وقتی وارد بعضی از کوچه‌های شهر ری می‌شوید، اگر دراصول معماری شهری خبره هم نباشید، با دیدن ساختمان‌هایی خاص احساس آرامش می‌کنید. انگار لابه لای چوب و آجر و سیمانی که در این ساختمان‌ها چیده شده‌اند و همتراز با ساختمان‌های همسایه خود قد کشیده‌اند، جریان زندگی بهتر و رساتر شنیده می‌شود.

همشهری آنلاین - رابعه تیموری: کمیته نمای معاونت شهرسازی و معماری شهرداری منطقه هر سال تعدادی از ساختمان‌هایی را که با اصول معماری اسلامی - ایرانی مطابقت دارند و چنین حس و حالی را به رهگذران القا می‌کنند، به عنوان نماهای برتر و برگزیده منطقه انتخاب می‌کند.

هویت شهر

به قول «سولماز اسدپور» کمیته نماهای شهری به سازندگان و طراحان بناهای شهری کمک می‌کند نمای سازه‌هایشان را طوری بسازند که وقتی به عنوان قطعات یک پازل کنار هم قرار می‌گیرند، به سیمای محله هویتی هماهنگ ببخشند و انتخاب نماهای برتر هم یکی از راهکارهای کمیته نمای منطقه برای رسیدن به این هدف است.

اسدپور دستیار شهردار و دبیر کمیته نمای منطقه ٢٠ است و درباره ویژگی‌های ١٠ نمای برتر منطقه که در پایان سال ١٤٠٠ انتخاب شده‌اند می‌گوید: «هماهنگی نمای ساختمان‌های نوساز با فضای پیرامون خود مهمترین شرط برای داشتن نمای مناسب است. مثلا ساختمانی که در اطراف حرم حضرت عبدالعظیم (ع) بنا می‌شود، باید با بافت مذهبی این محل همنوایی و هارمونی داشته باشد.»

وی هماهنگی خط بام این ساختمان‌ها با بناهای همسایه را از ویژگی‌های مشترک نماهای برتر منطقه عنوان می‌کند و می‌گوید: «از اصول زیبایی نما همخوانی نمای تازه ساز با بناهای مجاور و رعایت هم طرازی خط آسمان آنها است.»

خانه‌های سبز

در ١٠ نمای منتخب شهر ری، فضایی برای کاشت و ایجاد فضای سبز در نظر گرفته شده است. اسدپور می‌گوید: «در این سازه‌ها بالکن و جاگلدانی در محلی مناسب و با ترکیبی از آجرکاری و سنگ کاری ساخته شده و همه آنها ورودی مناسبی دارند.»

اغلب پلاک‌های شهر ری ریزدانه هستند و دبیر کمیته نمای منطقه تجمیع پلاک‌های ریزدانه را در به صرفه بودن نوسازی املاک فرسوده موثر می‌داند.

در زیر تصاویر ١٠ نمای منتخب منطقه ٢٠ در سال ١٤٠٠ را می‌بینید: