به گزارش همشهری آنلاین، این جشنواره ۳ روزه با شعار «سیب مراغه، طراوت سهند و شکوفایی اقتصادی» میزبان گردشگرانی است که تماشای باغهای سیب زرد و سرخ مراغه و آشنایی با صنایع دستی این خطه را انتخاب کردهاند. سیب مراغه به دلیل رشد در منطقه کوهپایهای با آب و هوای معتدل متمایل به سرد، ارزش غذایی و کیفیت بالایی دارد و قابلیت ماندگاری طولانی مدت آن سبب شده هم در حوزه صادرات و هم در حوزه تولید یک سر و گردن بالاتر باشد.
میانگین تولید سیب در ۱۸ هزار هکتار باغ سیب مراغه در سالهای اخیر ۳۰۰ هزار تن بوده که به گفته هادی خرسندی، رئیس جهادکشاورزی مراغه، امسال به دلیل خشکسالی و سرمازدگی برداشت حدود ۱۷۰ هزارتن پیشبینی میشود.
چرا سیب مراغه؟
آذربایجان غربی، آذربایجان شرقی و فارس به ترتیب بیشترین تولید سیب را دارند. علت برگزاری جشنواره سیب در مراغه آذربایجان شرقی، شرایط اقلیمی خاص مراغه است که تولید سیب باکیفیت را رقم میزند. رئیس اداره جهادکشاورزی مراغه به همشهری میگوید: «خاک حاصلخیز، آبوهوای معتدل و استفاده از روشهای سنتی و مدرن باغداری باعث شده است تا سیب مراغه از نظر طعم، عطر و ماندگاری طولانی محصولی با کیفیت باشد.» سیب مراغه به شیرینی طبیعی، پوسته نازک و ارزش غذایی بالا معروف است.
- بیشتر بخوانید: تصاویر منحصربفرد از یک باغ سیب در مراغه زیر بارش برف
هادی خرسندی با اشاره به اینکه برداشت سیب از باغات مراغه تا نیمه آبان ادامه دارد، میافزاید: «سیب مراغه بعد از برداشت قابلیت نگهداری تا شب عید را دارد.»
به گفته او، حدود ۸۰ درصد سیب مراغه درجه یک و ممتاز و فقط ۲۰ درصد صنعتی و درجه ۲ است و روانه صنایع تبدیلی و فراوری میشود در حالی که سرمای دیررس بهاره ۱۴۰۴ خسارت ۶۵ درصدی به باغات سیب مراغه وارد میکند و پیشبینی برداشت ۱۷۰ هزار تن زده میشود، باز هم رتبه نخست دست مراغه است. بزرگترین مقصد صادراتی سیب مراغه، هند و بعد از آن کشورهای حاشیه خلیج فارس، روسیه و چین است.
رونق گردشگری با برگزاری جشنواره
جشنواره سیب که در روزهای ۳۰ مهر، اول و دوم آبان در پارک یادگاران مراغه برگزار میشود، فرصتی برای باغداران و تولیدکنندگان و همچنین فعالان حوزه گردشگری است. تفاوت امسال جشنواره سیب مراغه با سالهای گذشته در تشکیل کارگروههای روستایی، شهری، کشاورزی و علمی است. هادی خرسندی، رئیس اداره جهادکشاورزی مراغه در این باره میگوید: «هر یک از کارگروهها در حوزه خود برنامههایی برای جذب بیشتر گردشگر و رونق اقتصادی باغداران ارائه کردهاند. امسال از باغداران برتر نیز تجلیل میشود. دانشگاه مراغه هم برنامهای آموزش و ارائه ایدههای تازه برای افزایش تولید دارد.»
در جشنواره سیب مراغه، غرفههای متنوعی از محصولات جانبی سیب مراغه مثل چیپس میوه، میوه خشک، آبمیوه و سرکه سیب تا غرفههای فرهنگی و صنایعدستی، موسیقی محلی، غذاهای بومی و محلی دایر است. حضو سرمایهگذاران برای توسعه گردشگری و شرکتهای بازرگانی برای افزایش صادرات سیب مراغه نشان میدهد که جشنواره سیب مراغه فرصتی برای رشد اقتصادی و گردشگری است.