۳۰ سال پس از ریزش و خاموشی قنات سروستان بم، صدای آب دوباره به روستا برگشت. مالکان و کشاورزان روستا یک سال برای مرمت و احیای قنات زحمت کشیدند. قناتی که ۸ قرن از عمرش می‌گذرد، دوباره آب را به باغ‌ها و مزارع روستا می‌رساند.

به گزارش همشهری آنلاین، روستاییان به رونق کشت‌ و زرعشان امیدوارند و برخی از جوانان برای کار به روستا بازگشته‌اند.

معجزه قنات

اهالی روستا می‌گویند قدمت قنات به ۸ قرن پیش برمی‌گردد. این قنات که چند مالک داشت، ۳۰ سال پیش بر اثر سیل ریزش کرد.

حاج اکبر سروستانی، یکی از مالکان قنات روستای سروستان، درباره انگیزه احیای این قنات به به همشهری آنلاین می‌گوید: «قنات آبادانی روستای ما بود، اما بعد از ریزش دیگر سراغش نرفتیم. سال گذشته تصمیم گرفتیم خودمان لایروبی و مرمت قنات را شروع کنیم. ۱۴۰ متر از قنات را لایروبی کردیم. به مسئولان هم خبر دادم و از آنها خواستم از نزدیک وضعیت قنات را ببینند. آمدند و گفتند: این قنات آب ندارد؛ رهایش کن. گفتم خرابی شدید است، اما درست می‌شود. اعتباری به ما دادند و ما هم کار را ادامه دادیم. بار دیگر که به اعتبار نیاز داشتیم، گفتند، اگر آب در مظهر قنات را به ما نشان بدهید، اعتبار می‌گیرید وگرنه از این قنات آبی درنمی‌آید.»
اهالی روی حرف حاج اکبر اما و اگر نیاوردند و باز هم مشغول کار شدند. او ادامه می‌دهد: «ما از درگاه خدا ناامید نشدیم. بعد از گذشت دو هفته، بارندگی شدیدی شد. یکی از دوستان به من زنگ زد که حاجی، بیا مظهر قنات که معجزه شده.»
قنات روستای سروستان حالا برکت روستا شده است. سهم حاج اکبر از این قنات هر ۶ روز یک‌بار، ۷ ساعت است. او می‌گوید: «۷۳ سال دارم و عمری را به کشاورزی یونجه و پسته گذراندم. گذشته قنات را یادم هست و از شنیدن دوباره صدای قنات خوشحالم.»

رونق کشاورزی

مدیر جهاد کشاورزی شهرستان بم، درباره احیای قنات روستای سروستان بم می‌گوید: «جهاد کشاورزی سال گذشته ۱۰۰ میلیون تومان اعتبار برای احیای این قنات اختصاص داد. آب قنات وارد استخری می‌شود که جهاد سازندگی در دهه ۱۳۶۰ ساخته بود و مسیرهای انتقال آب نیز اصلاح شد. این قنات خرده‌مالکی است و حدود ۲۰۰ نفر در آن سهم و حقابه دارند.»
عباس رخشان ادامه داد: «روستا حدود ۶۰۰ نفر جمعیت دارد. کشاورزی منطقه بیشتر بر پایه کشت پسته، انار، یونجه و گندم است و دامپروری نیز در روستا انجام می‌شود.»

۳۸ رشته قنات فعال در بم

مدیر پایگاه جهانی قنات‌های بم، احیای قنات روستای سروستان را بسیار خوشحال‌کننده می‌داند و به همشهری آنلاین می‌گوید: «بخش مهمی از حیات تاریخی شهرستان بم و روستاهای آن را مدیون شبکه‌های سنتی تأمین آب است. قنات‌ها شاهرگ‌های حیاتی باغ‌شهر جهانی بم هستند.»
منیره ستارزاده درباره قدمت قنات روستای سروستان می‌افزاید: «اهالی می‌گویند قدمت قنات ۸ قرن است و بعید هم نیست، اما برای پیدا کردن تاریخ دقیق آن باید مطالعاتی انجام شود.»

قنات‌های جهانی ایران

در محدوده ثبت جهانی بم، ۵۲ رشته قنات وجود دارد که هر یک، علاوه بر ویژگی‌های مشترک، دارای قابلیت‌های گردشگری منحصربه‌فرد هستند. در همین منطقه، قنات‌های اکبرآباد و قاسم‌آباد بروات در کنار ۹ قنات دیگر، با داشتن تکنولوژی متفاوت و با قدمت بیش از ۲۵۰۰ سال، سال ۱۳۶۵ در فهرست جهانی ثبت شد.