چهارشنبه ۸ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۱:۰۱
۰ نفر

همشهری آنلاین: مدیر بخش«قهوه‌خانه نمایش‌های ایرانی»، آن را به نوعی آیینه جشنواره آیینی سنتی دانست که در طول برگزاری جشنواره میزبان هنرمندان و تماشاگران خواهد بود.

نمایش

به گزارش ایسنا، عظیم موسوی درباره سابقه این بخش در این فستیوال توضیح داد: «بخش «قهوه‌خانه نمایش‌های ایرانی» که ششمین دوره آن برگزار خواهد شد از دوره سیزدهم جشنواره برنامه‌ریزی شد. نخست در کافه تئاترشهر میزبان مخاطبان بودیم و در ادامه با تجربیات بدست آمده و گسترده‌تر شدن آن به محوطه باز تالاروحدت رسید.»

کارگردان «خواستگاری»، هدف از راه‌اندازی قهوه‌خانه را حفظ آیین‌های از دست رفته دانست و افزود: «در این بخش به سراغ هنرمندان قدیمی و پیش‌کسوت رشته‌های مختلف آیینی سنتی در روستا و شهرستان‌ها می‌رویم و آثار هنری که رو به اضمحلال است را پیدا کرده و به جشنواره دعوت می‌کنیم. ما حتی هنرمندانی را در دوره‌های قبل داشتیم که حالا در قید حیات نیستند. در این دوره هم از هنرمندانی در روستا و شهرستان‌ها دعوت کردیم که اجرای برنامه داشته باشند. جشنواره آیینی سنتی برمبنای حفظ و اشاعه نمایش‌های ایرانی پایه‌ریزی شده و این بخش هم با پذیرایی از عموم مردم به صورت رایگان و آزاد، آن‌ها را با سنن و آیین‌ها بیشتر آشنا می‌کند.»

وی با تاکید بر این که نمونه‌هایی از نمایش‌هایی که در بخش‌های جداگانه در جشنواره برگزار می‌شود، در قهوه‌خانه اجرا خواهد شد، گفت:«این بخش که با ایجاد محیطی صمیمی همیشه با استقبال خوبی مواجه بوده به نوعی آیینه جشنواره آیینی سنتی است و مانند لوح فشرده همه بخش‌های جشنواره را به اجرا می‌گذارد. بسیاری از فرهنگ‌ها، آیین‌ها و هنرهای ما در شهرها و روستاها شناسایی و ارایه شدند که اجرای آن برای مردم جذاب است. به عنوان نمونه شاهنامه‌خوانی در تهران یک فرم اجرا می‌شود ولی در بختیاری با آواز همراه است.»  

موسوی با بیان اینکه بخش قهوه‌خانه نمایش‌های ایرانی 10 تا 14 شهریورماه در محوطه تالاروحدت برگزار می‌شود، اضافه کرد:«موسیقی ضربی، بازی ترنا، خیمه شب بازی، نقل موسیقایی، نقالی، موسیقی مقامی، پیش پرده‌خوانی، موسیقی محلی، آیین پهلوانی و شاهنامه‌خوانی از جمله برنامه‌های تدارک دیده شده این بخش محسوب می‌شود.»

ارائه مقالات پژوهشگرانی از هلند، بلغارستان، آذربایجان و... در اولین روز سمینار آیینی سنتی

پنجمین سمینار جشنواره‌ نمایش‌های آیینی سنتی در نخستین روز برگزاری خود شاهد ارایه 15 مقاله از کشورهای گوناگون است.

بخش اول مقالات این سمینار صبح روز چهارشنبه 8 شهریور ماه ارایه می‌شود.

بر این اساس، پس از مراسم افتتاحیه که ساعت 9 صبح با حضور معاون هنری وزرات ارشاد و رییس اداره کل هنرهای نمایشی برگزار می‌شود، ابتدا قطب الدین صادقی مقاله خود را با موضوع « ابعاد زیباشناختی و جامعه شناختی میر نوروزی» ارایه می‌کند. بر اساس جدول برنامه، خوانش این مقاله از ساعت 10 صبح آغاز می‌شود.

به فاصله سی دقیقه بعد، غزل رحمان پور نیز مقاله خود را با عنوان « نمایش نگاره‌های جام ارجان با تاکید بر نقوش لایه چهارم» ارایه می‌کند.

دکتر فرهاد مهندس پور دیگر پژوهشگر حاضر در این سمینار نیز درباره « گفتگو در روایت‌گری ایرانی» سخنرانی می‌کند که سخنرانی او ساعت 11  انجام می‌شود. 

نوبت صبح با سخنرانی رامتین شهبازی درباره « سازوکار بازنمایی تخیل در نقالی بر اساس آرای ژیلبر دوران» به پایان می‌رسد.

با فاصله‌ای دو ساعته، نوبت عصر از ساعت 14 برگزار می‌شود. «مطالعه تطبیقی فن خطابه ارسطو و فتوت نامه سلطانی...» عنوان مقاله‌ای است از لیلی عاج که به عنوان اولین مقاله نوبت عصر ارایه می‌شود.

در ادامه مقاله «بررسی جنبه‌های روانشناختی، اجتماعی نقل‌های زنانه با نگاهی به « بنملی» به عنوان شیوه‌ای منحصر به فرد در شیوه روایت‌گری زنان کورد» توسط نیره مردی ارایه خواهد شد.

سپس مقاله‌ای با عنوان «ارزیابی فرهنگ آداب و رسوم صحرای جنوب در هنرهای نمایشی شمال آفریقا، شرق میانه و جنوب آسیا» توسط وان در لیندن از هلند خوانش شده در ادامه «مراسم آیینی در اتیوپی» توسط زلالم از اتیوپی، دیگر مقاله‌ای است که ارایه می‌شود.

ترلان رسول اف از جمهوری آذربایجان نیز مقاله‌ای را با موضوع « خودانگیختگی در نمایش‌های آیینی» ارایه می‌کند.

شهرام زرگر نیز سخنرانی خود را با موضوع « معرفی کهن‌ترین گزارش مکتوب از یک نمایش معرکه گیری در ایران» انجام می‌دهد.

در فاصله زمانی 17 تا 17:30 پوسترها ارایه می‌شود و بعد از آن بهزاد آقا جمالی « جستاری در باب مناقشه واژه «مسخره» را تشریح می‌کند.

« مقایسه سیاه پرتغالی در آثار کلاسیک پرتغال با سیاه ایرانی در نمایش‌های سنتی ایران » عنوان مقاله‌ای است نوشته صبری ذکری که از کشور پرتغال ارایه می‌شود.

از کشور بلغارستان نیز پژوهشگری به نام هریستو استویچف حضور دارد و مقاله خود را با موضوع « معانی چارچوب (زوایای) تئاتر پویا ...» ارایه خواهد کرد.

در ادامه دو مقاله دیگر ارایه می‌شود؛ « دگردیسی جن از ساحت معنایی به تجسمی تصویری و عاملی نمایشی در تعزیه و پرده خوانی» توسط مسعود شیربچه و معصومه حسن‌زاده  و مقاله « جست و جوی رد پای اسپ در اسطوره، آیین و شبیه‌خوانی» توسط شکوفه ماسوری، پایان بخش نخستین روز سمینار خواهد بود.

ریاست جلسات اولین روز سمینار به ترتیب بر عهده دکتر محمد حسین ناصربخت، بهزاد آقاجمالی و شهرام زرگر است.

پنجمین سمینار نمایش‌های آیینی و سنتی با دبیری محمد حسین ناصربخت روزهای 8 و 9 شهریور برگزار می‌شود و این سمینار آغازگر هیجدهمین جشنواره نمایش‌های آیینی سنتی است که برگزاری آن تا 15 شهریور ادامه دارد.

کد خبر 380640

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha