همشهری آنلاین: دولت هند روز دوشنبه ۵ اوت اعلام کرد خودمختاری قانونی کشمیر را ملغی می‌کند. تصمیمی بی‌سابقه و بحث‌برانگیز که می‌تواند این منطقه بحران‌زده را با دور جدیدی از تنش‌ها روبرو کند.

سربازان هندي

به گزارش یورونیوز، بر طبق فرمان رئیس‌جمهور هند، خودمختاری ایالت «جامو و کشمیر» در شمال این کشور، که دارای اکثریت مسلمان است، پیشتر توسط ماده ۳۷۰ قانون اساسی هند تضمین شده بود از این پس اعتبار نخواهد داشت.

بنابر قانون پیشین دولت هند نوعی جایگاه ویژه برای این ایالت کشمیر قائل بود و به جز در امور دفاعی، امور خارجی و همچنین ارتباطات منطقه‌ای؛ مابقی اختیارات حکمرانی را به یک نهاد قانونگذاری محلی تفویض کرده بود.

در همین حال نخست‌وزیر هند لایحه‌ای را به مجلس برده است که مطابق آن، بخش شرقی جامو و کشمیر موسوم به «لادخ» که اکثریت بودایی در آن سکونت دارند، از آن جدا خواهد شد. از سوی دیگر عنوان رسمی «ایالت فدرال» جامو و کشمیر که شامل دو بخش جنوبی با اکثریت هندو و شمالی با اکثریت مسلمان است از این منطقه سلب خواهد شد و این ناحیه ذیل عنوان «منطقه ارضی اتحادیه» درخواهد آمد. این بدین معنی است که دهلی‌نو به صورت مستقیم اداره ناحیه را برعهده خواهد گرف و تقریبا هیچ خودمختاری دیگری وجود نخواهد داشت.

لغو خودمختاری کشمیر یکی از قدیمی‌ترین وعده‌های انتخاباتی ملی‌گرایان هندو به رهبری نارندا مودی نخست‌وزیر این کشور بود که در بهار امسال برای بار دوم به این مقام رسید.

در پی این تصمیم، برگزاری تجمع در دره سرینگر کشمیر ممنوع اعلام شده است و تنها نظامیان در خیابان‌ها حضور دارند. دولت هند دهها نفر از سران محلی را بازداشت کرده است و ارتباطات مخابراتی در منطقه را قطع کرده است.

محبوبه مفتی، مدیر اجرایی سابق جامعه‌الکشمیر در توییتی با غیرقانونی خواندن اقدام جدید دولت هند نوشت: «امروز روز سیاه دموکراسی هند است.»

  • پاکستان در واکنش این اقدام هند را شدیدا محکوم کرده است.

وزارت خارجه پاکستان در بیانیه‌ای در این رابطه اعلام‌ کرد: «به عنوان طرفی از این منازعه بین‌المللی، پاکستان تمام گزینه‌های ممکن را برای مقابله با این گام‌های غیرقانونی می‌آزماید.»

هر دو دولت هند و پاکستان مدعی تملک کامل کشمیر هستند. با این حال هر یک تنها بخشی از آن را تحت کنترل دارد.

دهلی نو، اسلام آباد را به حمایت مسلحانه از شبه‌نظامیان و نیز گروهای غیرمسلحی متهم می‌کند که در پی جدایی کشمیر از هند هستند. پاکستان با رد اتهام هند می‌گوید که از جنبش جدایی‌طلبی در کشمیر حمایت دپیماتیک و معنوی می‌کند.

دهلی نو اخیرا ۳۵ هزار سرباز و نیروی جدید به کشمیر گسیل کرده است. کشمیر به لحاظ شمار زیاد نظامیان حاضر در آن، یکی از مناطق به شدت نظامی جهان است.

کد خبر 450598

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha