همشهری آنلاین: ابررایانه تیانهه-2 چین در چهل و یکمین نسخه از لیست 6 ماهه Top500 که سریع‌ترین ابررایانه‌های جهان را معرفی می‌کند، به عنوان برترین ابررایانه جهان معرفی شد.

تیانهه-2

براساس گزارش Top500، این ابررایانه با داشتن سرعتی برابر 33.86 پتافلاب به عنوان قدرتمند‌ترین و سریع‌ترین ابررایانه جهان معرفی شد. این لیست جدید در 17 ژوئن 2013 و در افتتاحیه کنفرانس بین‌المللی ابررایانش در لیپزیگ آلمان ارائه شد.

تیانهه-2 یا راه‌شیری 2 تا پایان سال جاری میلادی در مرکز ابررایانه ملی در گوانگ‌ژو چین مستقر خواهد شد. این اولین باری است که چین طی سه سال گذشته توانسته دوباره رتبه اول را در میان ابررایانه‌های جهان به دست آورد. در سال 2010 نیز تیانهه-1 توانست مقام سریعترین ابررایانه جهان را به دست بیاورد.

تیانهه-2 از 16 هزار بخش پردازشگر برخوردار است که هریک به دو پردازشگر Intel Xeon IvyBridge و سه پردازشگر Xeon Phi مجهز هستند که این بخش‌ها به طور کلی سه میلیون و 120 هزار هسته محاسباتی را در اختیار این ابررایانه قرار می‌دهد.

ابررایانه تیتان متعلق به لابراتوار ملی آک‌ریج که تا پیش از این رتبه اول جهان را در اختیار داشت، اکنون در رتبه دوم قرار گرفته‌است. سرعت این ابررایانه 17.59 پتافلاب است و از 261 هزار و 632 هسته محاسباتی بهره برده‌است.این ابررایانه یکی از کم‌مصرف‌ترین ابررایانه‌های موجود در لیست 500 ابررایانه برتر جهان است.

رتبه سوم به ابررایانه سکویا متعلق به IBM اختصاص یافته است. سرعت این ابررایانه 17.17 پتافلاب بوده و از یک میلیون و 572 هزار و 864 هسته محاسباتی برخوردار است. این ابررایانه نیز از جمله ابررایانه‌های کم مصرف لیست به شمار می‌رود. در ادامه این لیست ابررایانه K فوجیتسو با سرعت 10.51 پتافلاب رتبه چهارم و ابررایانه میرا با سرعت 8.59 پتافلاب رتبه پنجم جهان را به دست آورده‌اند.

براساس لیست Top500 ابررایانه تیانهه-2 از زوایای مختلفی قابل توجه است، از جمله اینکه بیشترین بخش این ابررایانه در خود چین تولید شده‌است و تنها بخش محاسباتی این ابررایانه را شرکت اینتل تامین کرده‌است، این به آن معنی است که اتصالات داخلی، سیستم عامل، نرم‌افزارها و ریزتراشه‌های آن ساخت چین هستند.

اولین نسخه از لیست Top500 در ژوئن سال 1993 و در کنفرانسی کوچک در آلمان ارائه شد. نویسندگان این لیست در نوامبر همان سال برای بررسی تغییرات ایجاد شده در لیست آن را دوباره مورد بررسی قرار دادند و پس از آن بود که تصمیم گرفته شد هر 6 ماه یکبار نسخه‌ای جدید‌تر از لیست منتشر شود.

کد خبر 219381
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز