علی صالحآبادی که در همایش بحران مالی جهانی ـ چالشها و فرصتها سخن میگفت، چالشهای ایجاد بحران جهانی از دید بازار سرمایه را تشریح کرد.
به گزارش اطلاعرسانی بورس تهران، صالحآبادی با اشاره به چالشهای ایجاد بحران از دید بازار سرمایه گفت: تضاد منافع موسسات رتبهبندی و ناشران اوراق بهادار از جمله چالشهای وقوع بحران است، زیرا موسسات رتبهبندی علاوه بر ارایه خدمات پایه خدمات جانبی هم ارایه میکردند که این امر باعث تضاد منافع میشود.
سخنگوی سازمان بورس افزود: زیاده روی بیش از حد و عدم شفافیت دارایی پایه در اوراق بهادار عامل دیگری است. زیرا زمانی که قرار است وامها و مطالبات به اوراق بهادار تبدیل شود باید توسط موسسات رتبهبندی ارزیابی شود اما در این زمینه زیاده روی عجیبی اتفاق افتاد و بعد از ارایه وام از ترازنامه خارج و به اوراق بهادار تبدیل میشد.
بیکفایتی واسطههای مالی که درگیر این اوراق بودند موجب وقوع بحران شد زیرا مسوولان به دارایی پایه پشتوانه اوراق توجهی نمیکردند و این اوراق را در دنیا در ردیف اوراق دولتی قرار میدادند.
وی ادامه داد: همچنین با توجه به اینکه مطالبات ترازنامه بانک خارج میشود وامها قدرت وام دهی بیشتری پیدا میکنند در حالی که مشکل نقش بانکها در نقش ضامن بود لذا عدم توجه به کفایت سرمایه با توجه به حسابداری که اعمال میشد موجب بروز بحران شد.
صالحآبادی همچنین عدم توجه به ریسک و کنترل ریسک در مدل بانکداری تجاری و زیر سوال رفتن فعالیت موسسات رتبهبندی را عامل دیگری در وقوع بحران دانست و افزود: خوشبینی بیش از حد موسسات رتبهبندی به این اوراق که بازار هم به آن علاقه نشان داد و خوشبینی بیش از حد بازار به رتبهبندیهای اعلام شده عامل دیگر وقوع بحران است.
وی در ادامه سخنان خود نقش موسسات رتبهبندی را در ایجاد بحران بسیار موثر دانست و خاطرنشان کرد: موسسات رتبهبندی به عنوان مدل زمانی که ریسک کشورها را اعلام میکنند سرمایههای زیادی را جهت میدادند بنابراین نقش موسسات رتبهبندی در وقوع بحران بسیار مهم است.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به راهکارهای به کار گرفته شده توسط آمریکا برای مقابله با بحران اشاره کرد و گفت: تدوین قواعدی به منظور تقویت شرکتهای رتبه بندی، امضای تفاهمنامه با بانک مرکزی، تلاش برای اطلاع رسانی به مردم، تزریق منابع مالی به بازار و کاهش نرخ بهره از راهکارهای مقابله با بحران مورد استفاده قرار گرفت.
صالح آبادی به وضعیت تاثیر کشوراز وقوع بحران اشاره کرد و گفت: بعد اول مربوط به اوراق و بورسی است که بازار سرمایه از آن بیتاثیر بود و مرحله دوم بازار کالا است که باید تدابیر خاصی اتخاذ شود. خوشبختانه در بازار پیچیدگی ابزاری بسیار کم بوده و تنها سهام و اوراق مشارکت مبادله میشود همچنین نظارت بیشتری در امور وجود دارد که این کمک موثری میکند از سوی دیگر ریسک بورسی کشور بسیار پایین است و نقش واسطهها و نهادهای مالی در بورس بسیار کمرنگ است و بیشتر شرکتهای تولیدی و خدماتی بورس را تشکیل میدهند و بورس اساسا بر مبنای تولید و کار شکل گرفته است بنابراین ریسک بازار کم است. برای مثال، با ورود شرکت مخابرات 13 تا 15 درصد بورس صرفا شرکت مخابرات است که ریسک ندارد و ریسک بورس با توجه به ضعفهای موجود بسیار کمتر است.
صالحآبادی مزیت بورس کشور را اسلامی بودن دانست و عنوان کرد: در بورس اوراق بهادار تهران همه ابزارها و شرکتهای فعال اسلامی است و از این جهت امکان جذب سرمایههای خارجی وجود دارد و علاوه بر این مزیت، P/E (نسبت قیمت به درآمد) پایینی در بورس کشور وجود دارد در حالیکه P/E در آمریکا 20 و در ایران بین چهار تا پنج است.
همچنین لایحه دو فوریتی به هیات دولت ارسال شده است که کمک بسیار خوبی به توسعه بازار سرمایه میکند علاوه بر این برای شرکتهایی که محصولات آنها صادراتی است نرخ دلار افزایش یافته و این به نفع شرکتهایی است که محصولات خود را در دنیا صادر میکنند.
وی افزود: بسته سیاستی برای بازار سرمایه با توجه به ابلاغیه رئیس جمهوری به وزارت امور اقتصادی و دارایی برای مقابله با بحران تدوین شده که باید تدابیر لازم در این خصوص اتخاذ شود و به عنوان بسته بازار در اختیار دولت قرار گیرد.