به گزارش همشهری آنلاین، باد و باران طی سالهای متمادی این رشته کوهها را چنان شکل داده که از آنها کوههای کمنظیری ساخته. درباره کوههای مریخی یا مینیاتوری چابهار حرف میزنیم. منطقهای زیبا که قابلیت این را دارد گردشگران داخلی و خارجی را به سیستان و بلوچستان بکشاند. کوههای مریخی یا مینیاتوری در شرق بندر زیبای چابهار قرار گرفتهاند.
اگر حدود ۵۰ کیلومتر از بندر چابهار به سمت بندر گواتر پیش بروید، کوههای مریخی را میتوانید ببینید. این کوهها آنقدر عجیب و زیبا هستند که در نگاه اول، هر بازدیدکنندهای تصور میکند به سیاره دیگری سفر کرده است. کوههای مینیاتوری برخلاف کوههای معمولی شیار شیار هستند و به خاطر فرسایش سریع، ریزش باران و وزش باد به این شکل درآمده و روی آنها اثری از رویش گیاهان دیده نمیشود.
ماجرا زمانی جالبتر میشود که بدانید کوههای مریخی چندین میلیون سال زیر آب دریای عمان قرار گرفته بودند. به این شکل که آن زمان بخش کوچکی از اقیانوس هند بوده و کمکم از زیر آب خارج شدهاند. بافت کوههای مینیاتوری که قدمتشان به دوره سوم زمینشناسی، یعنی به ۵- ۴ میلیون سال پیش برمیگردد، از جنس ماسه سنگ و مارن است.
به همین دلیل برخلاف سیاره سرخ یا مریخ که به رنگ قرمز دیده میشود، رنگشان خاکستری روشن است. علاوه بر این، روی بدنه این کوهها سنگوارههای مختلفی از موجوداتی مثل صدفها و ماهیها دیده میشود. علی مصطفیزاده، رئیس گردشگری منطقه آزاد چابهار درباره این منطقه شگفتانگیز میگوید: «بومیهای ۶۰ - ۵۰ سال پیش، اسم این کوهها را کوههای آریایی گذاشته بودند.
اما کمکم این اسم به ورطه فراموشی سپرده شد و ما اسم این کوهها را به خاطر شکل خاص، پستی و بلندی و زیباییشان کوههای مینیاتوری یا مریخی گذاشتیم. هر کجای کشور را بگردید، نمیتوانید کوههایی با این شکل و شمایل ببینید. ارتفاع این کوهها بین ۵۰ تا ۱۰۰ متر است.
در واقع این پدیدههای طبیعی زیبا ادامه کوههای زاگرسند که در ادامه به پاکستان میرسد.» به غیر از زیبایی منحصر بهفرد این کوهها، از فضای باز و افق دید مناسب این منطقه میتوان برای رصد فضای لایتناهی و نجوم هم استفاده کرد. با اینکه کوههای مریخی یکی از منحصر بهفردترین مناظر طبیعی سیستان و بلوچستان را تشکیل میدهند اما هنوز در فهرست آثار طبیعی به ثبت نرسیده است.
تا قبل از اینکه کارشناسان علت شکل عجیب این کوهها را توضیح دهند، برخی از بومیان منطقه تصور میکردند این منطقه محل زندگی موجودات ماورایی است اما حالا بیشتر بازدیدکنندگان کوههای مریخی میدانند که این منطقه در اثر فرسایش صخرهها و طی سالهای زیاد به وجود آمده است.