ناسا شمارش معکوس برای نخستین مأموریت سرنشین‌دار ماه پس از سال ۱۹۷۲ را آغاز کرده است؛ آزمایشی حیاتی که موفقیت آن می‌تواند راه را برای پرتاب چهار فضانورد به سفری تاریخی در مدار ماه هموار کند.

همشهری آنلای، فرخنده رفائی: بیش از نیم قرن پس از آخرین مأموریت آپولو، برنامه بازگشت انسان به ماه وارد یکی از حساس‌ترین مراحل خود شده است.

به گزارش ساینس‌آلرت، ناسا از آغاز یک تمرین دو روزه شمارش معکوس خبر داده که در آن تمام مراحل پیش از پرتاب، از سوخت‌گیری تا آماده‌سازی نهایی سامانه‌ها، بدون روشن شدن موتورهای اصلی اجرا می‌شود. این تمرین مشخص خواهد کرد که موشک جدید «سامانه پرتاب فضایی» (SLS) چه زمانی آماده حمل نخستین خدمه مأموریت آرتمیس به ماه است.

موشک ۹۸ متری SLS که حامل فضاپیمای «اوریون» است، دو هفته پیش به سکوی پرتاب در مرکز فضایی کندی فلوریدا منتقل شد. در صورت موفقیت‌آمیز بودن آزمایش سوخت‌گیری، ناسا می‌تواند ظرف حدود یک هفته برای پرتاب واقعی اقدام کند. در جریان این آزمایش، بیش از ۷۰۰ هزار گالن سوخت فوق‌سرد به مخازن موشک تزریق می‌شود؛ فرآیندی که تنها چند ثانیه پیش از مرحله روشن شدن موتور متوقف خواهد شد.

قرنطینه مسافران جدید ماه

چهار فضانورد این مأموریت، به فرماندهی «رید وایزمن»، هم‌اکنون در قرنطینه به سر می‌برند تا از هرگونه آلودگی میکروبی پیش از پرواز جلوگیری شود. آنها تمرین شمارش معکوس را از مرکز کنترل مأموریت در هیوستون زیر نظر دارند و پس از تأیید نهایی، راهی فلوریدا خواهند شد. این گروه، نخستین انسان‌هایی خواهند بود که از سال ۱۹۷۲ تاکنون به ماه سفر می‌کنند.

مأموریت پیش‌رو، یک پرواز مداری است و فضانوردان بدون فرود، به دور ماه گردش کرده و سپس به زمین بازمی‌گردند. کل این سفر حدود ۱۰ روز به طول می‌انجامد و نقطه فرود نهایی، اقیانوس آرام خواهد بود. ناسا امیدوار است این مأموریت، زمینه‌ساز بازگشت پایدار انسان به ماه و آماده‌سازی مسیر برای سفرهای آینده، از جمله مأموریت‌های مریخ، باشد.

بیشتر بخوانید:

سرما ماموریت را عقب انداخت

شرایط جوی سرد در فلوریدا، برنامه را با دو روز تأخیر مواجه کرده و در حال حاضر هشتم فوریه زودترین تاریخ ممکن برای پرتاب اعلام شده است. هم‌زمان، ناسا با چالش زمان‌بندی پرتاب یک خدمه جدید به ایستگاه فضایی بین‌المللی نیز روبه‌روست؛ مأموریتی که به دلیل بازگشت زودهنگام خدمه قبلی، اهمیت ویژه‌ای پیدا کرده است. با این حال، مدیران مأموریت تأکید دارند که اگر پرتاب ماه تا ۱۱ فوریه انجام شود، در اولویت مطلق قرار خواهد گرفت.

پس از برنامه آپولو که طی آن ۲۴ فضانورد به ماه اعزام شدند و ۱۲ نفر روی سطح آن قدم گذاشتند، مأموریت آرتمیس می‌تواند آغازگر فصل تازه‌ای در اکتشافات فضایی انسان باشد؛ فصلی که این بار با فناوری‌های نوین و اهداف بلندمدت‌تری دنبال می‌شود.

منبع: همشهری آنلاین