تیم تخصصی بیمارستان دامپزشکی تهران ضمن ارائه گزارشی از وضعیت سلامت «کوشکی» و «دلبر» - یوزهای نر و ماده ای که به تازگی از تهران به سمنان منتقل شده‌اند - اظهار کرد: متاسفانه یکی از دندان‌های «کوشکی» صدمه دیده است که این می‌تواند مشکلاتی را برای آن ایجاد کند.

کوشکی و دلبر

به گزارش همشهری آنلاین، «کوشکی» و «دلبر» دو یوزپلنگ نر و ماده ای هستند که به ترتیب ۱۰ آذر ١٣٩٣ از پناهگاه حیات وحش میاندشت (در استان خراسان شمالی) و ۱۱ آذر ١٣٩٣ از ذخیره گاه زیست کره توران (در استان سمنان) به پارک پردیسان تهران منتقل شدند.

این دو گونه ارزشمند با هدف تکثیر در اسارت و انجام تحقیقات بر روی رفتار گربه‌سانان به این مکان منتقل شدند و اکنون کارشناسان به دنبال تحقسقات بر روی آنها هستند تا ببینند این یوزها می توانند صاحب خانواده بشوند یا نه. کوشکی (یوزپلنگ نر) در بهمن ماه ۱۳۸۶ در ۴ ماهگی و دلبر یوزپلنگ ماده فروردین ۱۳۹۰ در سه ماهگی به اسارت در آمدند.

«ایران» نیز توله یوزپلنگ سه ساله‌ای است که در سال ۹۶ به طور غیررسمی از زادگاهش در پارک ملی توران خارج شد و در پارک پردیسان نگهداری می‌شد و فروردین امسال به همراه کوشکی و دلبر به زادگاهش بازگشت.

  • دندان شکسته کوشکی

جلسه بررسی کلینیکی و پاراکلینیکی سه قلاده یوز (کوشکی، دلبر و ایران) امروز ۹ اردیبهشت در بیمارستان دامپزشکی تهران و با حضور متخصصانی که بررسی‌ها و آزمایش های مختلفی روی یوزپلنگ‌های موجود در اسارت انجام داده‌اند، برگزار شد و آذین توکلی، متخصص دندان بیمارستان دامپزشکی تهران گفت: یکی از دندان‌های «کوشکی» دچار شکستگی شده است و این موضوع علاوه بر اینکه سبب می‌شود حیوان درد احساس کند، می‌تواند عاملی برای جذب باکتری‌ها و ابتلا به سایر بیماری‌های داخلی شود.

وی ادامه داد: «کوشکی» همچنین باید ۶ دندان پیش داشته باشد که ۴ عدد از آن‌ها در عکسبرداری‌های انجام شده نبودند. حدس می زنیم که شاید این دندان‌ها به طور مادرزادی رشد نکرده‌اند یا این یوزپلنگ به مرور زمان آن‌ها را از دست داده است. فعلا نمی‌توانیم در این مورد اظهارنظر قطعی کنیم اما به طور قطع می‌توان گفت که این اتفاق به تازگی رخ نداده و مدت زیادی است که کوشکی این دندان‌ها را ندارد.

به گفته این متخصص دندان‌پزشکی، حیوانات گوشت‌خوار از دندان‌های پیش برای پوست کندن شکار استفاده می‌کنند و نبود این دندان‌ها می‌تواند این کار را به تاخیر بیندازد.

توکلی افزود: اگر میزان استخوان جیره غذایی یوزها کم باشد، به دندان‌ها آسیب می زند و عضلات جوشی آن‌ها تحلیل رود.

  • چند توده در طحال «دلبر»

فردین براتی، متخصص جراحی و بیهوشی بیمارستان دامپزشکی تهران نز در این نشست گفت: پس از بیهوش کردن یوزها علائم حیاتی آن‌ها هر ۱۰ دقیقه یکبار چک و سطح اکسیژن آن‌ها بررسی ‌شد و تمامی علائم از جمله تعداد تنفس حین بیهوشی نرمال بود.

امیر توکلی، متخصص تصویر برداری پزشکی بیمارستان دامپزشکی تهرانهم در این نشست گفت: هنگام بیهوشی نیز رادیوگرافی از قفسه سینه، شکم و جمجمه آن‌ها انجام شد. بر این اساس در طحال «دلبر» چند توده کوچک مشاهده شد که می‌توان گفت توده‌های چربی خوش‌خیم است.

وی افزود: «دلبر » سنگ‌های صفراوی داشت که این مورد در یوزپلنگ‌ها در سن بالا دیده می‌شود.‌ همچنین در کوشکی مهره ۴ قفسه سینه شکسته که این شکستگی قدیمی است. رادیوگرافی‌های قفسه سینه کوشکی‌نشان می‌دهد که اندازه قلب و قفسه سینه طبیعی است.

توکلی همچنین از معاینه اندام تناسلی یوزها خبرها داد و گفت: دلبر فعالیت‌های کافی تخمدانی دارد و اندام تناسلی کوشکی هم در وضعیت نرمال است. البته نمی‌توان هنوز نظر داد که آیا این وضعیت مساعد می‌تواند منجر به بارداری شود یا خیر؟

در ادامه پگاه محبی، متخصص امور آزمایشگاهی درباره نتایج آزمایش خون دلبر و کوشکی گفت: خوشبختانه آزمایش خون کوشکی و دلبر طبیعی است و مورد غیرعادی در آزمایش‌ آن‌ها دیده نشده است. آزمایش‌های بیوشیمیایی این دو یوز هم طبیعی است.

  • احتمال زادآوری کوشکی و دلبر

پیام محبی، رییس بیمارستان دامپزشکی تهران نیز در این نشست گفت: ما ابتدا نامه ای از سازمان حفاظت محیط زیست برای همکاری در انتقال یوزپلنگ های پارک پردیسان دریافت کردیم و طبق وظیفه اجتماعی خود بدون دریافت ریالی هزینه، این کار را با یک تیم تخصصی و کامل انجام دادیم.

وی افزود: روند بیهوشی حیات وحش بسیار پیچیده است. بنابراین برای کاهش استرس سعی کردیم محیط خلوت تر و آرام تر باشد و اگر تیم خبری حضور دارد، دورتر از منطقه بایستند تا کار راحت تر انجام شود.

سرتیم انتقال کوشکی، دلبر و ایران ادامه داد: داشتن اطلاعات بالینی و کلینیکی از حیات وحش بسیار مهم است، اما متاسفانه درباره این گونه های ارزشمند دیتاهای چندانی در اختیار نبود از این رو بعد از بیهوشی تمام آزمایش های لازم انجام شد، از آنجا که در گذشته کوشکی یک عفونت حاد تنفسی و دلبر نیز عفونت رحمی داشت و عود هم کرده بود، بررسی ها را با دقت انجام دادیم.

وی افزود: کارکرد قلب، بینایی و شنوایی آنها مشکلی نداشت و شرایط نرمال بود همچنین تمام ارگان های تولید مثلی کوشکی و دلبر سالم بود.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به سالم بودن اندام های تولید مثلی در کوشکی و دلبر آیا احتمال زادآوری وجود دارد، گفت: شاید دلبر فعالیت های تخمدانی کافی را داشته باشد و کوشکی نیز اندام تناسلی سالمی داشته باشد اما با توجه به بالا بودن سن آنها نمی دانم که این اتفاق خواهد افتاد یا خیر. البته هر دو به معاینات بالینی بیشتری نیاز دارند.

رییس بیمارستان دامپزشکی تهران تاکید کرد: شاید حضور چند ساله آنها در محیطی مانند پارک پردیسان که هم آلودگی هوا و هم استرس داشته باعث شد که تا به امروز زاد و ولدی بین کوشکی و دلبر صورت نگیرد.

وی گفت: البته این سه یوز را نمی توان حیات وحش نامید چون آنها بیشتر عمر خود در اسارت گذراندند و دیگر نمی توانند کامل به حیات وحش برگردند در واقع می توان گفت که دستی شده اند و باید با منطق روش در اسارت با آنها رفتار کرد.

کد خبر 506174

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha