پژوهشگران دانشگاه تهران موفق به کشف شهر تاریخی اوجان و پایتخت تابستانی ایلخانان در استان آذربایجان شرقی شدند.

شهر تاریخی اوجان

به گزارش همشهری آنلاین و به نقل از روابط عمومی دانشگاه تهران، گروه پژوهشی باستان‌شناسی دانشگاه تهران به سرپرستی دکتر رحیم ولایتی، عضو هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشکده ادبیات و علوم انسانی موفق شدند پس از ۱۰ سال بررسی و کاوش میدانی، شهر تاریخی اوجان را شناسایی و بخشی از ارگ حکومتی آن را از دل خاک بیرون بکشند.

دکتر ولایتی سرپرست این تیم باستان‌شناسی درباره این کشف تاریخی گفت: با توجه به اسناد و شواهد تاریخی که درباره این شهر و قلعه حکومتی ایلخانان وجود داشت، کار مطالعاتی و بررسی منطقه را از سال ۱۳۸۵ آغاز کردیم و تیم تحقیقاتی ما تا سال ۱۳۹۵ مشغول مطالعه و بررسی منطقه بودند و توانستند در چند مرحله کاوش، یافته‌های ارزشمندی به دست آوردند.

او افزود: در این بررسی و کاوش حدود ۹۵ هکتار از محوطه شهر تاریخی اوجان از سال ۱۳۸۵ تا ۱۴۰۱ مورد بررسی و کاوش میدانی گروه پژوهشی دانشگاه تهران قرار گرفت.

دکتر ولایتی درباره چگونگی کشف شهر تاریخی اوجان توسط هیأت باستان‌شناسی دانشگاه تهران، اظهار داشت: اولین پژوهش دانشگاه تهران در سال ۱۳۸۵ با انجام فصل اول بررسی روشمند باستان‌شناسی دو دهستان شرقی منطقه عمومی اوجان (شهرستان بستان‌آباد امروز) آغاز شد.

کشف شهر تاریخی اوجان | باستان‌شناسان دانشگاه تهران پایتخت تابستانی ایلخانان را از دل خاک بیرون کشیدند

او با بیان اینکه این کشف تاریخی با بررسی بیش از ۷۰۰ محوطه تاریخی منطقه صورت گرفته است، گفت: در چهار فصل بررسی حدود ۷۰۰ محوطه تاریخی با استفاده از مستندات مهم و توصیف‌های ارائه شده از شهر اوجان در متون تاریخی و جغرافیایی بخصوص تصویری که نصوح مطراقچی نقاش سلطان سلیمان عثمانی از این شهر ارائه کرده است، محل دقیق شهر تاریخی اوجان توسط هیأت باستان‌شناسی دانشگاه تهران در بررسی باستان‌شناسی منطقه اوجان در سال ۱۳۹۲ مورد شناسایی و مکان‌یابی قرار گرفت.

عضو هیأت علمی گروه باستان‌شناسی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه کار مطالعاتی و بررسی منطقه به مدت ۱۰ سال طول کشیده است، افزود: در این ۱۰ سال دهستان‌ها و مناطق مختلفی مورد بررسی و کاوش قرار گرفتند تا اینکه پس از بررسی دقیق و روشمند و مکان‌یابی توسط هیأت باستان‌شناسی دانشگاه تهران در سال ۱۳۹۵، شناسایی و تعیین عرصه و حریم شهر تاریخی اوجان با کاوش گمانه‌هایی در محدوده شهر که با آشکار شدن لایه‌های فرهنگی و معماری و بستر شهر موقعیت گمانه بعدی را روشن می‌کرد ادامه پیدا کرد و هیأت باستان‌شناسی در تابستان ۱۳۹۵ با دریافت مجوز از میراث فرهنگی استان آذربایجان شرقی و پژوهشگاه وزارت میراث فرهنگی با حفر ۴۲ گمانه عرصه و حریم شهر را در غرب جاده آسفالته روستاهای دهستان اوجان غربی معین کرد.

سرپرست گروه تحقیقاتی باستان‌شناسی کاوش در شهر تاریخی اوجان با اشاره به کشف برخی اشیا در این محوطه (شامل ظرف شکسته فقاع ایلخانی با تزئینات سنگ فیروزه)، اهمیت این کاوش را به لحاظ معماری مهم برشمرد و گفت: هر چند سفالینه‌ها و اشیایی نیز در این منطقه کشف شده‌اند اما آنچه که این کاوش را با اهمیت می‌کند ارزش معماری و آثار معماری این شهر و قلعه حکومتی ایلخانان است.

او افزود: علاوه بر شناسایی ۴ قبرستان اسلامی از دوره سلجوقیان و ایلخانان و معاصر در محدوده عرصه شهر، شناسایی ارگ و قلعه حکومتی شهر به عنوان بزرگترین بنای باقیمانده از زمان تأسیس شهر که در دوره ایلخانان مرمت و بازسازی شده است دارای اهمیت است. همچنین شواهدی از دو برج آرامگاهی از دوره سلجوقی و ایلخانی و محل دستکندی در جبهه غربی شهر به دست آمده است که احتمالاً کارکرد غار معبد بودایی دوره ایلخانی داشته است.

سرپرست هیأت باستان‌شناسی دانشگاه تهران با تشریح وضعیت و معماری بنای کشف شده، گفت: در این دوره از کاوش‌ها یک مجموعه معماری متشکل از برج مدور و دیوارهای بیرونی بنایی بزرگ قلعه یا ارگ حکومتی نمایان شد.

کشف شهر تاریخی اوجان | باستان‌شناسان دانشگاه تهران پایتخت تابستانی ایلخانان را از دل خاک بیرون کشیدند

دکتر ولایتی با توضیح اقدامات انجام شده در سال ۱۴۰۱ گفت: تصور ما از فضای داخلی قلعه این بود که بر اساس نمای بیرونی انتظار داشتیم که فضای داخلی قلعه حکومتی متشکل از چند اتاق با دیوار سنگی با ملاط گچ باشد ولی بعد از شروع کاوش و آواربرداری و پیدا شدن ستون‌ها با پایه مربع، مشخص شد فضای داخلی قلعه از یک تالار ستون‌دار بزرگ تشکیل شده است.

او افزود: بر اساس منابع مکتوب در دوره سلجوقیان و ایلخانان، ورودی قلعه در جبهه شرقی بوده است اما پس از کاوش این بخش در عمق ۳۰ سانتی‌متری بخش بزرگی از ستون دروازه با گچ‌بری و مقرنس کاری بیرون آمد که پس از ادامه کاوش مشخص شد که در دوره صفویه ورودی شرقی قلعه پس از یک زلزله شدید و تخریب گسترده قلعه با یک دیوار سنگی به سبک صفوی بسته شده و در مقابل از جبهه غربی ورودی دیگری به سبک معماری صفوی باز شده است.

شهر تاریخی اوجان کاملا مدفون در خاک است که با تلاش‌ها و پژوهش‌های انجام شده از سوی هیأت باستان‌شناسی دانشگاه تهران، بخشی از شهر از جمله قلعه حکومتی، کاوش و از دل خاک بیرون آورده شده و اکنون حفاظت از آن برعهده اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی است.

کد خبر 698221

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دانش

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 12
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 17
  • IR ۱۵:۵۶ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
    23 0
    خوش به حال میراث فرهنگی گنجینه اش چی بوده
    • IR ۲۲:۱۲ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
      13 0
      با سلام این مقاله که نوشتن به چه دردی میخوره کل آثار اونجا رو تاراج کردن از سالها قبل مردم محلی اونجا رو میشناختن ولی کسی پیگیری نبود
  • IR ۱۹:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
    17 40
    همه جای ایران، آثار ترکان باستان وجود داره و این به معنی تمدن قوی و چندین هزارساله این ملت، نژاد ، و امپراطوری رو نشون میده
    • آرش IR ۰۰:۵۴ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۶
      42 15
      ترکان باستان در ایران نیستند در مغولستان و صحرای گپی هستند.آذربایحان ما ترک نیست آذربایجان ایران هست و ایرانی خواهد ماند
    • IR ۲۱:۳۷ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۶
      20 5
      داداش ایلخان مغول بودن نه ترک یکم مطالعه کن
  • حمید خان زند IR ۲۰:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
    8 4
    با سلام و احترام میراث فرهنگی اصفهان فوق العاده ضعیف است با وجود شهری زیر شاپور آباد از توابع حبیب آباد قسمت برخوار مقبره شاه فیروز اول قدمت ۲۳۰۰ساله مردم این شهر متاسفانه در حال تونل زدن در این شهر هستند طلسم مکانیکی در این شهر باستانی انجام شده وجود برفک بر دیواره تونل نشان از گاز هلیم است لطف بفرمایید به میراث فرهنگی کل کشور خبر دهید مردم عامی دنبال آب کردن گنجینه ۲۳۰۰ساله هستند حدود ۳۳تن دریاچه گنجینه تخمین زده شده است در ضمن این گنجینه زیر یک منزل است آدرس : ؟ بماند
    • باغ بی برگی IR ۲۱:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
      4 3
      لطفا اسم روستا را بفرمایید چون من باستان‌شناسی خوندم و میخوام از طریق میراث فرهنگی پیگیر بشم؟
  • IR ۲۲:۱۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
    10 0
    اوردن شهرک صنعتی بستان آباد رو روی قله تاریخی درست کردن کل شهر باستانی رفته زیر شهرک صنعتی
    • SE ۲۳:۵۸ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
      2 0
      ای باریک
  • بهرام امیراحمدیان IR ۲۳:۰۵ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۵
    4 0
    با سلام. با تشکر از شما در زمینه انتشار این خبر و قدردانی از هیات باستانشناسی دانشگاه تهران. یاد آور می شوم که بنده اطلاعات تفصیلی این شهر را در د وشماره ماهنامه رشد جغرافیا در دو دهه قبل منتج از مطالعات میدانی و کتابخانه ای را منتشر کرده ام. با کشفیات کنونی بسیار خوشحال شدم که آثار بناهای این شهر که در دوره ایلخان محمود غازان خان بنا و به نام شهر اسلام اوجان بود پیدا شده است. سالها پیش از من استادم شادروان دکتر رحیم هویدا در باره این شهر در نشریه بررسیهای تاریخی مقاله ای تحت عنوان شهر اسلام اوجان چاپ کرده بود.نقاشی رنگی مطراقچی هم موقعیت این شهر را با ترسیم طرحی از عمارت اوجان نشانه داده است. اولیا چلبی نیز ضمن سفرنامه خود از این شهر نامبرده است.
  • IR ۰۱:۳۱ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۶
    5 1
    ای خدای بزرگ شکرت توروداریم
  • Saed IR ۰۳:۰۳ - ۱۴۰۱/۰۵/۲۷
    0 0
    دست شما درد نکنه