رئیس اداره مشاوره و سلامت‌ روان دانشجویان وزارت بهداشت، «خودجرحی» یا «آسیب عمدی به خود» را یکی از رفتارهای شایع دانشجویان اعلام کرد و گفت: متاسفانه این معضل در مواردی توسط خانواده یا دوستان بی‌اهمیت تلقی می‌شود. در حالی که همین رفتار، مقدمه‌ای برای حرکت جوانان به سمت خودکشی است.

خودکشی

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از ایسنا ، فرهاد طارمیان گفت: خودجرحی، یعنی آسیب رساندن تعمدی به قسمتی از بدن که یکی از متداول‌ترین آنها ایجاد برش و جراحت‌های سطحی یا عمیق بر روی بدن با استفاده از ابزاری تیز و برنده است که بیشتر این جراحت بر روی مچ دست‌ها، روی ساعد و پاها است. یکی دیگر از رفتارهای خودجرحی متداول ایجاد سوختگی با وسایل داغ از جمله سیگار است.

او اظهار کرد: این رفتار که به آن «خودجرحی بدون قصد خودکشی است» هم می‌گویند، پدیده شناخته‌شده‌ای است که با عوامل بسیار زیادی از جمله ناتوانی در تنظیم هیجانات و عواطف و ناتوانی در مقابله با استرس‌ها و فشارهای محیطی در ارتباط است اما نکته مهم این است که اگر مداخله به‌موقع برای رفتارهای خودجرحی نداشته باشیم، احتمال بروز خودکشی در سال‌های بعد افزایش می‌یابد.

  • ارتباط مستقیم خودجرحی و خودکشی

این مسئول گفت: برخی از محققان معتقدند رفتار خودجرحی و خودکشی دو سر یک طیف هستند که درنهایت افرادی که دست به خودجرحی می‌زنند، ممکن است به طرف خودکشی حرکت کنند. نکته این که رفتار خودجرحی به طور معمول در سنین ۱۳ تا ۱۵ سالگی و در دوره نوجوانی و دوران دانش‌آموزی آغاز می‌شود و ممکن است تداوم آن در سال‌های دانشجویی دیده شود.

طارمیان به اهمیت روز جهانی «پیشگیری از خودکشی» اشاره کرد و  گفت: از سال ۲۰۰۳ به پیشنهاد انجمن بین‌المللی پیشگیری از خودکشی و با همکاری رسمی سازمان جهانی بهداشت، دهم سپتامبر هر سال به عنوان روز پیشگیری از خودکشی انتخاب شده و چند سالی است که در ایران نیز شاهد برگزاری جلسات و نشست‌های تخصصی در خصوص پیشگیری از خودکشی هستیم. اما ابتدا باید پی برد ماهیت پدیده خودکشی چیست و معلول چه عواملی است. خودکشی به منزله یک آسیب روانی- اجتماعی، کتب و منابع علمی بسیاری را به خود اختصاص داده است.

وی افزود: بر این اساس در ساده‌ترین کلام باید گفت خودکشی، مرگی آگاهانه است که فرد با قصد قبلی و برای رها کردن خود از یک دردِ عمدتاً روانی و در برخی موارد جسمانی، دست به آن می‌زند.

  • مرگ سالانه ۸۰۰ هزار نفر بر اثر خودکشی

رئیس اداره مشاوره و سلامت‌ روان دانشجویان وزارت بهداشت ادامه داد: بر اساس گزارشی که سازمان جهانی بهداشت سالانه ارائه می‌دهد، در جهان ۸۰۰ هزار نفر بر اثر خودکشی جان خود را از دست می‌دهند که به عبارت دیگر در هر ثانیه ۴۰ نفر اقدام به خودکشی‌های کامل و موفق می‌کنند. این در حالی است که بر اساس برآوردهای انجام‌شده، حدود ۲۰ برابر خودکشی‌های کامل، اقدام به خودکشی وجود دارد که به هر علتی موفق و کامل نیستند.

طارمیان گفت: بیشترین افراد مورد اعتماد برای درد دل کردن در بین کسانی که قصد خودکشی دارند، دوستانشان هستند و به همین دلیل است که نقش هم‌کلاسی‌ها، دوستان، همسالان و هم‌خوابگاهی‌ها که در دانشگاه ها به آن‌ها «گروه همتایاران سلامت روان» می‌گوییم، در پیشگیری از خودکشی بسیار اهمیت دارد.

  • علائم خودکشی 

این مسئول با بیان این سؤال که آیا خودکشی قابل پیشگیری است یا خیر؟ بیان کرد:  این رفتار با برنامه ریزی در سطح ملی، منطقه‌ای، استان، شهر و حتی در سطح خانواده و خود فرد قابل پیشگیری است. برای مثال یکی از اقدامات بسیار موثر، محدود کردن سختگیرانه دسترسی به وسایل اقدام به خودکشی مثل قرص برنج است. به واقع محدود کردن دسترسی به ابزارهای خودکشی یکی از عوامل پیشگیری فیزیکی در خودکشی است. مثال دیگر ایجاد محدودیت شدید جهت دسترسی افراد به مکان‌های مرتفع و دارای ارتفاع بلند است.

طارمیان تاکید کرد: بدیهی است اقدامات روانشناختی و سلامت روان متعددی نیز در این مسیر تاثیرگذار است اما پیش از آن باید به این موضوع پرداخت که احتمال خودکشی در چه افرادی بیشتر است یا علائم هشدار خودکشی چیست و بدانیم در صورت مشاهده چه نشانه‌ها و علائمی، احتمال خودکشی را جدی بگیریم.

  • یاس و نامیدی و نبود انگیزه برای زندگی

رئیس اداره مشاوره و سلامت‌روان دانشجویان وزارت بهداشت خاطر نشان کرد: در ابتدا فرد در صحبت‌های خود به یاس، ناامیدی، دل بریدن از زندگی اشاره می‌کند و جملاتی مانند زندگی برای من معنایی ندارد و دلیلی برای تلاش و انگیزه در زندگی نمی‌بینم، در صحبت‌های او شنیده می‌شد.

طارمیان گفت: تداوم این احساسات تا جایی که گویی زندگی فرد دچار پوچی و بی‌معنایی شده، یک نشانه دیگر است. نشانه دوم مشاهده علائم احساس گناه و تقصیر شدید در فرد است، حتی این احساس در موضوعات بی‌ربط به او نیز دیده می شود که این حالت معمولاً در افراد مبتلا به افسردگی شدید بیشتر مشاهده می‌شود.

کد خبر 548709

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha