عضو هیئت علمی گروه محیط‌زیست دانشگاه آزاد واحد تنکابن گفت: بحران بیماری کرونا هنوز تغییر نگرشی در بین مردم ایجاد نکرده است، تا زمانی که دید مردم نسبت به بیماری کرونا تغییر پیدا نکند، می‌توان گفت چه کرونا باشد و چه نباشد وضعیت محیط‌زیست ما وضعیت رو به بهبودی نخواهد داشت.

زباله

به گزارش همشهری‌آنلاین به نقل از ایسنا، فرید غلامرضا فهیمی اظهار کرد: پدیده‌های بیماری‌های فراگیر معمولا مثل پدیده‌های سیل، زلزله و نظایر آن جز مخاطرات طبیعی محیط‌زیستی محسوب می‌شود، بحران کرونا هم جز پدیده‌های طبیعی محیط‌زیست به شمار می‌رود که بخش محیط‌زیست با بحران کرونا هم آسیب‌دیده و هم مزایایی برای آن ایجاد کرده است.

وی تاکید کرد: خیلی از فعالان محیط‌زیست بر این باور هستند که بحران بیماری کرونا باعث حفظ محیط‌زیست شده است، همین افراد نگران از بین رفتن دستاوردهای زیست‌محیطی بعد از کرونا هستند که آن‌ها معمولا به مشکلاتی از این دست، مشکلات بد قلق می‌گویند.

عضو هیئت علمی گروه محیط‌زیست دانشگاه آزاد واحد تنکابن در خصوص مزایا و معایب بحران کرونا در محیط‌زیست شمال کشور گفت: اثرات مثبت بحران کرونا در کوتاه مدت را می‌توانیم مثل کاهش ترافیک ناشی از ممنوعیت سفر در ورود به مناطق شمالی و همچنین قرنطینه خانگی در نظر بگیریم که از این جهت کاهش فعالیت‌های صنعتی هم باعث شده سطح آلودگی هوا به ویژه در مناطق شمالی کشور کاهش پیدا کند.

فهیمی خاطرنشان کرد: بیماری کرونا به علت قرنطینه خانگی مردم گاز مونوکسید کربن ناشی از تردد اتومبیل‌ها را کاهش داده است، قرنطینه خانگی از طرفی دیاکسیدکربن را نیز  کاهش داده است که در تغییرات آب و هوایی و گرم شدن کره زمین نقش به سزایی دارد.

اثرات مثبت کرونا بر محیط زیست موقتی است 

وی افزود: اثرات مثبتی که کرونا بر روی محیط‌زیست گذاشته اثراثی ناپایدار و موقتی هستند، اثرات ناپایدار و موقتی نمی‌توانند مسئله محیط‌زیست را حفظ کنند و باید به ناپایدار بودن آن مسئله توجه کنیم.

عضو هیئت علمی گروه محیط‌زیست دانشگاه آزاد واحد تنکابن در استان مازندران عنوان کرد: استفاده از وب و خریدهای اینترنتی باعث کاهش رفت و آمدهای مردم در دوران بیماری کرونا شده است، یک سری از صاحبنظران گفتند اگر افراد صرفا خرید خود را اینترنتی انجام دهند، تردد کمتر و آلودگی محیط‌زیستی هم کاهش می‌یابد اما بعضی از صاحبنظران معتقدند اگر خریدهای مردم اینترنتی باشد سرورها بیشتر کار می‌کنند و باعث مصرف انرژی بیشتری شده که در نهایت باعث افزایش سوخت‌های فسیلی می‌شود که خودش عامل آلودگی هواست.

فهیمی قرنطینه خانگی مردم را یک آسیب منفی و چالش‌برانگیز دانست و گفت: ماندن مردم در خانه باعث افزایش مصرف آب، برق، سوخت های خانگی مثل گاز، مواد غذایی، بهداشتی و حتی دارویی می‌شود.

وی افزود: به دلیل وجود کرونا و رعایت مسائل بهداشتی، مصرف مواد شوینده‌ها افزایش پیدا کرده است، این امر باعث تولید فاضلاب، آلودگی آب‌های زیر زمینی و حتی باعث کاهش منابع آب‌های آشامیدنی می‌شود.

عضو هیئت علمی گروه محیط‌زیست دانشگاه آزاد واحد تنکابن گفت: یکی دیگر از اثرات منفی کرونا، عدم توجه برخی مراکز به پروتکل‌های بهداشت جهانی است، ضدعفونی و امحای زباله‌های پزشکی و بیمارستانی بواسطه ماهیت بیماری کرونا و همچنین رها سازی ماسک و دستکش در معابر عمومی ازسوی مردم به ویژه در مناطق شمالی کشورباعث افزایش آلودگی محیط‌زیست شده که در حقیقت با این عمل، مردم پسماندهای ویژه و خطرناک را وارد محیط می‌کنند.

فهیمی با تاکید بر اینکه ممکن است بعضی از گونه‌های حیات وحش در دوران قرنطبنه کرونا به خطر بیفتد، ادامه داد: خیلی از حیوانات عادت کردند در کنار انسان زندگی کنند و وقتی مردم در خانه بمانند اینگونه از حیات‌وحش دچار بحران می‌شوند و دست حمایتی برای آن‌ها وجود نخواهد داشت.

وی گفت: بحران کرونا نیاز به مجموعه‌ای از راهکارها دارد و نباید به دنبال یک راه حل خاصی برای حل این بحران باشیم، باید از دریچه و زوایای مختلف به راه حل این موضوع بپردازیم و برای حل این موضوع لازم است مردم یک نگرش سیستمی داشته باشند و خیلی از مفاهیمی که تا به امروز با آن مواجه بودیم باید تغییر پیدا کند.

عضو هیئت علمی گروه محیط‌زیست دانشگاه آزاد واحد تنکابن بیان کرد: به عنوان مثال  وقتی از امنیت غذا صحبت می‌کنیم یعنی نگرش سیستمی به ما توجیه می‌کند که غذای با کیفتی در اختیار ما قرار بگیرد یا مثلا وقتی از امنیت آب میگوییم یعنی براساس نگرش سیستمی امروز آب آلوده موردنیاز ما نیست و آبی باید در اختیار ما قرار گیرد که به لحاظ کمی و کیفی برای ما مناسب باشد بنابراین نگرش سیستمی می‌تواند به حل این بحران کمک کند.

یکی از پایه‌های اصلی توسعه پایدار محیط‌زیست شرایط بهینه اقتصادی است 

فهیمی تصریح کرد: بحران کرونا شرایط اقتصادی بدی را به ویژه برای مناطق شمال کشوررقم زده است، این امر با آموزش‌های توسعه پایدار مغایرت دارد چراکه یکی از پایه‌های اصلی توسعه پایدار شرایط بهینه اقتصادی است.

وی افزود: اگر اقتصاد در معرض خطر باشد در واقع ما یکی از ارکان توسعه پایدار را نادیده گرفته‌ایم و کسی که دغدغه اقتصادی دارد چطور ممکن است از او انتظار داشت از محیط‌زیست حمایت کند.

عضو هیئت علمی گروه محیط‌زیست دانشگاه آزاد واحد تنکابن در پایان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا در پساکرونا  ممکن است اثرات محیط‌زیست شمال کشور به اثرات پایداری تبدیل شود یا خیر گفت: این موضوع به تغییر نگرش مردم بستگی دارد یعنی در شرایط بحران کرونا مردم باالجبار خانه‌نشین شدند که از این جهت براثر خانه‌نشینی آن‌ها وضعیت محیط‌زیست در حال بهبود بوده است اما بعد از پایان یافتن بیماری کرونا اگر نگرشی در مردم ایجاد نشود این وضعیت به سرعت به حالت اول خود باز خواهد گشت و حتی ممکن است مخرب‌تر هم باشد.

فهیمی ادامه داد: همچنان در این روزها مشاهده می‌شود خیل عظیمی از مردم برای مسافرت به سواحل شمال کشور روی آوردند که همان تخریب‌ها و آلودگی‌ها شکل خواهد گرفت و به نظر می‌رسد بحران بیماری کرونا هنوز تغییر نگرشی در بین مردم ایجاد نکرده است.

وی یادآورشد: بنابراین توصیه ما این است در کنار حمایت‌ از سیستم‌ها و دستگاه‌های اجرایی تغییر نگرش در مردم می‌تواند به عنوان اصلی‌ترین عامل برای حفظ محیط‌زیست در پسا کرونا تلقی شود.

کد خبر 516176
منبع: ایسنا

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha