سه شنبه ۳ مرداد ۱۳۸۵
مقدمه اي بر روانشناسي ازدواج
ازدواج، شباهت ها و تفاوت ها
رامين كريمي
001797.jpg
از زمان هاي خيلي دور همواره اين سؤال بين روانشناسان خانواده مطرح بوده است كه آيا شباهت ها باعث به وجود آمدن ازدواج موفق مي شود يا تفاوت ها؟
پژوهش هاي به عمل آمده نشان مي دهد كه با ثبات ترين ازدواج ها آنهايي هستند كه زن و شوهر بيشترين شباهتها را با هم داشته اند. استفن وايت معتقد است: «با توجه به بررسي هاي باليني، شباهت هاي اخلاقي و شخصيتي زن و شوهر روي موفقيت ازدواج آنها نقش تعيين كننده اي دارد.» ميزان بي ثباتي و طلاق در زوجهاي به هم شبيه، كمتر مشاهده مي شود. با توجه به نتايج به دست آمده، نداشتن شباهت با بي ثباتي و طلاق همراه است.
بعضي از روانشناسان شباهت هاي موجود بين زوجين را در حكم سپرده بانكي تلقي مي كنند و اشاره مي كنند اگر ميزان سپرده بانكي شما رقم بزرگي باشد و ميزان بدهي بانكي شما كم باشد در آن صورت در مقابل نوسان هاي اقتصادي بهتر مي توانيد مقاومت كنيد و به نحو احسن مي توانيد احساس امنيت نماييد، ولي اگر ميزان بدهي هاي شما نسبت به سپرده بانكي كم باشد به همان نسبت احتمال اينكه دچار مشكل شويد زياد خواهد بود.
اين تشابه نشان مي دهد كه هر قدر تشابه بين زوجين بيشتر باشد به همان نسبت ازدواج آنان از استحكام و دوام بيشتري برخوردار خواهد بود و هر قدر تفاوت آنها بيشتر باشد به همان نسبت احتمال اينكه دچار بحران شوند زياد خواهد شد، سؤالي كه در اينجا مطرح مي شود اين است كه وجود كدام يك از تشابهات مطلقاً براي ازدواج لازم هستند؟
هوش: اگر هوش زن و شوهر به يك اندازه باشد رابطه زناشويي با گرفتاري كمتري روبه رو مي شود. توجه داشته باشيد كه «تحصيلات» ملاك نظر نيست چرا كه بعضي از اشخاص بسيار باهوش، به هر دليل ممكن است به كالج و دانشگاه راه پيدا نكنند. منظور اين است كه زن و شوهر به لحاظ بهره هوشي بايد در يك رديف قرار داشته باشند، بايد بتوانند اشياء و امور را به يك شكل ببينند و درباره آنها به يك شكل صحبت كنند.
اگر يكي از طرفين ازدواج اغلب گمان مي كند كه همسرش متوجه منظور او نشده است، شرايط خوشايندي بين آنها برقرار نمي شود. بررسي هاي به عمل آمده نيز نشان مي دهند، اگر بهره هوشي زن و شوهر در يك رديف يا نزديك به هم باشد ثبات ازدواج بيشتر مي شود.
ارزش ها: لازم است كه زن و شوهر درباره بسياري از ارزشها وحدت نظر داشته باشند. مثلاً مهم است كه زن و شوهر درباره معنويات و يا زندگي خانوادگي اختلاف نداشته باشند. اگر در اين زمينه ها وحدت نظري وجود نداشته باشد، بروز اصطكاك ميان آنها حتمي است.
علايق: اگر زن و شوهر در بسياري از زمينه ها علايق مشترك داشته باشند، زندگي به كامشان شيرين مي شود. در اين ميان هر چه تنوع علايق مشترك بيشتر باشد بهتر است.
توقع از نظامات خانوادگي: زن و شوهر بايستي درباره وظايف و مسئوليتهاي يكديگر در رابطه زناشويي وحدت نظر داشته باشند. طرز فكر افراد در اين زمينه كلاً به دو نوع تقسيم مي شود. بعضي از افراد در مورد وظايف و مسئوليت هاي زن و شوهر به طور سنتي فكر مي كنند، بدين معنا كه مديريت داخلي منزل به عهده زن است و مرد نيز به عنوان مدير بيروني منزل، يا نان آور خانواده تلقي مي شود.
فردي كه در اين زمينه به طور سنتي فكر مي كند بايد با فردي ازدواج كند كه با او همفكر است. اما در حال حاضر كه نقش هاي زن و مرد دستخوش تغييرات زيادي شده است، عده اي معتقد به تساوي حقوق بين زن و مرد هستند و وظايف و مسئوليتهاي مشابهي نيز براي آنان قائل مي شوند. افرادي كه اين اعتقاد را دارند بايد با همفكران خود ازدواج كنند. سؤال ديگري كه مطرح مي شود اين است: تفاوتهاي مسئله ساز كدام ها هستند؟ يا به عبارت ديگر، چه تفاوتهايي مي توانند به خوشبختي زندگي زناشويي آسيب برسانند؟
در پاسخ به اين سؤال بايد گفت وجود اختلافاتي كه مي توانند به خوشبختي زندگي زناشويي لطمه بزنند عبارتند از:
ميزان انرژي: وقتي يكي از طرفين ازدواج پر انرژي باشد و در مقابل همسر او كم انرژي، اينان با مشكلات عديده اي برخورد مي كنند. اختلاف در ميزان انرژي در زمينه هاي مختلف خود نمايان مي شود كه از جمله مي توان به معاشرتهاي اجتماعي، فعاليتهاي مذهبي و غيره اشاره كرد.
در انجام فعاليتهاي مربوط به خانه نيز سطح انرژي ميان زن و شوهر اغلب مسئله ساز مي شود، مثلاً ممكن است زن بخواهد كارهايي را در روزهاي تعطيل آخر هفته در منزل انجام دهد و شوهر علاقه مند به اين باشد كه روبه روي تلويزيون بنشيند و يا روزنامه بخواند.
عادات شخصي: وقتي زن و شوهر عادتهاي شخصي متفاوتي داشته باشند، به تدريج وحدت ميان آنها رو به نقصان مي رود.
از جمله عادتهاي مسئله ساز مي توان به اين موارد اشاره كرد: وقت شناسي، نظم و ترتيب، وابستگي مسئوليت ... مي توان به عادات شخصي متعددي اشاره كرد كه زن و مرد بايد قبل از ازدواج به آن توجه داشته باشند. مثلاً اگر يكي از آنها سيگار بكشد و ديگري نكشد، اين اختلاف مي تواند در رابطه زناشويي آنها دردسر ساز شود. اگر يكي از آنها به خوردن غذاهاي مقوي و مغذي علاقه مند باشد و ديگري به اينكه چه مي خورد بها ندهد، مشكلاتي در زندگي زناشويي ايجاد مي كند.
استفاده از پول: بسياري از زوجها در اثر نداشتن توافق بر سر مسائل مالي دچار مشكل مي شوند. يكي به فكر آينده است و مي خواهد پولش را پس انداز كند و ديگري به خرج كردن پول و خوش بودن در لحظه حال علاقه مند است.
يكي معتقد به ريسك كردن است و ديگري فكر مي كند كه بايد به تدريج و با ضريب اطمينان بالا بر دارايي هاي خود بيفزايد. يكي مي گويد كه درآمد را بايد خرج فرزندان كرد و ديگري مي خواهد پول را نگه دارد. اختلافاتي از اين قبيل مي تواند شيرازه زندگي زناشويي را تحت تأثير قرار دهد، به همين دليل لازم است كه قبل از ازدواج در اين موارد بيشتر موشكافي شود.
علايق و مهارتهاي كلامي: اگر يكي از طرفين ازدواج زياد حرف بزند و ديگري كم حرف باشد چه مشكلي پيش مي آيد؟ اگر زن يا مرد علاقه مند به گفت وگو و ديگري خواهان سكوت باشد، استرس فراواني ايجاد مي شود. اگر كسي به هنگام صرف غذا علاقه مند به صحبت باشد و همسرش بخواهد هنگام صرف غذا سكوت كند و يا اگر يكي از طرفين ازدواج به صحبت تلفني طولاني علاقه مند باشد زمينه هاي اختلاف را پايه ريزي كرده اند.
سؤالي كه با توجه به مسائل فوق مطرح مي شود اين است اگر افرادي با هم ازدواج كنند كه در موارد فوق اختلاف داشته باشند چه ويژگي را بايد در خود بپرورانند تا بتوانند به زندگي زناشويي ادامه دهند؟ در پاسخ بايد اشاره كرد، اگر زوجين داراي ويژگي انعطاف پذيري باشند مي توانند به جاي اينكه تحت تأثير اختلافات قرار بگيرند، با تفاوتها كنار بيايند و براي حل مشكلات راه حل هاي مناسب پيدا كنند.

نگاه
هوويي به نام فوتبال
001794.jpg
تاكنون تحقيقي در مورد ميزان اختلافات زن و شوهرها به خاطر ديدن مسابقه فوتبال انجام نشده است؛ اما هيچ زني دوست ندارد هوويي به نام فوتبال داشته باشد.
نسترن سبزه كار ، يكي از سخنرانان نشست تخصصي «جستار ماه» مؤسسه همشهري براي فوتبال هفت كاركرد اصلي در نظر مي گيرد. به اعتقاد وي فوتبال داراي كاركرد هاي فرهنگي ، نشانه شناختي ، روانشناختي ، اقتصادي ، اجتماعي ، سياسي و سلامتي است.
وي گفت: كاركرد آشكار فوتبال از نظر فرهنگي ، جنبه سرگرمي و تفنني آن است. صد سال پيش به مسأله سرگرمي آنچنان كه امروز بدان پرداخته مي شود توجه نمي شد. با پيشرفت تكنولوژي ، مبارزات كارگران براي كاهش ساعات كار ، آموزش اجباري و رايگان و ممنوعيت كار كودكان،مردم كم كم به فكر پر كردن اوقات فراغتشان افتادند. درك اهميت اوقات فراغت در برنامه ريزي هاي فرهنگي بسيار تأثير گذار است. وي افزود: از اين منظر اوقات فراغت به دو بخش درون خانگي و برون خانگي تقسيم مي شود. سرگرمي هايي چون كتاب ،موسيقي ، فيلم ، تلويزيون ، راديو و نرم افزار هاي رايانه اي در هر دو گروه مي تواند وجود داشته باشد ، اما ورزشي چون فوتبال كه نياز به فضاي بيشتري دارد جزو اوقات فراغت برون خانگي قرار دارد.
نسترن سبزه كار گفت: فوتبال يكي از ورزش هاي پرطرفداري است كه جمعيت زيادي را درگير خود مي كند. يكي از كاركرد هاي پنهان فوتبال ، هويت بخشي به افراد است. فوتبال نوعي بودن است؛ مثل هنر سعي مي كند هويتي مستقل فارغ از تعلقات زماني ، ديني ، فرهنگي و ملي به افراد ببخشد . در بازي هاي اخير مربي تيم ژاپن ، فردي برزيلي بود. زماني كه اين دو تيم در مقابل هم قرار گرفتند هويت تيم مهمتر از هويت ملي شد.
وي با اشاره به اينكه فوتبال به مانند كالاي فرهنگي است، گفت : فوتبال با خود مجموعه اي از دانش ها و محصولات را ايجاد مي كند . نشريات ، تي شرت ها ، پوستر هاي ورزشي و فيلم هاي مستندي كه در مورد فوتبال ساخته مي شود از جمله اين محصولات است.
نسترن سبزه كار، يكي از كاركرد هاي پنهان فرهنگي فوتبال را در خريد و فروش فوتباليست ها مستتر دانست و گفت : باشگاه ها اين امكان را فراهم مي كنند كه فوتباليست ها با فرهنگ هاي متفاوت در كنار هم قرار گيرند.
وي در مورد كاركرد هاي پنهان و آشكار نشانه شناختي فوتبال گفت : امروزه فوتبال نشانه مدرن بودن است . مثل هر ورزش ديگر قهرمان توليد مي كند و هويت قومي ، ملي ، اجتماعي و حتي جنسيتي به افراد مي دهد.
خيابان هاي شهر ما بعد از فوتبال ديدني است . نسترن سبزه كار اين را يكي از كاركرد هاي آشكار روانشناختي فوتبال مي داند. او در ادامه جلسه گفت: طرفداران فوتبال با هر شكست يا پيروزي به دنبال تخليه هيجانات و احساسات خود هستند.
نسترن سبزه كار در مورد كاركرد هاي اقتصادي فوتبال گفت : بازيكنان مثل يك كالا خريد و فروش مي شوند . تبليغات دور زمين بازي و پخش آن در ساعات پربيننده درآمد هاي كلاني را نصيب تيم ها و شركت هاي تبليغاتي مي كند . همچنين كمپاني هاي بزرگ براي خود تيم هايي را ايجاد مي كنند تا به اعتقاد برخي از جامعه شناسان براي سلطه بر كارمندان خود حتي براي اوقات فراغت آنها نيز برنامه ريزي كنند.
وي در مورد كاركرد هاي اجتماعي فوتبال گفت : همان طور كه زيبايي باعث تحرك طبقاتي در زنان مي شود فوتبال نيز وسيله اي براي تحرك طبقاتي مردان است.
شهرها ، ملت ها  و محله ها براي كسب قدرت نمادين از ايجاد يك تيم فوتبال حمايت مي كنند . يكي از كاركرد هاي سياسي فوتبال اين است كه احزاب و گروه هاي سياسي را وامي دارد براي داشتن هوادار از تيم فوتبال حمايت كنند . بطور مثال برلوسكوني نخست وزير ايتاليا ، رئيس باشگاه آث ميلان بود.
نسترن سبزه كار گفت : بسياري براي مشروعيت بخشيدن به فوتبال از كاركرد سلامت بخشي آن ياد مي كنند ولي اين ورزش خشونت هايي هم با خود به همراه مي آورد و باعث مصدوم شدن بازيكنان و حتي تماشاچي ها هم مي شود.
وي از دعواي زن و شوهر ها به عنوان يكي از كج كاركرد هاي فوتبال ياد كرد و گفت : هيچ زني نيست كه دوست داشته  باشد هوويي به نام فوتبال داشته باشد. مرد ها وقتي از سر كار مي آيند ترجيح مي دهند به جاي رسيدگي به امور خانه پاي فوتبال يا هر برنامه ورزشي ديگر بنشينند و اين خود سرآغاز اختلاف زناشويي است.
از طرف ديگر كودكان براي اينكه بگويند كه ديگر بزرگ شده اند تا پاسي از شب پاي تلويزيون مي نشينند. از ديگر كج كاركرد هاي فوتبال سكته هواداران فوتبال در اثر شكست و يا حتي پيروزي تيم مورد علاقه شان است.

جدول اعداد (سودوكو)
اعداد ۱ تا ۹ را در هر يك از سطرها و ستون ها و مربع هاي كوچك ۳ در ۳ طوري قرار دهيد كه فقط يك بار تكرار شود .پاسخ جدول را فردا در روزنامه ملاحظه خواهيد كرد.
حل جد ول شماره ۱۲۳
001833.jpg

اجتماعي
اقتصاد
سياست
شهرآرا
موسيقي
|  اقتصاد  |   اجتماعي  |  سياست  |  شهرآرا  |  موسيقي  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |