همشهری‌آنلاین: در نشست تخصصی واکاوی ابعاد فنی تلاوت‌های استاد خلیل‌الحصری که 24 مردادماه در خبرگزاری ایکنا برگزار شد، عنوان شد: تلاوت ترتیل «خلیل الحصری» خود‌آموز کامل قرآن است.

به گزارش خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا)، این نشست تخصصی با حضور استادان «عباس سلیمی» و «علی‌اکبر حشمتی» از ساعت 14 تا 16 شنبه 24 مردادماه در سالن شورا خبرگزاری قرآنی ایران (ایکنا) برگزار ‌شد.

بنابر این گزارش، در ابتدای این نشست سلیمی پیشکسوت قرآنی با اشاره به زندگی این استاد شهیر قرائت قرآن کریم، گفت: خلیل الحصری در سن 10 سالگی حافظ کل قرآن کریم شد و ایشان هم‌دوره با مصطفی اسماعیل و شیخ محمود علی‌البناء بوده است و ترتیل مشهور ایشان یکی از تلاوت‌های جاودان جهان اسلام است.

وی ادامه داد: شغل و حرفه پدر و استاد خلیل الحصری، حصیر بافی بوده است و ایشان برای آموختن و فراگیری فن قرائت قرآن کریم مسافت طولانی و صعب‌العبوری را طی می‌کرده است تا خود را به جلسه‌ قرآن برساند.

در ادامه این نشست حشمتی، داور بین‌المللی قرآن کریم، با مطرح کردن این پرسش که چه عنصری باعث جاودانگی تلاوت‌های برخی از قراء در جهان اسلام شده است؟ عنوان کرد: اگر فقط صدای زیبا را عامل این موفقیت بدانیم مثال‌های بسیاری از میان قراء می‌توان زد که با وجود صدایی مناسب، اما تلاوت‌های ماندگاری نداشته‌اند.

این داور بین‌المللی افزود: داشتن دانش و شناخت از الحان و نغمات موسیقی نیز نمی‌تواند عامل این جاودانگی باشد، اما چه چیز موجب این ماندگاری می‌شود؟

آن عنصری که با صوت و لحن یک اکسیر و معجونی می‌سازد که روح مستمع را می‌تواند با تلاوتش به اوج آسمان ببرد، انس با قرآن کریم است.

تلاو‌ت‌های خلیل الحصری در اوج ساده بودن از صلابت و استحکام زیادی برخوردار است

وی اظهار کرد: تلاو‌ت‌های خلیل الحصری در اوج ساده بودن از صلابت و استحکام زیادی برخوردار است، صدای ایشان در مقابل بسیاری از قراء دیگر صدایی فاخر نیست، اما حسن توجه و انس با قرآن عامل جاودانگی تلاوت ایشان است.

این کارشناس قرآنی بیان کرد: آثار متعددی از خلیل الحصری به یادگار مانده است که از مهم‌ترین آن، دو دوره ترتیل کل قرآن کریم است که به دو طریق از قرائت حفص از عاصم تلاوت کرده است و هر فردی که بخواهد قرآن را مستحکم و با اداءالحروف کامل فرا بگیرد باید به این مرجع و الگو مراجعه کند.

وی ادامه داد: ایشان یک دوره تلاوت تحقیق قرآن، همچنین «مصحف‌المعلم» دارد و قاریانی که به تازگی وارد عرصه تلاوت قرآن می‌شوند، همچنین افرادی که درصدد هستند که سطوح عالی تجوید را فرا گیرند، هر دو گروه، می‌توانند از مصحف‌المعلم بهره ببرند.

در ادامه این نشست ارتباطی تلفنی با «شهریار پرهیزگار» حافظ کل قرآن کریم برقرار شد و وی اظهار کرد: در ترتیل قرآن کریم توسط خلیل الحصری قواعد تجویدی و اداءالحروف در عالی‌ترین صورت ممکن اجرا می‌شود و به قاریان جوان توصیه می‌کنم که این تلاوت‌ها را بارها گوش دهند تا استحکام در تلاوت‌های خود ایجاد کنند و تلاوت ترتیل محمود الحصری یک خودآموز کامل قرآنی نامیده شده است.

استماع ترتیل‌های قاریان عربستانی شیوه مناسبی برای الگو برداری نیست

وی با اشاره به این‌که استماع ترتیل‌های قاریان عربستانی شیوه مناسبی برای الگو برداری نیست، اظهار کرد: اگر بخواهیم در میان قراء به نام جهان اسلام، فردی را معرفی کنیم که بدون تکلف قواعد تجویدی را رعایت می‌کند به طور حتم باید از ایشان نام برد.

در پایان این نشست گفت‌وگویی تلفنی با «متولی عبدالعال» انجام شد و وی با اشاره به ویژگی‌های تلاوت خلیل الحصری گفت: ایشان در تلاو‌ت‌هایش هر حرفی را به صورت صحیح و از مخرج آن حرف اداء می‌کرد و ایشان ترتیل قرآن را در روایات متعددی قرائت کرده است و وقتی تلاوت قرآن را به یک روایت آغاز می‌کرد، روایت دیگری را وارد قرائت خود نمی‌کرد و آن را به همان‌گونه به پایان می‌رساند.

یادآوری می‌شود، استاد خلیل الحصری در زمینه تألیف‌های قرآنی نیز بسیار خوب عمل کرده و کتاب‌های «معالم الاهتداء الی معرفه الوقف و الابتداء»، «کتاب آموزش احکام تلاوت قرآن» و «زندگی‌نامه قاریان سبعه و عشره» از جمله آثاری است که از وی به یادگار مانده است، گفته می‌شود که وی کتاب‌های خود را با کمک و یاری فردی به‌نام «عبدالفتاح القاضی» تألیف کرده و این فرد در این راه کمک‌های فراوانی را به استاد حصری کرده است.

کد خبر 87898

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز