چهارشنبه ۵ آبان ۱۴۰۰ - ۰۷:۴۹
۰ نفر

گزارشی از تردیدها و تعلل‌ها در بازگشایی مدارس که بخشی از آن در بی‌میلی برخی معلمان به ترک دورکاری و بخشی دیگر در مخالفت برخی خانواده‌ها با حضوری شدن آموزش ریشه دارد.

مدرسه

همشهری- فهیمه طباطبایی: اسفند سال ۱۳۹۸ که شیوع کرونا در ایران رسما تأیید شد، معلمان نخستین گروهی بودند که دورکار شدند و تا به امروز هم پیوسته در این شرایط باقی ماندند. البته گروهی از معلمان عشایری و روستایی، معلمان شاغل در هنرستان‌ها و یا مدیران مدارس تا حدی از این اصل مستثنی هستند اما بررسی روند کلی آموزش در کشور، از دورکاری نسبتا فراگیر جامعه معلمان در مقایسه با صاحب مشاغل دیگر و سایر کارکنان دولت حکایت دارد. افزایش افت تحصیلی و ترک تحصیل دانش‌آموزان در سراسر کشور در ۲ سال تحصیلی گذشته به واسطه تعطیلات طولانی‌مدت و آموزش صرفا مجازی باعث شده که مسئولان وزارت آموزش و پرورش بارها در ستاد ملی مقابله با کرونا خواهان بازگشایی مدارس و برگزاری کلاس‌های درس به شکل حضوری و نیمه‌حضوری شوند. خصوصا این که براساس آمارهای رسمی، نزدیک به ۵۰ درصد مدارس کشور از نظر تعداد دانش‌آموزان، امکان برگزاری کلاس‌های حضوری با فاصله اجتماعی کافی برای جلوگیری از شیوع کرونا را دارا هستند. از همین‌ رو بود که معلمان در مرداد امسال جزو نخستین گروه‌های شغلی در برنامه سراسری واکسیناسیون کرونا قرار گرفتند تا آتش کاهش کیفیت آموزشی در کشور بیش از این شعله‌ور نشود، با این حال خیزش مجدد کرونا باز هم بازگشایی مدارس را به تعویق انداخت و سال تحصیلی پیش‌رو برای دومین بار به صورت مجازی آغاز شد. حالا که اوضاع کرونا در ایران بهبود یافته و مرگ‌ومیر زیر ۲۰۰ نفر در روز است و بالای ۹۰ درصد معلمان و ۷۰ درصد دانش‌آموزان واکسینه شده‌اند و بازگشایی مدارس از نیمه‌آبان قطعی است، زمزمه‌هایی مشترک از معلمان و مدیران خیلی از مدارس کشور به گوش می‌رسد که از بی‌میلی آنها برای بازگشت به آموزش حضوری حکایت دارد.
 

حرف معلمان مخالف چیست؟

اصلی‌ترین محور صحبت‌های معلمان و مدیرانی که مخالف بازگشایی مدارس هستند، این است که فضای فیزیکی مدرسه برای بازگشایی آماده نیست و بازگشایی مدارس در چنین شرایطی ممکن است منجر به شیوع کرونا و خیز ششم این بیماری در کشور شود. آنها می‌گویند که وزارت آموزش و پرورش هنوز سرانه بهداشتی مدارس را پرداخت نکرده و مدیران برای خرید مواد شوینده هم مشکل دارند.

حسین داورپناه، مدیر مدرسه و کارشناس آموزشی این که معلمان چنین نگاهی دارند را تأیید می‌کند و به همشهری می‌گوید: «آن بخش از استدلال معلمان درباره پرداخت‌نشدن سرانه بهداشتی تا حد زیادی درست است اما این تنها عاملی نیست که مانع بازگشایی مدرسه باشد. واقعیت این است که اعضای مدرسه از معلمان تا مدیر و معاونان با مسئولان وزارتخانه همدل نیستند و آنها را برای آماده‌سازی مدرسه همراهی نمی‌کنند، از این جهت اغلب آنها در تلاشند که آموزش مجازی تا حد ممکن طولانی شود.»

او معتقد است که بین بدنه و راس، شکاف جدی وجود دارد که ریشه آن در مسائل دیگری نهفته است؛ «یکی از عواملی که زیاد در بین همکاران می‌بینیم و می‌شنویم این است که معلمان به این سبک کاری عادت کرده‌ و زندگی خود را در این مدت براساس دورکاری تعریف کرده‌اند و حالا ترک عادت برایشان سخت است. البته که این مقاومت در برابر بازگشت به‌کار درخصوص اغلب کارمندانی که دورکاری طولانی‌مدت داشتند صدق می‌کند و صرفا مخصوص معلمان نیست. عامل دیگر ریشه در نارضایتی شغلی معلمان دارد، بحران اقتصادی شدید و حقوق پایین معلمان، میزان نارضایتی آنها نسبت به مسئولان ستادی را افزایش داده و از همین جهت می‌بینیم که برای آماده‌سازی‌ مدارس جهت بازگشایی کمترین همراهی و فرمانبری را از مسئولان ستادی دارند.»
 

بحران کمبود نیرو در غیردولتی‌ها

البته مقاومت در برابر بازگشایی مدارس تنها به نارضایتی معلمان یا کمبود سرانه بهداشتی ختم نمی‌شود و ریشه در عوامل دیگری هم دارد. به‌خصوص در مدارس غیردولتی که نیروهای آن در این دوسال کرونایی، روزگار دیگری را سپری کرده‌اند. ارزیابی میدانی نشان می‌دهد که بسیاری از مؤسسان مدارس غیردولتی در این دوسال مجبور به کوچک‌سازی‌ منابع انسانی یا تغییر فضای آموزشی خود شدند و حالا بازگشایی مدارس برای آنها هزینه‌های سنگینی به همراه خواهد داشت.

سپیده توابی، مدیر یکی از مدارس غیردولتی تهران است که حرف‌های زیادی در این حوزه دارد. او سال گذشته مجبور به تغییر ملک آموزشی خود پس از ۱۳ سال شده که حالا اگر مدارس بازگشایی شود، باعث ریزش شدید دانش‌آموزانش خواهد شد؛ «قیمت خرید و اجاره ملک در این مدت به‌صورت تصاعدی بالا رفت که فشار زیادی به مدیران آموزشگاه‌های آزاد و مدارس غیردولتی وارد کرد. مثلا اجاره بهای ملکی که مدرسه ما در آن فعالیت می‌کرد به یکباره چهاربرابر شد درحالی‌که ما در سال ۹۹ و امسال ریزش شدید در ثبت‌نام‌ها داشتیم.»

او ادامه داد: «از طرفی تغییر ملک برای مدرسه اصلا کار ساده‌ای نیست و جدا از پیداکردن یک ملک با کاربری آموزشی، نیاز به طی‌کردن چندین مرحله تشریفات اداری سخت در آموزش و پرورش را دارد که زمان‌بر است. در نهایت چنین اتفاقاتی باعث شد بسیاری از همکاران ما مجبور شدند که از هزینه‌های دیگر خود مانند دستمزد و حقوق معلمان بزنند یا نیروهای خود را تعدیل کنند.»

بیشترین تعدیل نیرو در مدارس غیردولتی در بخش معاونان آموزشی و تربیتی، مربیان ورزش، معلم آزمایشگاه و حتی دبیران برخی دروس مانند ادبیات، تاریخ، حرفه و فن، هنر و... رخ داده و همین چالشی است برای بازگشایی مدارس.  مدیر یکی از مدارس غیردولتی در اصفهان نیز در این‌باره گفت: «وقتی اقتصاد مدارس غیردولتی به واسطه کرونا به خطر افتاد، مؤسسان این مدارس چاره‌ای جز کاهش نیروی انسانی خود نداشتند. این است که دبیر برخی درس‌ها یک نفر شده. حالا اگر مدارس باز شوند آنها در بخش‌های مختلف با کمبود نیرو مواجه هستند که باید به‌نحوی آن را جبران کنند.»

او که تمایل نداشت نامش عنوان شود،‌ توضیح داد: «البته این مشکل همه مدارس غیردولتی نیست و بیشتر آن گروه درگیر شدند که در مناطق شهری ملک اجاره‌ای دارند. به هر حال بخشی از مقاومت نیروهای آموزشی همین اتفاقات است که به فراخور هر استان و مدرسه رخ داده و هنوز هم پس‌لرزه‌های آن ادامه دارد.»

مدارس در نیمه دوم آبان‌ ماه ۱۴۰۰ بعد از یک دوره طولانی تعطیلی که در تاریخ آموزشی کشور بی‌مانند بود، باز خواهند شد. باید دید که بالاخره معلمان و دانش‌آموزان از تصمیم ستادی تبعیت خواهند کرد و به کلاس درس برمی‌گردند یا همچنان این تقابل بین آنها و مسئولان وزارتی ادامه خواهد داشت و شکل آموزش‌ها به نیمه‌حضوری یا غیرحضوری تغییر خواهد کرد؟
 

چنددستگی در خانواده‌ها

اوضاع در اردوگاه دانش‌آموزان و خانواده‌های آنان هم چندان بهتر نیست. گروهی از بازگشایی مدارس استقبال کرده‌اند، گروهی همچنان تردید دارند و گروه دیگر به‌شدت مخالف آموزش حضوری هستند و می‌گویند خطر ابتلا به کرونا را به‌جان نمی‌خرند. این چنددستگی را در بازه‌های زمانی مختلف به راحتی می‌توان در گفت‌وگوهای شفاهی بین خانواده‌ها دید. موضع‌گیری‌های متعددی که بسته به شرایط متغیر هم هست. سولماز متقیان، کارشناس مسائل آموزشی که مرداد امسال با کمک همکارانش پژوهشی میدانی با جامعه آماری ۱۶۰۰ نفر از والدین و ۳۰۰ دانش‌آموز به روش تلفنی با محور بازگشایی مدارس داشته است، در این‌باره به همشهری گفت: «والدین دانش‌آموزان بسته به منطقه محل سکونت، نوع مدرسه، تعداد دانش‌آموزان و کیفیت آموزش مجازی در دوره کرونا، نظرات متفاوتی درباره بازگشایی مدرسه دارند. مثلا والدین دانش‌آموزانی که در مدرسه دولتی تحصیل می‌کنند، بیشترین مخالفت را با باز شدن مدارس دارند. یا آنهایی که مدرسه‌ یا کلاس فرزندشان پرجمعیت است، ترس بیشتری در این‌باره دارند و مخالفت‌شان جدی‌تر است.»

او درباره نتایج دیگر این پژوهش گفت: «والدین دانش‌آموزان در مدارس شهری نگرانی بیشتری نسبت به دانش‌آموزان مدارس روستایی یا شهرستان‌ها دارند. یا دانش‌آموزانی که یکی از والدین آنها خانه‌دار است، ۳۰ درصد بیشتر از دانش‌آموزانی که هر دو ولی آنها شاغل بوده، مخالف آموزش حضوری هستند. همچنین والدین دانش‌آموزانی که از کیفیت آموزش مجازی راضی بودند تمایل کمتری به بازگشایی مدارس دارند و آن را مناسب و کافی می‌دانند.» متقیان درباره نتایج دیگر این تحقیق گفت: «جالب‌ترین نتیجه درباره خود دانش‌آموزان است، ۳۵ درصد آنها در گفت‌وگوهای خود صادقانه گفتند که کرونا برای آنها بهانه است و خواهان بازگشت به مدرسه نیستند. تلخ‌ترین نتیجه این بود که ۲۰درصد از جامعه آماری دانش‌آموزان عنوان کردند که شغل پاره‌وقت دارند و در صورت بازگشایی مدرسه مجبور به ترک تحصیل خواهند بود.»

کد خبر 634291

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 25
  • نظرات در صف انتشار: 36
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محسن لو علی زاده IR ۰۶:۴۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    10 2
    باعث تاسف برای شما قلم به دستان شما بی که این طور می نویسید اگر کرونا گرفته بودین و در گیر درمان و هزینه های بالای آن می شدیم به هیچ عنوان پدر این شرایط سنگ آموزش حضوری را به سینه نمی زدین
  • IR ۰۶:۴۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    21 13
    دو سه ساله معلما مفت خوردن و خوابیدن دیگه دلشون نمیخواد از جاشون بلند شن
    • ساسان IR ۰۹:۳۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      14 7
      حتما کتاب بیشعوری رو بخون
  • محسن لوعلی زاده IR ۰۶:۵۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    6 3
    مایه تاسف برای شما این همه مخالف این طرح وجود داره بعد شما تیتری می زنین پشت پرده باز گشایی
  • پردیس IR ۰۷:۱۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    3 3
    سلام متاسفانه معلمان به کارنکردن و دورکاری عادت کرده اند حتی از واکسن زدن خودشون و دانش آموزان امتناع می‌کنند تا مدارس باز نشوند ..دیدم که میگم.وقتی قشرتحصیل کرده کشوراین باشه وای به حال بقیه .
  • ایرانی IR ۰۷:۱۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    3 6
    آقا من خانومم معلم کلاس اوله. شب سه ساعت دنبال محتوا میگرده و محتوا خودشو ضبط میکنه. روز سه ساعت تدریس داره. وقتو بی وقتم جواب خانواده میده. از مسئولین تقاضا دارم کلاسو رو حضوری کنن زندگیم ازین بی برنامگی در بیاد.
  • لام IR ۰۷:۲۰ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    10 4
    پشت پرده اینکه مردم برن سینه قبرستون بخوابن‌ . همین
  • TR ۰۸:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    5 1
    مردم مسخره شما نیستن ک با آموزش مجازی و حضوری سردرگمشون کردید اختیاری کنید یکبار به جای مردم تصمیم نگیرید نکنه شما بهتر از پدر مادرا از توانایی و ضعف بچه هاشون باخبرید
  • خوشحال IR ۰۸:۵۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    8 1
    در تهیه محتوی برای یه نظریه پردازی نویسنده موظف به اعتبار بخشی به فرضیه های خود است،که متاسفانه در بخش هایی از این نوشته، تراوشات فکری و حدسیات جای واقعیت موجود راگرفته است. آنجا که به عدم تمایل معلمان به آموزش حضوری اشاره شده؛بر چه اساسی این فرضیه عنوان شده است؟ آیا براستی‌ نویسنده در مورد سختی و مشکلات تدریس و آموزش غیر حضوری علم و تجربه ای داشته است؛یا صرفا به دلایل خاصی این سطور را قلم زده است. خوب است کمی مستند تر و علمی تر در تحلیل یک موضوع به این درجه از اهمیت برخورد کنیم.
  • IR ۰۸:۵۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    4 3
    سلام باید هم معلمان ازبازگشایی مدارس راضی نباشن .چون تو خونه هستن ودارن تدریس میکنن بنفعشان است .اونا که بچه دارن نمیخان پرستار بگیرن اونا که سرویس باید بگیرن دیگه نیاز نیست وووو
  • خوشحال IR ۰۹:۰۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    10 3
    ازکی تا حالا امار ده هزار ابتلا و حدود ۲۰۰ فوتی بمنزله شرایط عادی و نرمال کرونا محسوب شده؟!!
    • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      0 0
      اره حتما بخون
    • IR ۱۰:۳۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      3 4
      چرا خودت همین کتاب بیشعوری رو نمی خونی تا بفهمی بقیه در عذاب هستند
  • قربانعلی IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    6 7
    این تحلیل که مدیران همکاری نمی کنند غیر منطقی و به دور از انصاف است معلمان خیلی از فضای مجازی نفرت دارند چون هزینه کلاس را خودشان می پردازند، اینترنتی که دولت در نیمه مهر ماه فعال کرد به درد نمی خورد چون معلمان اول مهر ماه مجبور شدند اینترنت بخرند ،خود دولت رغبتی به گشایش مدارس برای پرداخت هزینه های آب و برق و سایر را ندارد و همچنین فراهم کردن امکانات بهداشتی چون قبل کرونا خیلی ضعیف بود.
    • IR ۱۰:۳۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      4 13
      خوب اولیا هم هزینه می دهند انگار فقط خودشون هستند اینقدر که معلم ها نگران جیبشون هستند نگران مردم و بی سوادی بچه های ما نیستند
  • ستاره IR ۰۹:۲۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    7 7
    معلومه که دوست ندارن حضوری شه راحت تو خونه مشینن درس میدن پول مگیرن ضربه رو بچه ها میخورن فشار روی خانواده ها میاد حداقل دروس مهم مثل ریاضی و فارسی رو حضوری کنن آخه کرونایی که تا آخر با بشر هست میشه همیشه مجازی باشه
    • IR ۱۰:۴۱ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
      2 6
      بی انصاف اون معلم هایی هستند که صبح ویس و چهار تا فیلم دیگران نه خودش رو می ذاره و تکالیف را می دهد اولیا و بچه ها تصحيح کنند و بعد میره مسافرت و خوش گذرانی و همه جا میره فقط مدرسه نمیاد
  • IR ۰۹:۲۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    4 2
    یعنی چی معلم چیکاره هست که نظر بخوان ازش این مسخره بازیا چیه .
  • مریم IR ۱۰:۰۴ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    1 2
    آخه چرا نسنجیده حرف می زنید کی به حرف معلم گوش دادند الان یکی از مدارس باز شد از ۳۳نفر ۲نف اومدن که فقط یک روز بود چون بقیه اولیا آنقدر کوبیدن وتحقیر کردن که بود برات ارزش نداره اوناهم از روز بعد نیاوردن فکر کنید اینقدر معلم را تحقیر نکنید یک بار حقوق را. یانه ای می کنید و انس اموز در کلاس می گوید حقوق پدرم ازشما بیشتر است الان هم این مورد
  • IR ۱۰:۰۹ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    3 5
    کسانیکه مخالف بازگشایی مدارسند اکثرا خودشون منفعت میبرند من هم کرونا گرفتم و هم مشکلاتشو میدونم ولی بعد روانی تدریس مجازی به مراتب بدتر از کروناست و دانش آموزان ضربه زیادی خوردن شاید این بیماری چند سال طول بکشه چطور کشورهای دیگه خیلی راحت باهاش کنار اومدن ودارن زندگی عادیشونو میکنن ولی ما تا به آموزش میرسیم میگیم کرونا هست ولی از تفریح و زیارت نمیزنیم
  • IR ۱۰:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    2 5
    خواهش میکنیم مدارس هرچه زودتر بازگشایی شود به خصوص دبیرستان دوره دوم ومدارس غیر دولتی چون هزینه کامل را از اولیا گرفته اند
  • IR ۱۰:۲۵ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    3 4
    معلمان بیچاره دیگه چشم ندارن از بس درس دادن کارشون صدبرابر شد در دوران کرونا
  • 2281750671 IR ۱۰:۲۷ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    9 2
    آخه اگر معلم تصمیم گیرنده بود دلم نمی سوخت اون روزایی که سر کلاس از خستگی تیکه تیکه می شدیم شما کجا بودی کاش حقوقمون کفاف زندگی بده لطفا دهنتون رو ببیندید
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۰/۰۸/۰۶
    7 6
    معلم ها معلومه که نمیان چون بهشون خوش گذشته راحت هستند تازه مفت پول می گیرن سر اولیا هم دو قورت و نیم طلب کارند بچه کلاس اولی رفته کلاس دوم هیچی هیچی بلد نیست
  • IR ۱۰:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۰۳
    0 0
    دلیل اصرار بر بازگشایی مدارس فقط و فقط دادن مجوز به غیرانتفاعی ها برای عدم پذیرش دستورالعمل کاهش شهریه ها و هزینه های جانبی هست و اغلب مسئولین راس این اموز خودشان در هیئت موسس این مدارس هستند د غیر اینصورت ریسک نمی کردند و حداقل تا پایان امتحانات نیم سال اول برای بازگشایی و تایید نتایج واکسیناسیون صبر می کردند. (شاید هم موج ششم لازمه بیاید!) دلیل عدم استقبال تعداد زیادی از معلمان و تعدادی از اولیا هم واقع بینی هست. اینه بازگشایی مدارس در شهریور سال گذشته چه صدماتی را به خانواده ها و کادر آموزش زد در هیچ خبری اعلام نشد ولی حقیقتی بود که به وقوع پیوست. الان هم طبق بخشنامه های ناپخته بار مسئولیت همه به عهده معلمان و مدیران و خانواده ها است و علنا گفته شده هیچ بیمه و پشتیبانی و حمایتی وجود نخواهد داشت. این گونه تصمیم گیری ها فقط باعث تنش روانی خانواده ها و معلمان می شود و بس... در حالیکه در بقیه دنیا (کشورهای درحال توسعه یا توسعه یافته) به مبحث روانی و چالش های پیش رو بسیار توجه می شود. اما ما در ایران فقط به عنوان ها توجه می کنیم. بازگشایی مدارس در بعضی مناطق چیزی جز اثر سو ندارد.