همشهری آنلاین: معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: متاسفانه به دلیل عدم رعایت الگوهای کشت، چرای بی‌رویه و بی‌توجهی به محیط زیست، بسیاری از مراتع کشور به بیابان تبدیل شده و ایران به سمت افزایش کانون‌های بیابانی و فرسایش خاک حرکت می‌کند.

معصومه ابتکار

به گزارش ایرنا، معصومه ابتکار دوشنبه شب در نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران استان قم در تالار امام رضا (ع) استانداری قم افزود: دولت در دو سال گذشته در کنار تلاش برای خروج از رکود، تورم، رفع بیکاری و سیاست خارجی به‌ویژه بحث هسته‌ای که ان‌شاء الله با تایید رهبر معظم انقلاب به سرانجام می‌رسد و تحریم‌های ظالمانه برداشته می‌شود، به موضوع احیای تالاب‌ها، گرد و غبار و زیست محیطی توجه ویژه دارد.

وی ادامه داد: شخص رییس جمهوری و دولت نسبت به محیط زیست توجه جدی دارند، رهبر انقلاب در سال 93 یک خط و مشی شفاف در این زمینه ترسیم کردند و باید در همه استان‌ها این سخنان مورد توجه قرار گیرد.

ابتکار یادآور شد: اگر فرصت طبیعت به بحران تبدیل شود، آسیب آن نه تنها به انسان‌ها، بلکه به کشاورزی و صنعت نیز تحمیل می‌شود.

وی حفر چاه‌های زیرزمینی و سدسازی بدون توجه به حوزه‌های زیست محیطی را از مشکل‌های عمده محیط زیست دانست و گفت: بی‌توجهی به محیط زیست خسارت‌های زیادی را به کشور وارد می‌کند.

وی ادامه داد: باید روش دامداری را اصلاح کنیم و ظرفیت دام بیشتر از ظرفیت مرتع است و این امر زیان جبران‌ناپذیری است.

ابتکار تصریح کرد: در تاریخ کشور، برای اولین بار، دولت یازدهم در بودجه برای تالاب‌های کشور در کنار منابع ملی، ردیف استانی در نظر گرفته شده و همه تالاب‌ها نیز برای احیا، مورد مطالعه قرار می‌گیرد.

وی گفت: برای تغییر اقلیم، علاوه بر کنترل گازهای گلخانه‌ای باید در زمینه کشاورزی، دامداری، صنعت و شهرسازی نیز برنامه داشته باشیم تا تعادل را در توسعه پایدار ایجاد کنیم.

وی ادامه داد: تغییر اقلیم و از دست رفتن ذخیره‌های زیستی، از بحران‌هایی است که متاسفانه وجود دارد، همه کشورها 10 درصد از منابع ساحلی و 16درصد از منابع طبیعی خود را حفظ می‌کنند و این از نیازهای اساسی انسان است.

ابتکار یادآورشد: کارشناسان در قبل هشدار دادند که طرح‌های انتقال آب، غلط است و چرخه طبیعت را به هم می‌ریزید و ما با این کار، برای آبادی یک بخش، بخش دیگری را خراب می‌کنیم.

وی خاطر نشان کرد: در آمایش سرزمینی باید ظرفیت طبیعت مبنای آمایش باشد، نباید کاری کنیم که جنگل به بیابان و تالاب‌های ما به کانون گرد و غبار تبدیل شوند.

ابتکار گفت: حق آب‌های زیست محیطی، دشت‌ها و تالاب‌ها دیده شده است، افزایش بارندگی در کشور در حال اتفاق است و از این فرصت استفاده کنیم که این بحران‌های جدید را به فرصت تبدیل کنیم.

وی اظهار داشت: در ارتباط با حوض سلطان و دریاچه نمک نیز باید برنامه استان در مورد آنها قطعی شود و در شورای برنامه‌ریزی نیز هر قسمت که نیازمند برنامه ملی است، ما کمک می‌کنیم.

وی گفت: برای احیای تالاب‌ها برنامه استانی و کشوری داریم و از اعتبارات ملی برای دو تالاب قم نیز بودجه‌ای پیش‌بینی می‌کنیم، برنامه‌های استانی مقابله با گرد و غبار و منشاء‌یابی کامل نیز در دستور کار است.

ابتکار ادامه داد: آبخیزداری، آبخوان‌داری، احیای رودخانه‌ها، اصلاح الگوی دام و کشت نیز از برنامه‌های سازمان است که با جدیت دنبال می‌شود.

وی با اشاره به تفویض بخشی از اختیارات به استان‌ها گفت: ما 23 مورد از 52 مورد مشمول زیست محیطی را به استان‌ها تفویض کردیم، آیین‌نامه‌ای در دولت برای ارزیابی سازمان زیست محیطی تدوین و ساز و کار آن را مشخص می‌کند.

وی اظهار کرد: برخی موضوعات جنبه ملی دارد مانند مناطق حفاظت شده، که استان در این زمینه اختیاری ندارد و تصمیم نهایی با مرکز است.

وی گفت: صنایع استان در قم اکنون آلودگی بالایی دارند و برخی صنایع غیررسمی، معادن، کوره‌های گچ و شن و ماسه که هم تخریب زیادی دارند و هم صحنه طبیعت را به هم زدند، منشاء گرد و غبار هستند و باید صنعت در این زمینه هم مسئولیت‌پذیرباشد.

رییس مرکز مبارزه با ریزگرد سازمان محیط زیست کشور نیز در این نشست گفت: با تخصیص اعتبار لازم، در جهت احیای تالاب‌های استان قم حرکت می‌کنیم.

ضیاء‌الدین شعایی ادامه داد: متاسفانه برخی استان‌ها مانند قم، اصفهان، یزد و خوزستان مشکل ریزگرد دارند، استفاده بی‌رویه از آب در برخی استان‌ها باعث شده که مشکل‌های زیادی برای مردم ایجاد شود.

وی ادامه داد: تالاب‌های نمکی آخرین طوفان‌هایی هستند که به گرد و غبار تبدیل می‌شوند، از طریق علمی دنبال راهکاری برای مقابله با این وضعیت هستیم.

وی گفت: به لحاظ سیستمی وقتی باد وارد دریاچه می‌شود آن ریزهای نمکی به صورت معلق، طوفان نمکی ایجاد می‌کند و در دریاچه نمک قم شاهد چنین وضعیتی هستیم.

مریم امینی از کارشناسان سازمان محیط زیست کشور نیز گزارشی از وضعیت ریزگردها و دریاچه نمک، حوض سلطان و دشت مسیله قم را ارائه داد و گفت: در 15 سال گذشته میانگین بلندمدت بین دو رودخانه قمرود و قره‌چای بسیار کاهش یافته و متاسفانه در این این حوزه 104 هزار حلقه چاه، حفرشده است.

وی ادامه داد: دشت شریف آباد، دریاچه نمک و قم درجه بالایی از شوری را در بین دشت‌های کشور به خود اختصاص دادند.

وی اظهار داشت: به دلیل کمبود بارش‌ها و افزایش شوری دشت‌ها، شاهد افت در سفره‌های آبی منطقه، شور شدن زمین‌های کشاورزی، تخریب بسیاری از روستاهای دشت مسیله و نابودی زیست بومی این مناطق هستیم.

امینی یادآورشد: اجرای برنامه‌های آبخیزداری، مدیریت منابع آب، نظارت بر الگوی کشت متناسب با اقلیم منطقه، جلوگیری از چرای بی‌رویه در اراضی، فرهنگ‌سازی و آموزش توسط حوزه‌های علمیه از جمله راهکارهای مقابله با وضعیت ریزگردها و گرد و غبار است.

نشست شورای هماهنگی مدیریت بحران استان قم با حضور ابتکار معاون رئیس جمهوری و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، استاندار و فرماندار قم و اعضای ستاد بحران استان در تالار امام رضا (ع) فرمانداری برگزار شد.

کد خبر 312512

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha