سه‌شنبه ۱۲ فروردین ۱۳۹۹ - ۰۹:۰۵
۰ نفر

چگونه افرادی که نمی‌دانند به کرونا مبتلا شده‌اند به عنوان ارتش سری کرونا عمل می‌کنند. موضوعی است که در این گزارش بدان اشاره شده است.

فاصله‌ گذاری

به گزارش همشهری آنلاین به نقل از دویچه‌وله، آنچه پژوهشگران را شگفت‌زده کرده، شمار بالای مبتلایان است که نه پیش‌تر در مناطق به شدت آلوده به این ویروس به سر برده‌اند و نه در تماس با بیمارانی بوده‌اند که ابتلایشان به کرونا تأیید شده  است. یک توضیح ساده آن است که کووید ۱۹ مخفیانه عمل می‌کند به این ترتیب که از بیمارانی که خودشان از وجود این ویروس در بدن بی‌اطلاع هستند، به عنوان تخته پرش برای انتقال به بدن انسان‌های دیگر استفاده می‌کند. محققان چینی در پژوهش‌هایشان با فرد آلوده‌ای برخورد کردند که هیچ گونه علائم بیماری نداشت اما دقیقا به اندازه یک فرد بیمار با علائم مشخص این بیماری، حامل ویروس بود. گفته می‌شود این ناقلان بی‌خبر و بی‌علائم یا با علائم خفیف می‌توانند تا ۶۰ درصد جمعیت افراد آلوده به ویروس را تشکیل دهند. البته مرکز کنترل و پیشگیری بیماری‌ها در آمریکا می‌گوید، "انتقال مخفیانه" یا انتقال از طریق ناقلانی که از وجود ویروس در بدنشان بی‌اطلاعند، نمی‌تواند عامل اصلی پاندمی کنونی باشد.

بر پایه نتایج یک تحقیق تازه، مبتلایان به بیماری کووید ۱۹، دو تا سه روز پیش از آشکار شدن نخستین نشانه‌های بیماری، قادر به مبتلا کردن دیگران هستند. در این جا ویروس جدید کرونا فرق اساسی با ویروس‌ سارس دارد. نخستین ویروس سارس، اول از همه ریه‌ها را درگیر می‌کرد که به همین خاطر فرد مبتلا خیلی زود احساس بیماری می‌کرد و همین مسئله باعث می‌شد که سریع به پزشک مراجعه کند. با مراجعه به موقع به پزشک به این ترتیب امکان ایزوله کردن به موقع بیمار پیش از آنکه دیگران را مبتلا کند به وجود می‌آمد. دروستن، ویروس شناس آلمانی معتقد است همین ویژگی سارس کمک کرد که در آن زمان جلوی این اپیدمی به موقع گرفته شود. در مورد ویروس جدید کرونا اما اینگونه نیست.

  • مهاجمی با قدرت تطابق بالا

علت دیگر موفقیت ویروس کرونا را باید در ساختار آن جست؛ تاج‌های پروتئینی که از دورتادور ویروس کروی شکل بیرون زده‌اند و به وسیله آنها ویروس می‌تواند به راحتی به سلول میزبان بچسبد و در گام بعدی، ریه را به کارخانه کوچک تولید ویروس تبدیل کند. یک ویژگی خاص تاج‌های ویروس جدید کرونا این است که به نظر می‌رسد آنها می‌توانند به شدت محکم، به گیرنده‌های "آنزیم ۲ مبدل آنژیوتانسین" یا ACE2 متصل شوند. یک تحقیق نشان می‌دهد که قدرت پیوند آنها با ACE2، ده برابر بیشتر از ویروس سارس است. یک تفاوت دیگر ویروس جدید کرونا با ویروس‌های هم‌خانواده‌ی پیشین‌اش این است که این ویروس به عنوان تنها ویروس این خانواده از "فیورین" برای نفوذ به سلول‌های بدن بیمار استفاده می‌کند؛ فیورین در سلول‌های میزبان هم وجود دارد. به اعتقاد گری وایتیکر، ویروس‌شناس دانشگاه کرنل آمریکا، این ویژگی احتمالا بر ثبات ویروس و در پی آن امکان انتقال آن تأثیر می‌گذارد.

آنچه در مورد دیگر ویروس‌ها صادق است در مورد ویروس جدید کرونا هم معتبر است و آن اینکه ویروس‌ها در خارج از سلول میزبان کم و بیش بی‌حفاظ و بی‌دفاع‌ هستند. اما نشانه‌هایی وجود دارد که بر پایه آنها ویروس جدید کرونا، در جهان بیرون از سلول به طرز شگفت‌انگیزی مقاوم است. تحقیقات نشان می‌دهند که هرچند ویروس‌ها خارج از بدن پس از چند دقیقه یا ساعت از بین می‌روند اما برخی از ویروس‌ها طولانی‌تر از این مدت فعال باقی می‌مانند و به طور بالقوه ناقل بیماری‌اند. این تحقیقات از ماندگاری ویروس تا ۲۴ ساعت بر روی کاغذ و مقوا و تا دو یا سه روز بر روی پلاستیک و سطوح فلزی در شرایط آزمایشگاهی سخن می‌گویند.

  • ویروس جدید کرونا اجازه اشتباه نمی‌دهد

ویروس‌ کرونا به دلیل نسخه‌های (کپی‌های) فراوانی که در سلول میزبان می‌تواند تولید کند، به طور طبیعی مستعد جهش هم هست. این مسئله لزوما یک مزیت نیست. چرا که جهش‌ها می‌توانند مزاحم و مانع روند حمله و تکثیر ویروس در میزبان شوند. اما در مورد ویروس جدید کرونا این احتمال داده می‌شود که این ویروس همانند دیگر ویروس‌های خانواده کرونا دارای مکانیسمی است که هنگام کپی کردن "توالی اسید نوکلئیک" از بروز اشتباه جلوگیری می‌کند؛ به اصطلاح قادر به نوعی نمونه‌خوانی یا Proofreading است. در پروسه همانندسازی، ژنوم دوباره بازخوانی (بررسی) می‌شود و از جهش‌های ناخواسته که می‌توانند ویروس را ضعیف یا قدرت سرایت را کاهش دهند، جلوگیری می‌شود.

اینها نمونه‌ای از ویژگی‌های ویروس جدید کرونا است که گمان می‌رود به چیرگی و موفقیت این ویروس تا بدین‌جا کمک کرده‌اند. 

کد خبر 496521

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha