هیبت و هیکل ناصرالدین شاه اجازه نمی‌داد در یکی از صدها اطراق در اطراف دماوند، هوس صعود به قله به سرش بزند. اما می‌گویند میل همایونی‌اش بر این بود اگر کسی توانست قله را صعود کند یک کیسه اشرفی به او دهد. خودش اما علاقه وافری به عکاسی از بلندترین قله ایران داشت که امروز ۱۳ تیرماه، روز اوست.

همشهری آنلاین- زهرا رفیعی: در آلبوم‌خانه کاخ گلستان، عکس‌هایی از مناظر طبیعی کوهستانی وجود دارد که دماوند یکی از آن‌هاست. برخی از این عکس‌ها توسط عکاسان درباری مانند «عبدالله‌خان قاجار» گرفته شده و شامل تصاویری از قله و دامنه دماوند از فواصل دور و نزدیک هستند.

ناصرالدین‌شاه علاوه بر خاطرات روزانه که شامل شرح شکارها و دیدارهای روزانه می‌شود، خاطرات چندین سفر به مازندران، آمل، فیروزکوه و لاریجان را هم نوشته است و در کنار نوشته‌ها در آلبوم‌های شاهانه، تصاویری از مکان‌ها و آدم‌ها را نیز یا خود یا عکاسان دربارش گرفته‌اند.

عکس‌هایی که از دماوند در دوره ناصری گرفته شده با آنچه اکنون از دماوند از دور و نزدیک می‌بینیم بسیار فرق دارد؛ اما با اینکه این روزها دماوند درگیر جاده‌کشی در دل کوه، چرای بی‌رویه دام، معدنکاوری، کوهنوردی ناپایدار، زباله و ... است، این «کوه سپید پای در بند» همچنان برای همه ما ایرانی‌ها نماد هویت ملی و عظمت ایران است.

تصویر منتشر شده در مجله نشنال جئوگرافی که مربوط به سال ۱۹۲۱ است.

اکوه البرز... شمیرانات در حالت برف (آیا قله‌های شمیرانات را می‌توانید شناسایی کنید؟ برای ما بنویسید)

منبع: روزنامه همشهری