نرخ تورم در آمریکا برای دومین‌ماه متوالی پس از آغاز جنگ با ایران اوج گرفت و فراتر از پیش‌بینی‌ها حرکت کرد.

به گزارش همشهری آنلاین، تازه‌ترین آمار منتشرشده نشان می‌دهد نرخ تورم آمریکا در آوریل۲۰۲۶ به ۳.۸درصد رسیده که فراتر از پیش‌بینی‌های قبلی است. قبل از آغاز جنگ تحمیلی سوم، نرخ تورم در آمریکا 2.4درصد بود اما این نرخ تحت‌تأثیر جنگ تحمیلی سوم به سرعت رشد کرد و ابتدا در ماه مارس به 3.3درصد و اکنون به 3.8درصد رسیده است که نشان می‌دهد سرعت رشد تورم در آمریکا افزایش قابل توجهی داشته است. همزمان قیمت انرژی و سوخت نیز رشد قابل توجهی داشته و همین موضوع دوباره نگرانی‌ها درباره بازگشت موج تورمی در اقتصاد جهانی را افزایش داده است.

در آمریکا، نخستین اثر جنگ تحمیلی سوم در پمپ‌بنزین‌ها دیده شد. قیمت بنزین حدود ۲۸ درصد افزایش یافته و همین موضوع فشار مستقیمی بر هزینه خانوارهای آمریکایی وارد کرده است. افزایش قیمت سوخت همچنین هزینه حمل کالا، سفر و تولید را بالا می‌برد و در نهایت به رشد عمومی قیمت‌ها منجر می‌شود.

اقتصاد آمریکا اگرچه هنوز از نظر اشتغال و رشد اقتصادی وضعیت باثباتی دارد، اما کارشناسان هشدار می‌دهند ادامه بحران در خلیج‌فارس می‌تواند شرایط را تغییر دهد. تجربه بحران نفتی دهه۱۹۷۰ نشان داده که شوک‌های انرژی، حتی اقتصادهای بزرگ را نیز دچار رکود تورمی می‌کند؛ وضعیتی که در آن هم قیمت‌ها بالا می‌رود و هم رشد اقتصادی کاهش پیدا می‌کند.

تحلیلگران معتقدند آمریکا در کوتاه‌مدت توان تحمل افزایش قیمت انرژی را دارد، زیرا ذخایر استراتژیک نفت، تولید داخلی شیل و قدرت دلار تا حدی از اقتصاد این کشور محافظت می‌کند. اما اگر بحران منطقه‌ای طولانی شود و صادرات نفت خلیج‌فارس برای چندماه مختل بماند، فشار تورمی می‌تواند به سرعت به اقتصاد آمریکا و اروپا منتقل شود.

برخی مؤسسات بین‌المللی برآورد می‌کنند اگر عبور نفت از تنگه هرمز به‌طور جدی مختل شود، قیمت نفت حتی می‌تواند به بالای ۱۲۰ تا ۱۵۰ دلار در هر بشکه برسد؛ سطحی که احتمالا موج تازه‌ای از تورم جهانی ایجاد خواهد کرد.

همین نگرانی‌ها باعث شده اکنون نگاه بازارها بیش از هر زمان دیگری به تحولات سیاسی و امنیتی خاورمیانه دوخته شود؛ زیرا سرنوشت قیمت انرژی و حتی تصمیم‌های آینده بانک مرکزی آمریکا، تا حد زیادی به آرامش یا تنش در منطقه وابسته شده است.

منبع: روزنامه همشهری