طالبان به راحتی و بدون مقاومت ارتش، افغانستان را در دست گرفت. اما از سران و رهبران فعلی این گروه که زندگی مخفیانه‌ای دارند چه اطلاعاتی در دست است؟

به گزارش همشهری آنلاین، رهبران اصلی طالبان در افغانستان شامل شش شخصیت مهم است که هدایت این گروه را بر عهده دارند و از سال ۲۰۰۱ با دولت مورد حمایت غرب درجنگند.

در اصل، اعضای جنگجوی گروه موسوم به مجاهد بودند که با حمایت ایالات متحده، نیروهای شوروی را در دهه ۱۹۸۰ از افغانستان خارج کردند.

این گروه در سال ۱۹۹۴ به عنوان یکی از جناح‌های درگیر در جنگ داخلی ظاهر شد و تا سال ۱۹۹۶، هنگامی که تفسیر خود را از قوانین اسلامی اعمال کرد، کنترل بیشتر مناطق این کشور را در دست گرفت.

از زمان عقب‌نشینی نیروهای ناتو در سال ۲۰۲۱، طالبان بار دیگر در افغانستان قدرت نظامی یافت و این کشور را به کنترل خود درآورد.

بنیانگذار و رهبر اصلی آن ملا محمد عمر بود که در پی حملات ۱۱ سپتامبر سال ۲۰۰۱، پس از سرنگونی طالبان توسط نیروهای محلی تحت حمایت آمریکا مخفی شد.

محل زندگی عمر آنچنان مخفی بود که مرگ او، در سال ۲۰۱۳، درست دو سال بعد توسط پسرش تأیید شد. بعد از عمر، چهره‌های دیگری رهبری این گروه را به عهده گرفتند.

  • هبت‌الله آخونداده

او محقق حقوق اسلامی است و به عنوان رهبر شناخته می‌شود؛ رهبر عالی طالبان است و اختیارات نهایی در امور سیاسی، مذهبی و نظامی را دارد.

آخوندزاده زمانی مسئولیت را بر عهده گرفت که اختر منصور، سلف او، در حمله هواپیماهای بدون سرنشین آمریکا در نزدیکی مرز افغانستان و پاکستان در سال ۲۰۱۶ کشته شد.

او به مدت ۱۵ سال، تا زمان ناپدید شدن ناگهانی‌اش در خرداد ۲۰۱۶، در مسجدی در کوچلاک، شهری در جنوب غربی پاکستان، تدریس و موعظه می‌کرد.

گفته می شود که او حدود ۶۰ سال سن دارد و از محل زندگیش اطلاعی در دست نیست.

  • ملا محمد یعقوب

یعقوب، پسر عمر بنیانگذار طالبان، بر عملیات نظامی گروه نظارت می‌کند و گزارشات رسانه‌های محلی گفته‌اند که او در داخل افغانستان است.

یعقوب به عنوان رهبر طالبان در دوره‌ها و درگیری‌های مختلف پیشنهاد شده اما به دلیل جوانی و فقدان تجربه او، آخوندزاده رهبری این گروه را به عهده گرفته است.

اعتقاد بر این است که یعقوب در اوایل ۳۰ سالگی خود است.

  • سراج‌الدین حقانی

او پسر فرمانده برجسته مجاهدین جلال‌الدین حقانی است و رهبری شبکه حقانی را بر عهده دارد؛ این شبکه به طور سازمان‌یافته بر دارایی‌های مالی و نظامی طالبان در مرز پاکستان و افغانستان نظارت می‌کند.

سراج‌الدین تحت تعقیب FBI است و برای اطلاعات منجر به دستگیری او ۵ میلیون دلار جایزه تعیین شده است؛ برخی از کارشناسان معتقدند که حقانی‌ها مسئول حملات انتحاری از جمله حمله به هتل کابل، سوء قصد به حامد کرزی، رئیس جمهور وقت و حمله انتحاری به سفارت هند هستند.

به نظر می‌رسد حقانی در اواخر چهل یا اوایل ۵۰ سالگی خود است. محل زندگی او مشخص نیست.

  • ملا عبدالغنی برادر

او از بنیانگذاران طالبان است و اکنون ریاست دفتر سیاسی طالبان را بر عهده دارد. وی از اعضای تیم مذاکره کننده این گروه در دوحه است.

برادر، که گفته می‌شود یکی از مورد اعتمادترین فرماندهان ملاعمر بوده، در سال ۲۰۱۰ توسط نیروهای امنیتی در شهر کراچی در جنوب پاکستان، دستگیر و در سال ۲۰۱۸ آزاد شد.

  • شیر محمد عباس استانکزی

استانکزی، معاون وزیر پیشین دولت طالبان قبل از برکناری، نزدیک به یک دهه در دوحه زندگی کرده و در سال ۲۰۱۵ رئیس دفتر سیاسی گروه در آنجا شد. او که در زمینه‌های دیپلماتیک این گروه فعال است نماینده طالبان در سفرهای خارجی به چندین کشور بوده است.

  • عبدالحکیم حقانی

وی رئیس تیم مذاکره کننده طالبان است. رئیس سابق دادگستری سایه طالبان و ریاست شورای قدرتمند علمای دینی است و اعتقاد بر این است که آخوندزاده بیشترین اعتماد را به او دارد.

منبع: رویترز