمیراتی بوده است.

وی افزود: با اجرای این پروژه که با تلاش جهادی آغاز شده و اکنون تقریباً به مراحل پایانی نزدیک شده است، ان‌شاءالله به فضای مناسبی برای پارک حدود ۳۶ تا ۴۰ رام قطار دست خواهیم یافت. به این ترتیب، قطارهای شبکه متروی تهران را می‌توانیم در همین فضای پارکینگی که اکنون مشاهده می‌کنید، مستقر کنیم.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران با اشاره به پیش‌بینی فضاهای تعمیراتی در این مجموعه تصریح کرد: علاوه بر فضای پارک قطارها، تعدادی فضای تعمیراتی و بخش‌های مربوط به نگهداری و تعمیرات ناوگان نیز در این پایانه پیش‌بینی شده است. همچنین، مشکلاتی که پیش‌تر در زمینه اورهال قطارها وجود داشت، با تکمیل این مجموعه تا حد زیادی قابل پیگیری و رفع خواهد بود.

محمدنژاد بیدخت ادامه داد: با تجهیز و تکمیل این مجموعه، سرعت انجام عملیات اورهال قطارها افزایش پیدا می‌کند. مفهوم این اتفاق آن است که تعداد بیشتری از قطارها در شبکه مترو در دسترس خواهند بود و با کمک همکارانمان در شرکت بهره‌برداری، فاصله حرکت قطارها در ایستگاه‌ها و مسیرهای مختلف شبکه متروی تهران نیز کاهش پیدا خواهد کرد. نتیجه نهایی این اقدامات، افزایش رضایت مردم خواهد بود.

پیش‌بینی افتتاح فاز نخست تا پایان سال یا فروردین‌ماه آینده

وی درباره مراحل اجرای پروژه پایانه آزادگان گفت: برای این پروژه، با توجه به اولویت‌های کاری و محدودیت‌های زمانی و اعتباری، دو فاز تعریف کرده‌ایم. فاز نخست همان بخشی است که امروز توضیحات مربوط به آن ارائه شد و مورد بازدید قرار گرفت.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران افزود: امیدواریم فاز نخست پروژه که مربوط به فضای پارکینگی است، تا پایان سال یا اوایل سال آینده، یعنی در فروردین‌ماه، به افتتاح برسد.

وی با اشاره به گستردگی فاز دوم پروژه اظهار کرد: فاز دوم، پروژه بزرگ‌تری است و تجهیزات بیشتری نیز نیاز دارد. این فاز را هم تعریف کرده‌ایم و برنامه‌ریزی ما این است که بلافاصله پس از اتمام فاز نخست، پیمانکار آن مشخص شود تا بتوانیم عملیات اجرایی را آغاز کنیم.

محمدنژاد بیدخت خاطرنشان کرد: فاز دوم نیز زمان‌بندی مشخصی خواهد داشت، اما این زمان‌بندی پس از انجام تشریفات مربوطه تعیین خواهد شد.

خط ۱۱ مترو؛ خطی ۳۳ کیلومتری برای مناطق کم‌برخوردار تهران

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران در ادامه با تشریح آخرین وضعیت خط ۱۱ مترو تهران گفت: خط ۱۱، خطی است که از جنوب شرقی تهران به سمت جنوب شهر امتداد پیدا می‌کند و طول آن حدود ۳۳ کیلومتر است. پیمانکار این خط، قرارگاه خاتم‌الانبیا است؛ مجموعه توانمندی که پیش از این نیز توانایی‌های خود را در اجرای خطوط دیگر به اثبات رسانده است.

وی ادامه داد: تفاهم‌نامه اولیه این پروژه امضا شده و قراردادها نیز تبادل شده‌اند. یک توافق‌نامه تکمیلی هم وجود دارد که ان‌شاءالله طی یک تا دو هفته آینده به امضا خواهد رسید و پس از آن، کار با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.

محمدنژاد بیدخت با تأکید بر اهمیت اجتماعی و حمل‌ونقلی خط ۱۱ بیان کرد: یکی از ویژگی‌های مهم این خط آن است که از مناطق کم‌برخوردار شهر تهران عبور می‌کند؛ مناطقی که از نظر اجتماعی و همچنین از نظر دسترسی به ایستگاه‌های مترو، برخورداری مناسبی نداشته‌اند. به هر شکلی که این محدوده را بررسی کنیم، مشخص است که دسترسی به مترو در این مناطق به اندازه کافی توسعه پیدا نکرده است.

وی با اشاره به نقش خط ۱۱ در تکمیل حلقه پیرامونی شبکه متروی تهران اظهار کرد: ویژگی مثبت دیگر این خط، نقشی است که در تکمیل رینگ متروی تهران ایفا می‌کند. بخشی از این رینگ به‌وسیله خط ۹ و بخش دیگری از طریق خط ۱۱ تکمیل خواهد شد. به‌عبارت دیگر، خط ۱۱ تقریباً یک‌سوم این رینگ را پوشش می‌دهد و بخش باقی‌مانده نیز با خط ۹ پوشش داده می‌شود؛ بنابراین این دو خط در کنار یکدیگر می‌توانند یک رینگ کامل را تشکیل دهند.

آغاز عملیات اجرایی خط ۱۱ پیش از جاری‌شدن قرارداد

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران درباره وضعیت فعلی عملیات اجرایی خط ۱۱ توضیح داد: عملیات اجرایی این خط از مدتی قبل آغاز شده است، اما قرارداد آن هنوز جاری نشده است. در حال حاضر، پروژه در مراحل ابتدایی قرار دارد و عملیات مربوط به اجرای رمپ‌ها و همچنین مطالعات ژئوتکنیکی در حال انجام و تکمیل است.

وی افزود: اقدامات متعددی در این پروژه آغاز شده که در واقع جزو کارهای پایه و مقدماتی اجرای خط به شمار می‌روند. از آنجا که قرارداد پروژه به‌صورت EPC تعریف شده است، مجموعه اجرایی مربوطه و قرارگاه خاتم‌الانبیا باید این امور را پیگیری کنند و به نتیجه برسانند.

محمدنژاد بیدخت تصریح کرد: با وجود اینکه قرارداد هنوز وارد مرحله اجرا نشده است، کارهای مقدماتی پروژه آغاز شده و مجموعه اجرایی، فعالیت‌های اولیه را پیش از شروع رسمی قرارداد دنبال کرده است.

بیمارستان حکیم؛ ایستگاهی که قرار است پیش از تکمیل کل خط ۱۱ به بهره‌برداری برسد

وی در بخش دیگری از اظهارات خود، از برنامه‌ریزی برای تسریع در بهره‌برداری از ایستگاه بیمارستان حکیم خبر داد و گفت: برای اینکه در این محدوده مجبور نباشیم تا تکمیل سایر بخش‌های خط ۱۱ منتظر بمانیم، برنامه‌ریزی کرده‌ایم ایستگاه بیمارستان حکیم را به‌عنوان ایستگاهی از خط ۳ در نظر بگیریم و عملیات اجرایی آن را آغاز کنیم.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران ادامه داد: برنامه ما این است که با تکمیل و عملیاتی‌شدن خط ۳ در این بخش، این ایستگاه بلافاصله به شبکه متصل شود. به این ترتیب، بیمارستان حکیم می‌تواند نخستین ایستگاهی باشد که در چارچوب خط ۱۱ به بهره‌برداری می‌رسد و امیدواریم این ایستگاه زودتر از سایر بخش‌های خط در اختیار شهروندان قرار بگیرد.

خط ۸ مترو؛ آغاز عملیات سازه نگهبان در چند نقطه و سفارش دو دستگاه TBM

محمدنژاد بیدخت در ادامه، آخرین وضعیت خط ۸ متروی تهران را نیز تشریح کرد و گفت: در خط ۸، هم مطالعات و هم عملیات اجرایی آغاز شده است. عملیات احداث سازه نگهبان ایستگاه‌ها نیز در چندین نقطه مختلف شروع شده و دو دستگاه تی‌بی‌ام برای این خط سفارش‌گذاری شده است.

وی افزود: پیش‌بینی می‌کنیم این دو دستگاه در اواخر امسال یا سال آینده وارد کشور شوند و پس از آن، عملیات اجرایی مربوط به آن‌ها نیز به‌زودی انجام شود.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران با اشاره به پیمانکار این خط اظهار کرد: شرکت چیلکو به‌عنوان پیمانکار خط ۸ فعالیت می‌کند و اقدامات مربوط به اجرای این پروژه در حال پیگیری است.

خط ۹ مترو؛ پروژه‌ای حدود ۴۷ کیلومتری برای تکمیل رینگ متروی تهران

وی درباره آخرین وضعیت خط ۹ مترو نیز گفت: عملیات اجرایی خط ۹ در نقاط مختلف آغاز شده است. یکی از مهم‌ترین بخش‌های این پروژه، اجرای عملیات حفاری مکانیزه تونل است که قرار است از محدوده دولت‌آباد آغاز شود.

محمدنژاد بیدخت ادامه داد: برای این بخش، یک دستگاه تی‌بی‌ام در نظر گرفته شده و فکر می‌کنم در همین فصل پاییز، طی یک تا دو ماه آینده، عملیات اجرایی نخستین دستگاه حفاری مکانیزه خط ۹ نیز آغاز شود.

وی با تأکید بر اهمیت راهبردی خط ۹ در توسعه شبکه متروی تهران اظهار کرد: نکته حائز اهمیت درباره این خط آن است که بخش عمده‌ای از رینگ متروی تهران را تکمیل می‌کند. خط ۹ پروژه بسیار بزرگی است و طول آن، اگر اشتباه نکنم، حدود ۴۷ کیلومتر و خرده‌ای است؛ به همین دلیل، می‌توان آن را بزرگ‌ترین خط متروی تهران دانست.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران با اشاره به تقسیم نقش میان خطوط ۹ و ۱۱ در تکمیل حلقه پیرامونی مترو خاطرنشان کرد: خط ۹ بخش عمده رینگ را پوشش می‌دهد و خط ۱۱ نیز بخش دیگری از آن را تکمیل می‌کند. در نهایت، اجرای این دو خط در کنار یکدیگر نقش مهمی در شکل‌گیری رینگ کامل متروی تهران خواهد داشت.

وی همچنین اعلام کرد: شرکت صابیر بین‌الملل به‌عنوان پیمانکار خط ۹ فعالیت می‌کند.

خط ۱۰ مترو؛ انجام حدود سه کیلومتر حفاری تونل و فعالیت دو دستگاه TBM

محمدنژاد بیدخت در ادامه، به تشریح آخرین وضعیت خط ۱۰ متروی تهران پرداخت و گفت: در خط ۱۰ تاکنون حدود سه کیلومتر حفاری تونل انجام شده است و دو دستگاه تی‌بی‌ام در این پروژه فعال هستند.

وی افزود: عملیات اجرایی ایستگاه‌های مختلف فاز نخست خط ۱۰ نیز در مرحله اجرای سازه نگهبان قرار دارد و این اقدامات در حال پیشرفت است.

مدیرعامل شرکت بهره‌برداری راه‌آهن شهری و حومه تهران با اشاره به مسئولیت اجرای این خط اظهار کرد: قرارگاه خاتم‌الانبیا پیمانکار خط ۱۰ است. قرارداد این پروژه از چند سال قبل منعقد شده و عملیات اجرایی آن با جدیت در حال پیگیری است.

منبع: همشهری آنلاین