- هفته نامه فرهنگي - اجتماعي -جوانان‎/شماره شانزدهم - شنبه ۱۰ ارديبهشت ۱۳۸۴ - - Apr 30, 2005
docharkhe
اولين خورشيدگرفتگي قرن
بسياري از علا قه مندان به نجوم 19 فروردين به امريكاي جنوبي سفر كردندتا شاهد يك كسوف كامل باشند
006354.jpg

سارا فيض بخش 
خيلي طول نمي  كشد. اوايل اش كه اصلا محسوس نيست. بخش هايي از دايره خورشيد كم كم ناپديد مي شود. قديمي ها حق داشتند كه وحشت مي كردند و سروصدا راه مي انداختند كه ماه، خورشيد را ول كند و برود. تاريكي بيشتر مي شود تا وقتي كه ماه كاملا جلو خورشيد قرار مي گيرد. آن وقت، يا فقط حلقه نازكي از خورشيد ديده مي شود يا قرص خورشيد به طور كامل پوشانده مي شود و فقط تاج خورشيد مي ماند و ستاره ها! خيلي زود هم تمام مي شود. هوا كم كم روشن و بخش گرفته خورشيد، كوچك و كوچك تر مي شود؛ تا وقتي كه مثل همه ساعت ها و روزهاي معمولي، خورشيد از آن بالا همه جا را روشن كند.
خورشيد گرفتگي زماني اتفاق مي افتد كه ماه بين خورشيد و زمين قرار بگيرد. طوري كه سايه ماه بر روي زمين بيفتد و در آن هنگام كسي كه در سايه ماه روي زمين ايستاده، مي بيند كه ماه از جلو خورشيد رد مي شود و روي آن را مي پوشاند. ما زميني ها شانس آورده ايم كه ماه مان در فاصله اي نسبت به زمين قرار دارد كه ماه و خورشيد را از روي زمين، هم اندازه مي بينيم. خورشيد گرفتگي هاي زيبايي كه مي توانيم از روي زمين ببينيم، حاصل اين تصادف است، اما مدار زمين به دور خورشيد و مدار ماه به دور زمين، دايره اي شكل نيست، بلكه بيضي نزديك به دايره است. فاصله زمين تا ماه و خورشيد متغير است و به همين دليل اندازه  هاي ظاهري آن ها هم كمي تغيير مي كند. گاهي ماه، كمي بزرگ تر از خورشيد است و گاهي برعكس.
وقتي ماه آن قدر از زمين دور باشد كه كوچك تر از خورشيد به نظر بيايد و نتواند قرص خورشيد را به طور كامل بپوشاند، مخروط سايه اي كه در فضا تشكيل مي شود، به سطح زمين نمي رسد و در فضا تشكيل مخروط معكوس مي دهد. (شكل شماره 1)
كساني كه در سايه مخروط معكوس روي زمين هستند، خورشيد را در حالتي مي بينند كه ماه نتوانسته حلقه اي از آن را بپوشاند. (يك عكس از گرفت حلقوي)
وقتي ماه به زمين نزديك تر باشد، مخروط سايه مي تواند سطح كره زمين را قطع كند. از ديد ما، ماه كاملا قرص خورشيد را مي پوشاند. (شكل شماره 2) تاج خورشيد ديده مي شود و حتي ستاره ها را مي توان در آسمان ديد. ستاره هايي كه براي ديدن شان در آسمان شب، بايد چند ماه صبر كرد.
گاهي ماه و خورشيد نسبت به زمين در موقعيتي قرار مي گيرند كه اندازه زاويه اي شان برابر مي شود. در اين حالت نوك مخروط سايه روي زمين تشكيل مي شود. (شكل شماره 3) در اين زمان، در طول يك گرفت، مي توان در بخشي از مسير شاهد گرفت كلي و در بخش ديگر شاهد گرفت حلقوي بود.
البته سايه ماه در هر حالت، درصد بسيار كمي از سطح زمين را تاريك مي  كند، ولي نيم سايه مناطق بسيار وسيع تري را مي پوشاند. در اين مناطق، گرفت به شكل جزيي قابل رصد است. ماه فقط بخشي از قرص خورشيد را مي پوشاند. (عكس از گرفت جزيي)
خورشيدگرفتگي جمعه 19 فروردين 84، 8 آوريل 2005 از گرفت هاي دوگانه بود. سايه مسير خود را از جنوب نيوزلند آغاز كرد. از عرض اقيانوس آرام گذشت؛ در ميان آب ها، كسوف مدتي به شكل كلي ديده مي شد و دوباره به شكل حلقوي به كشورهاي پاناما، كلمبيا و ونزوئلا رسيد. گرفت كلي را در هيچ كدام از اين كشورها نمي شد رصد كرد و فقط در ميان آب هاي اقيانوس آرام قابل رويت بود.
006372.jpg
۱ گرفت حلقوي
ماه آن قدر دور است كه مخروط سايه ماه به زمين نمي رسد.در زير سايه مخروط معكوس، ماه كوچك تر از خورشيد ديده مي شود
006369.jpg
۲گرفت كلي 
ماه نزديك است و سايه ماه بر روي زمين مي افتد.نيم سايه مناطق وسيع تري را مي پوشاند
006363.jpg
۳گرفت دوگانه 
ماه در فاصله اي است كه درست به اندازه خورشيد ديده مي شود.درخشندگي  خورشيد در اين حالت در حدود ماه بدر است و تنها هنگام خورشيدگرفتگي كلي، يا به وسيله دستگاه تاج نگار ديده مي شود
رصدگران بسياري از سراسر جهان از جمله ايران براي رصد اين پديده به امريكاي مركزي و جنوبي سفر كردند.
بابك امين تفرشي، سياوش صفاريان پور و شادي حامدي آزاد به پاناما رفتند تا در كنار اخترشناسان ديگر اين پديده را رصد كنند. از محل رصد آن ها، 15 ثانيه گرفت حلقوي ديده مي شد و با وجود تهديد ابرها، تمام مراحل گرفت با موفقيت رصد شد.
خورشيد گرفتگي هاي دوگانه پديده  هاي نادري هستند كه تنها 2/5 درصد از خورشيد گرفتگي ها را تشكيل مي دهند. به دليل برابري اندازه ماه و خورشيد، در مرز بين گرفت حلقوي و كامل، مي توان انتظار پديده هاي جالبي را داشت. از جمله طولاني شدن مدت زمان رصد دانه هاي بيلي يا رصد شراره هاي خورشيدي و همچنين كروموسفر خورشيد (بيروني ترين لايه جو خورشيد) كه در گرفت هاي كلي معمولي، در پشت ماه پنهان مي شود.
خورشيدگرفتگي دوگانه بعدي در 12 آبان ماه 1392 رخ خواهد داد، ولي آن هم از ايران قابل رويت نخواهد بود. البته ما مي توانيم منتظر دومين خورشيدگرفتگي سال 84 باشيم. خورشيدگرفتگي حلقوي 11 مهر، به صورت جزيي از ايران ديده مي شود.

چند اصطلاح 
كروموسفر: اولين لايه جو خورشيد است، ضخامت كمي دارد و چگالي اش هم خيلي كم است. از آن جا كه نور بسيار كم تري نسبت به فوتوسفر خورشيد (كه ما مي بينيم!) تابش مي  كند، تنها در هنگام كسوف كلي، هنگامي كه ماه بخش نوراني خورشيد را مي پوشاند، به رنگ صورتي ديده مي شود.
تاج خورشيد: خارج از جو خورشيد در فضا گسترده شده كه گستردگي اش حدود هزار كيلومتر است و گاهي به چند ميليون كيلومتر هم مي رسد.
چگالي اش بسيار كم است، ولي به دليلي  كه هنوز مشخص نيست، دماي بسيار زيادي دارد. دمايي در حدود يك ميليون درجه! سانتي گراد و كلونيش هم فرقي ندارد!
شراره   هاي خورشيدي: فوران  هايي بر سطح خورشيدند كه در اثر برهم كنش لايه هاي همرفتي نزديك سطح خورشيد با ميدان هاي مغناطيسي رخ  مي دهد. در اين فوران ها مقدار بسيار زيادي گاز داغ و پلاسما با سرعت زياد به فضا پرتاب مي شود.
دانه هاي بيلي: از آن جا كه سطح ماه صاف نيست و پر از پستي و بلندي است، وقتي كه ماه و خورشيد مماس داخل مي شوند، كوه هاي ماه نور بعدي خورشيد را مي پوشانند و نور خورشيد تنها از ميان دره ها به صورت دانه  هايي به چشم مي خورد.
به اين پديده دانه هاي بيلي مي گويند.

يادداشتي برروز جهاني نجوم
جايزه فكرهاي نو براي فرزانگان تهران 
006414.jpg
هما كبيري 
مورخان مي گويند بايد ايران را مبدا تاريخ اختر شناسي مدرن بدانيم. در دوران باستان ما رصدخانه اي به معناي واقعي داشتيم؛ چيزي كه كشورهاي مدرن امروزي در آن زمان از وجود و امكان وجود آن بي اطلاع بودند. ما توانايي محاسبه هاي مداري داشتيم، گرچه مدل هاي محاسبه ما با مدل هاي امروزي تفاوت داشت. همچنين در دوره هخامنشيان بنايي در ايران بود كه نقش آسمان نما را ايفا مي كرد و اين ها اطلاعات با ارزشي است كه در دوره هايي از تاريخ آن ها را از دست داديم.
شايد دانستن اين نكته جالب باشد كه اولين تلسكوپ جهان در قرن 17 توسط گاليله ساخته شد كه معادل دوران صفويه در ايران بود. شايد هنوز گاليله نمرده بود كه تلسكوپ به ايران آمد و براي اين اتفاق مهم، مراسم شب نجومي برگزار شد!
اما حالا  وضع فرق كرده است: تازه حدود 12 سال ديگر، رصدخانه ملي كشور ما افتتاح خواهد شد. رصدخانه اي كه حداكثر كلاسش 5/1 تا 2 متر خواهد بود. اين را بگذاريد در كنار اين كه در همان سال يك رصدخانه 6 متري در يك ميليون و پانصد هزار كيلومتري زمين قرار مي گيرد!
يكي از ويژگي هاي خاص نجوم، در آغاز قرن 21 اين است كه تنها شاخه اي است كه افراد غير حرفه اي مي توانند باعث پيش رفت آن شوند. گروهي متشكل از چندين انجمن نجوم آماتوري در گوشه و كنار جهان نهادي به نامAstronomy leguee را تاسيس كردند كه به خوبي مي توان آن را سامان دهنده فعاليت هاي عمومي نجوم آماتوري در جهان دانست. اين نهاد با توجه به نقش و اهميت ترويج نجوم آماتوري در بين مردم، چندين سالي است كه روزي را به عنوان روز جهاني نجوم معرفي مي كند. حدود 200 كشور جهان اين روز را به طور هم زمان با برگزاري برنامه هايي ويژه گرامي مي دارند. روز نجوم يكي از روزهاي 15 آوريل تا 15 مي و نزديك ترين روز از تعطيلات آخر هفته به زمان تربيع اول ماه است. به دليل اين كه اولا اين مراسم در روز تعطيل برگزار شود تا تعداد بيشتري از مردم بتوانند در اين مراسم شركت كنند، و از طرف ديگر ماه در موقعيت مناسبي است كه مي توان آن را با كمك تلسكوپ به مردم علاقه مند نشان داد. در بيشتر كشورهاي جهان، روز نجوم شنبه يا يك شنبه است، در حالي كه در ايران، جمعه قبل يا بعد از روز جهاني نجوم كه اتحاديه نجوم اعلام مي كند، به عنوان روز نجوم انتخاب مي شود و هفته قبل از آن نيز به عنوان هفته نجوم نام گذاري مي شود.
از سال 1380 روز نجوم در ايران نيز جشن گرفته مي شود و هر سال گروه هاي بيشتري به جمع برگزاركنندگان روز نجوم مي پيوندند. در دو سال گذشته، شاخه آماتوري انجمن نجوم ايران، هماهنگي و هدايت اين گروه ها را بر عهده داشته است و به پيشنهاد اين گروه، روز جهاني نجوم امسال ايران با شعار نجوم و آسمان پاك برگزار شد.
جمعه 26 فروردين در نقاط مختلف شهرهاي گوناگون كشور، شاهد برگزاري مراسم مختلفي براي بزرگ داشت اين روز بوديم. پارك ها، رصدخانه ها و فرهنگ سراهاي تهران، اصفهان، مشهد و پذيراي علاقه مندان بود. با اين كار، مردم براي لحظاتي به آسمان نگاه مي كنند و شايد اين مقدمه اي براي نگاه هاي بعدي آن ها باشد؛ نگاه هايي كه شايد در زندگي روزمره انسان تاثيرگذار باشد.
از آن جا كه روز نجوم جاي ثابتي در ميان مناسبت هاي تقويم ندارد، در سال هاي مختلف در روزهاي متفاوت برگزار مي شود. دو سال پيش اين روز مصادف با نمايشگاه كتاب تهران بود كه انجمن نجوم با گذاشتن چند تلسكوپ در محل دايمي نمايشگاه هاي تهران، خاطره آسمان را به علاقه مندان يادآوري كرد.
حتي سال گذشته در اين روز اعضاي اين انجمن كه به عروسي يكي از دوستان خود دعوت شده بودند، براي عروس و داماد و ميهمانان شب نجومي برگزار كردند.
اين افكار نوين باعث شد تا سال گذشته از سوي آسترونومي ليگ و ماه نامهSky telescope جايزه فكرهاي نو براي برگزاري روز نجوم سال 2004 به دانش آموزان فرزانگان تهران اهدا شود.
امسال هم اين دانش آموزان در همه مكان هاي برگزاري مراسم روز نجوم حضور داشتند و آموزش ساده نجوم و رصد اجرام درخشان در ابتداي شب، از جمله فعاليت هاي اين گروه بود.
روز جهاني نجوم مي تواند ميعاد مردم با زيبايي هاي آسمان باشد.

فهرست
فهرست
سينما تلويزيون
خفگي
كن، عجيب تر از هميشه
رويداد هفته
تلويزيون
زماني براي دوست  داشتن تيرانازاروس ها!
دايناسورهاي عروسكي
قدم به قدم با فيل ها
ورزشي
محروميت پرسروصداي بارتز
وقتي بوق ها شورش مي كنند!
رويداد هفته
چشمك زدن  ستاره ها به آقاي رييس جمهور!
جام،روي بلندترين دست ها
پس دنيا به آخر نرسيد!
خدا آن سبيل ها را بيامرزد
اجتماعي
۱۲ ارديبهشت 1358، شهادت مرتضي مطهري، از نامه شهيد مطهري به دخترش
وظايف و اختيارات آقاي رييس جمهور
زندگي
خوش فكر ها هم خانه دار شدند
جشنواره پنجم گل وگلا ب
رويداد هفته
سينما
عصيان عليه سينماي رايج
فوتبال زدگي
گوي طلايي تمشك طلايي
دانش
اولين خورشيدگرفتگي قرن
جايزه فكرهاي نو براي فرزانگان تهران 
داستان صدا
پروژه ناتمام
روزها
رويدادها
اين طلبه با ديگران فرق دارد
چون تندر و رعد دربرابرباد
جهان كوچك
زخم قديمي آفتاب روي تن اژدها
|  فهرست  |  سينما تلويزيون  |  تلويزيون  |  ورزشي  |  اجتماعي  |  زندگي  |  دانش  |  سينما  |
|  داستان صدا  |  روزها  |  جهان كوچك  |  شناسنامه  |  مهمان هفته  |  راهنما  |  سبك زندگي  |  گفت و گو  |
|  گزارش  |  موفقيت  |   نيم رخ ، تمام رخ  |  يادداشت  |  موضوع ويژه  |  گالري  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |