رئیس هیات‌مدیره زنجیره مرغ تخم‌گذار استان قزوین، افزایش نجومی قیمت نهاده‌های دامی را موجب ضرر سنگین مرغداران عنوان کرد به‌گونه‌ای که حتی باوجود افزایش قیمت تخم‌مرغ، همچنان آنها از فعالیت خود ضرر می‌کنند.

به گزارش همشهری آنلاین، ناصر نبی‌پور، رئیس زنجیره مرغ تخم‌گذار استان قزوین در گفت‌وگو با برنامه پارک‌وی تلویزیون همشهری، با اشاره به روند افزایش قیمت نهاده‌ها از دی‌ماه سال گذشته گفت: از زمانی که ارز ترجیحی برداشته شد، قیمت نهاده‌ها به ناگهان حدود ۴۰۰ درصد افزایش یافت. قیمت ذرت از ۱۱ هزار و ۳۰۰ تومان به بیش از ۴۳ هزار تومان و قیمت سویا از ۲۰ هزار و ۹۰۰ تومان به حدود ۷۰ هزار تومان رسید.

وی افزود: در مراحل بعدی با افزایش قیمت دلار از ۱۱۲ هزار تومان به ۱۳۸ هزار تومان، قیمت سویا به ۱۱۰ تا ۱۲۰ هزار تومان در هر کیلو رسید که معنای آن رشد ۵۰۰ درصدی قیمت سویا و ۴۰۰ درصدی قیمت ذرت است. نهاده‌های دامی حدود ۷۵ درصد قیمت تمام‌شده محصول را تشکیل می‌دهند و ریزمغذی‌ها که ۱۵ درصد باقی‌مانده هستند، گاهی تا هزار درصد افزایش قیمت داشته‌اند. برای مثال، قیمت متیونین از ۲۰۰ و خورده‌ای تومان به بالای یک‌میلیون تومان و دی‌کلسیم فسفات از ۱۵۰ هزار تومان به ۳۶۰ هزار تومان رسیده است.

نبی‌پور در تشریح بحران واحدهای تولیدی اظهار داشت: به دلیل عدم‌حمایت بانک‌ها و افزایش شدید هزینه‌ها، مرغداران در مرحله‌ای مجبور شدند محصول خود را با ضرر سنگین بفروشند. دولت از مرغداران خواسته بود برای سال ۱۴۰۴ جوجه‌ریزی زیادی انجام دهند، اما درنهایت قیمت تخم‌مرغ به کیلویی ۷۰ هزار تومان رسید و قیمت اوج آن باید ۱۲۵ هزار تومان بود.

وی افزود: این موضوع باعث شد مرغداران بین ۷۰ تا ۹۰ هزار تومان در هر کیلو ضرر کنند و به دلیل اینکه قادر به ادامه این وضعیت نبودند، حدود ۲۰ تا ۲۵ میلیون مرغ به کشتارگاه فرستاده شد، زیرا مرغداران توان نگهداری آنها را نداشتند. قیمت مرغ در کشتارگاه تا کیلویی ۱۰ تا ۱۲ هزار تومان پایین آمد جوری که باید ۵ تا مرغ می‌دادی تا یک آدامس بخری.

رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار تهران درباره وضعیت فعلی بازار گفت: با تخلیه بازار و کاهش عرضه، قیمت‌ها مجدداً بالا رفته است. امروز قیمت درب مرغداری کیلویی ۲۲۰ هزار تومان است، درحالی‌که دولت قیمت ۲۳۵ هزار تومان را قبول کرده و تشکل‌ها قیمت ۲۵۰ هزار تومان را اعلام کرده‌اند. باوجوداین قیمت‌ها، مرغداران هنوز هم در حال ضرر دادن هستند.

نبی‌پور تصریح کرد: قیمت جوجه که در دی و بهمن ۲۸ هزار تومان بود، اکنون بین ۷۰ تا ۱۰۵ هزار تومان تمام می‌شود. همچنین هزینه تمام‌شده مرغ تخم‌گذار از ۲۲۰ تا ۲۵۰ هزار تومان در سال گذشته به ۶۵۰ تا ۷۰۰ هزار تومان رسیده است.

وی به چالش‌های بانکی اشاره کرد و افزود: طرح‌هایی مانند پالیز و اکوتان که از طریق بانک‌های تجارت و کشاورزی ارائه شده، ماهانه ۸ درصد بهره از مرغدار می‌گیرند که معادل ۹۲ درصد بهره سالانه برای نهاده‌ها است.

نبی پور ادامه داد: وضعیت جوری است که اگر ۱۰ مرغدار واحدهای خود را تخلیه کنند، احتمالاً فقط ۲ نفر از آنها توان بازگشت به چرخه تولید را خواهند داشت، چون نقدینگی کافی ندارند.

رئیس هیات مدیره اتحادیه مرغ تخم‌گذار تهران تأکید کرد: وقتی نهاده‌ها ۴۰۰ تا ۵۰۰ درصد گران شده‌اند و قیمت تمام‌شده بالاست، نمی‌توان انتظار معجزه در کنترل قیمت تخم‌مرغ را داشت و مرغداران در ۶ ماه گذشته تمام سود سال‌های قبل خود را از دست داده‌اند.

منبع: روزنامه همشهری

برچسب‌ها