یکشنبه ۷ تیر ۱۳۸۸ - ۰۴:۱۸
۰ نفر

لیلا سعادتی: اگر این روزها دل و دماغی برای سفر رفتن داشته باشید باید به این نکته توجه کنید که به سراغ مقاصد جدید و بکرتر رفتن، بهتر از روانه شدن به سوی استان‌های حاشیه دریای خزر است.

شاید بپرسید در این اوج گرما چه مقصدی می‌تواند مقبول افتد و جذبه‌اش هم قابل توجه باشد. پاسخ به این پرسش البته نه سخت است و نه سهل، اما گزینه‌هایی را پیش رو قرار می‌دهد که می‌توانند میزبانی خوب برای ما باشند.

اینک که امتحان کنکور هم پشت‌سر گذاشته شده و قریب به 1 میلیون و 250 هزار خانواده هم از استرس گذراندن امتحان نفس‌گیر فرزندانشان خلاص شده‌اند می‌توان امیدوار بود که فراغتی حاصل شده که سفرهای تابستانی رونق بگیرد. البته اگر اتفاقات دهه سوم خرداد ماه امسال دل و دماغی برای آنها گذاشته باشد. به هر حال آنها که قصد سفر دارند باید خوب بدانند که همین تیر و مرداد را برای سفر پیش رو دارند و آخر مردادماه همزمان با ماه مبارک رمضان است که سفرهای معمول، در آن به‌شدت کاهش می‌یابد.

با این حساب و با توجه به بعد مسافت در ایران باید مقاصد خوبی را برگزید، زیرا امسال نه خبری از سهمیه بنزین سفر است و نه آن سهمیه سال‌های قبل اعطا شده و قطعا با 300 لیتر بنزین برای 3 ماهه تابستان نمی‌توان سفری بی‌دغدغه با خودروی شخصی داشت.
با این شرایط اگر هنوز دل سفر کردن دارید یک‌بار، این مطلب، موقعیت جغرافیایی خود و شرایط موجود را بررسی کنید و بعد دست به طراحی سفر بزنید.

کشور ما به لحاظ جغرافیایی مناطق خشک بسیاری دارد و همین موضوع یکی از دلایلی است که همه مسافران تابستانی را به سوی 3 استان حاشیه دریای خزر می‌کشاند. اما در همین شرایط می‌توان به مقاصدی اندیشید که اتفاقا نزدیک‌تر و با جذبه‌اند هرچند به اندازه شمال سرسبز نیستند. نکته اینجاست که مناطق مختلفی که می‌خواهیم جاذبه آنها را معرفی کنیم به‌دلیل شرایط آب و هوایی و جغرافیایی خود پوشش گیاهی خاص خود را دارند و در این تابستان از هوای مطلوبی هم برخوردارند.

برای نمونه استان‌های چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، لرستان، اردبیل، آذربایجان غربی و شرقی و کردستان همه این خصوصیات را دارند؛ به‌علاوه اینکه آنها جاذبه‌های تاریخی، تفریحی و طبیعی قابل توجهی هم دارند.

برای مثال 3 استان چهار محال و بختیاری، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد 3 استانی هستند که با داشتن ارتفاعات زاگرس، آبشارهایی جذاب را در خود جای داده‌اند که همگی با هوایی مطلوب برای تفریح تابستانی می‌توانند زیبایی‌های خود را به رخ بکشانند.

علاوه بر این، جغرافیای استان چهارمحال و بختیاری و مختصات رودخانه‌های آن سبب شده تا فرصتی جدید در آن رقم بخورد و آن فرصت گردشگری ماجراجویانه در رودخانه‌های خروشان این استان است. بستر این رودخانه‌ها همگی از سنگ و قلوه‌سنگ است و حاشیه آنها را نیز پایه‌ کوه‌های زاگرسی رقم زده و عرض باریک آنها سبب شده تا جریان رودخانه حتی در فصل کم آبی بسیار تند و خروشان باشد.

این موقعیت بهترین فرصت برای گردشگری ماجراجویانه در آبهای خروشان تحت عنوان «رفتینگ» یا همان قایقرانی در آب‌های خروشان است. از سال گذشته به همت بخش خصوصی و حمایت کمیته ملی طبیعت‌گردی، کار شناسایی موقعیت‌های مناسب رفتینگ در رودخانه‌های استان چهارمحال و بختیاری آغاز شد و رودخانه ارمند به‌عنوان نقطه آغازین اجرای این طرح در نظر گرفته شد.

کیانوش محرابی، مجری این طرح از سال گذشته با بررسی و شناسایی رودخانه‌هایی در استان گیلان و مازندران و همین‌طور چهارمحال و بختیاری و با توجه به کم‌آبی رودخانه‌های شمال کشور، کار اجرایی کردن طرح ملی قایقرانی در رودخانه‌های خروشان را آغاز کرد و ارمند میزبان خوب این طرح در استان چهارمحال و بختیاری شد.

اینک سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری این استان نیز در تدارک بسترسازی برای توسعه زیرساخت‌های گردشگری این منطقه است. روستای ارمند در منطقه، میان شهرستان‌های لردگان و اردل در جاده ارتباطی چهارمحال و بختیاری به خوزستان قرار گرفته است.

با این حساب می‌توان این منطقه را با این جاذبه جدید مقصدی برای همه دوستداران گردشگری مفرح دانست، اما قطعا استان‌هایی چون خوزستان، فارس، اصفهان، کرمان و یزد به این منطقه نزدیک‌ترند و همین می‌تواند برای آنها با توجه به سفر زمینی به صرفه‌تر باشد.

استان لرستان نیز از موقعیتی مشابه در مورد رودخانه‌ها برخوردار است و سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری این استان نیز در تدارک برنامه‌ای برای راه‌اندازی گردشگری ماجراجویانه در رودخانه‌های لرستان است.

اما آنچه اینک در لرستان نقد است آبشارهای این منطقه است که در کنار آب و هوای نسبتا خنک آن می‌تواند فرصتی برای مسافرت‌های تابستانی باشد.

البته باید توجه داشته باشیم که هم لرستان و هم کهگیلویه و بویر احمد و همین‌طور چهارمحال و بختیاری از حداقل‌ها هم برای اقامت برخوردار نیستند. در مورد لرستان حتی اقامتگاه‌های بین‌راهی و آنچه سازمان میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری قول راه‌اندازی آن را داده بود وجود ملموسی ندارد.

این وضع تا به آنجا پیش می‌رود که در مسیر زیبای اندیمشک – خرم‌آباد هیچ اقامتگاه و استراحتگاه بین‌راهی نظیر آنچه در اتوبان تهران – قم وجود دارد دیده نمی‌شود و همین، مسافران را واداشته تا سریع از این محور عبور کرده و توقفی نکنند.

در وصف طبیعت و تاریخ کردستان هم بسیار گفته‌اند. استان‌های شمال‌شرقی ایران هم البته وضعیت بهتری دارند اما بعد مسافت برای استان‌های جنوبی، آنها را در رده‌های بعدی مسافرت قرار داده است. جنگل‌های ارسباران و کلیساهای شمال‌شرقی ایران می‌توانند گردشی با کیفیت را رقم بزنند. حال باید ببینیم با سهمیه 300 لیتری تابستانی از یک سو و شرایط موجود کشور آیا مردم دل و دماغ سفر رفتن را دارند یا نه و یا باز هم همان مقاصد سنتی را برمی‌گزینند؟

کد خبر 84332

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز