- هفته نامه فرهنگي - اجتماعي -جوانان‎/شماره دوم - شنبه ۱۲ دي ۱۳۸۳ - ۱۹ ذيقعده ۱۴۲۵ - Jan 1, 2005
docharkhe
بزرگ ترين مسابقه آشپزي با قارچ جهان در ورزشگاه سرپوشيده آزادي
مقام اول: دسر اقيانوس 
000501.jpg
عاتكه سادات موسوي راد
شايد بسياري از ما فكر مي كنيم كه قارچ هم مانند كيوي يا پيتزا از ره آوردهاي فرنگ است و سابقه اي در فرهنگ سنتي  ما ندارد، اما بد نيست بدانيد كه نوعي قارچ وحشي با چتري بزرگ و پهن، كه در فصل بهار و در مناطق كوهستاني در پي هر رعد و برق مي رويد، در غذاهاي سنتي ايراني كاربرد داشته و عموما به صورت هاي كباب، سرخ كرده و يا در خورش ها مصرف مي شده و برخي اوقات هم براي تزيين غذاها به كار مي رفته. البته اين ماده ي غذايي لذيذ و پرخاصيت، به مقدار محدودي يافت مي شده و در نتيجه تنها طبقه ي اعيان جامعه با آن آشنا بوده اند. پس من و شما و در نتيجه پدربزرگ و مادربزرگ هاي مان حق داريم كه ندانيم قارچ در غذاي ايراني ها هم حضور داشته و مانند كيوي و پيتزا، خارجي نيست!
اين اطلاعات را خانم دكتر پرتوي، يكي از داوران سومين و بزرگ ترين مسابقه ي آشپزي با قارچ جهان كه در آخرين پنج شنبه آذرماه امسال در سالن دوازده هزار نفري ورزشگاه آزادي تهران برگزار شد، در اختيارمان مي گذارد. هواي بيرون سالن حسابي باراني است اما سيصد سيني غذاي داخل سالن، هواي داخل را هم گرم و هم خوش بو يا بهتر بگوييم، خوش مزه كرده است.
 آشپزي داخل سالن!
آشپزها با ظرف هاي تزيين شده و اشتهابرانگيز غذاهايي كه با قارچ تهيه شده اند، به آرامي از پله ها پايين مي روند تا در سالن سرپوشيده ي ورزشگاه مستقر شوند. در دو طرف سالن، ميزهايي گذاشته اند كه شركت كنندگان به كمك خانواده هاي شان باسليقه و حوصله ي زياد، غذاها را روي آن ها مي چينند و خودشان را براي دادن توضيحات لازم به داوران مسابقه، آماده مي كنند.
جايگاه تماشاچيان نيز پر از دانش آموزان و شهرونداني است كه براي ديدن بزرگ ترين مسابقه آشپزي با قارچ جهان، جمع شده اند. دانش آموزان راهنمايي و دبيرستاني كه از مدارس صدرا، عفاف و ... به اين جا آمده اند، بيشتر از يك ساعت است كه با كف زدن و هورا كشيدن براي شركت هاي مختلف توليد كننده ي قارچ و ساير محصولا ت غذايي، شادي و هيجان زيادي در سالن ايجاد مي كنند و البته در لابه لاي تشويق ها، فرياد هايي هم در اعتراض به وقوع تاخير در شروع برنامه به گوش مي رسد. 
داوران هم كم كم در جايگاه خود مستقر مي شوند و حالا همه چيز آماده است تا برنامه، با اجراي سرود ملي كشورمان آغاز شود.
 خوراك قارچ بومي!
الهام صفوي زاده مجري برنامه به خانه برمي گرديم، روي صحنه مي آيد و نام داوران مسابقه را اعلام مي كند: عيسي آرام، ابوالفضل قرباني، قسمت شمشاد، مهدي عمادي و غلام حسين شفايي كه از سرآشپزهاي معروف ايران هستند، تعدادي خانم از مربيان آشپزي صداوسيما، به همراه اعضاي موسسه ي علمي يوگاي ندا كه بر بخش سلامت غذاها نظارت مي كنند، كار داوري مسابقه را بر عهده دارند.
برنامه سخن راني هم هست و در همان حال، اعضاي هيات داوران در حالي كه قاشق هاي يك بار مصرف به دست دارند، از كنار ميزها عبور مي كنند؛ داوران توضيحات آشپزها را مي شنوند، تزيينات آن ها را مي بينند، از غذاها ودسرها مي چشند و سوالات شان را مي پرسند.
آن ها از تعدد و تنوع غذاها به وجد آمده اند: بيشتر غذاها ابتكاري هستند. من بيشتر از دويست نوع غذاي جديد اين جا مي بينم، به نظر مي رسد همه سعي در بومي كردن روش هاي پخت اين ماده غذايي دارند.
اين حرف هاي خانم عيوضي است كه با قاشق هاي يك بار مصرفش از همه ي غذاها چشيده است. 
از دسر اقيانوس تا مربا و ترشي قارچ 
بعد از سخن راني، گروه نوازنده ي پاپ به همراه يك خواننده، روي صحنه مي آيند و به اجراي برنامه  مي پردازند. تشويق هاي دانش آموزان، شادي و هيجان را در سالن بيشتر مي كند.
داريوش توبي، طراح و تهيه كننده ي مسابقه و عضو انجمن پرورش دهندگان قارچ خوراكي مي گويد: فكر نمي كرديم چنين استقبال گسترده اي از اين برنامه بشود. اين نشان مي دهد كه فرهنگ مصرف قارچ دارد جايگاه خود را در بين مردم ما پيدا مي كند و رسانه ها، نتيجه ي تلاش شان را در جهت فرهنگ مصرف قارچ در كشور مي بينند.
در بين شركت كنندگان، زن و مرد و پير و جوان به چشم مي خورند؛ از پانزده تا 75 ساله، و از مدرس حوزه و دانشگاه تا خياط و ...، همه و همه با شور و شوق زياد آمده اند توانايي خود در آشپزي با قارچ را محك بزنند.
خانم پرتوي داور سلامت مسابقه، بر تنوع مواد غذايي تاكيد مي كند و مي گويد: تنوع مواد غذايي است كه به غذا ارزش مي دهد و آن را خوش طعم مي كند. برخي از غذاها با خامه خوش مزه شده بودند كه من آن ها را تاييد نمي كنم. غذا هر چه چربي و نشاسته ي كم تري داشته باشد، سالم تر است. وي هم چنين از نوآوري در تهيه ي دسر اقيانوس، قارچ پرورده، ترشي قارچ و مرباي قارچ بسيار تعريف مي كند.
 قارچ  روحاني، يوگا و ماسك قارچ 
سخن ران بعدي محمد عيوضي يكي از مربيان برجسته ي ورزش يوگا در ايران است. او درباره ي ارتباط يوگا و قارچ مي گويد: يوگا روش ساده ي سالم زيستن است. ما در يوگا مصرف قارچ را خيلي توصيه مي كنيم، چون مي تواند جاي گزين خوبي براي گوشت باشد. قارچ خواص پروتئيني گوشت را دارد و در عين حال يك ماده ي غذايي گياهي است كه به روان  انسان آسيبي نمي رساند. برخي قارچ هاي روحاني وجود دارند كه از قرص هاي اعصاب آرامش بخش ترند و مضرات آن ها را هم ندارند.
بعد از سخن راني عيوضي؛ داوران اسامي بيست نفر از شركت كنندگان را اعلام مي كنند تا از ميان آن ها، ده نفر برتر را انتخاب كنند، اما متاسفانه از آن جايي كه غذاي برخي از آن ها بسيار لذيذ بوده، چيزي از آن باقي نمانده تا داوران درباره ي آن ها قضاوت كنند!
در همين حال ترانه ي دبير، يكي از داوران بخش سلامت كه مدرك طب سوزني و دكتراي نتروپت دارد بعد از ارايه ي اطلاعات مفيدي درباره ي مزاياي قارچ و دانش نتروپت، تهيه ي نوعي ماسك صورت را كه با قارچ تهيه مي شود، آموزش مي دهد. اين ماسك صورت بسيار مورد توجه خانم ها قرار مي گيرد.
 هيچ كس از شركت در مسابقه
پشيمان نيست!
بي تابي بالا گرفته و همه منتظرند تا برندگان و جوايز آن ها اعلام شود. داوران هم بيش از اين مردم را منتظر نمي گذارند. خانم عيوضي پس از ارايه ي اطلاعات لازم درباره ي نحوه ي داوري و امتيازدهي مي گويد: به همه ي شركت كنندگان يك ربع سكه تعلق مي گيرد. به سه نفر به خاطر ابتكار و نوآوري نيم بهار آزادي اهدا مي شود و جايزه ي ده نفر برگزيدگان اصلي مسابقه يك مايكروفر است.
فرياد شادي و تشويق حضار، سالن دوازده هزار نفري ورزشگاه آزادي را پر مي كند و در ميان هياهوي تماشاچيان و شركت كنندگان نام برترين ها اعلام مي شود: به سعيد آتوت به خاطر تهيه ي دسر اقيانوس، محمدرضا تراب علي به خاطر تهيه ي قارچ پرورده و پروين اكبري  خاك ريز به خاطر تهيه ي مرباي قارچ، نيم سكه بهار آزادي تعلق مي گيرد.
بعد از اعلام نتايج مسابقه و اهداي جوايز؛ كم كم سروصداها مي خوابد، ظرف هاي خالي غذا از روي ميزها جمع مي شود و همه با خاطره اي خوش از روزي كم نظير و به يادماندني از ورزشگاه خارج مي شوند.
در هنگام بازگشت، برخي از تماشاچيان، ويژه نامه ي آشپزي با قارچ را كه در سالن توزيع شده بود، ورق مي زنند و برخي ديگر از نمايندگي هاي شركت هاي توليد كننده ي قارچ خوراكي كه در ورزشگاه مستقر شده اند، انواع قارچ ها را خريداري مي كنند. چند ساعتي گذشته، اما هوا هنوز هم باراني است.

در ستايش قارچ
000498.jpg
براساس آمار جهاني فائو، مصرف سرانه ي قارچ در كشورهاي توسعه يافته، چهار كيلوگرم در سال است، در حالي كه اين ميزان در كشور ما به 170 گرم هم نمي رسد.استقبال كشورهاي توسعه يافته از قارچ نشان مي دهد كه آن ها به خواص منحصر به فرد اين ماده ي غذايي پي برده اند.
۷۵ درصد قارچ، پروتئين است و به صراحت مي توان گفت كه قارچ از جگر هم خون سازتر است، ضمن اين كه از ابتلا به سرطان، آرتروز و بسياري از بيماري هاي ديگر نيز پيش گيري مي كند؛ 130 نوع غذاي شناخته شده با قارچ تهيه مي شود.

فهرست
يك داستان زيادي واقعي 
فهرست
سينما تلويزيون
مهدي هاشمي در رقص پرواز
ليلا حاتمي با صورت زخمي
هم كاري دوباره كيانيان و تبريزي
جواد رضويان در …فرار بزرگ
پاها روي گاز
گزارش هفتگي اكران
محمد رضا هدايتي در نقش يك دلقك  
رويداد هفته
يك داستان واقعي
خلبان هاليوود
حواشي فيلم
تلويزيون
خشم اژدهاي پرنده
ما و چيني ها
بازيگران فيلم
جنگ جوي زن يك تخيل مردانه است!
حواشي فيلم
ورزشي
دايي متال در دانشگاه قديمي
ماه تلخ
توفان در خليج هميشگي فارس
پايان قصه  هاي مجيد
از اصفهان بدون عشق!
رويداد هفته
خطر تكواندو از فوتبال هم كم تر است
فوتبال با طعم شكلات
اجتماعي
مردم چون جانداراني تشنه كه به چشمه اي زلال وارد ميگردند كبوتراواربه خانه وارد مي شوند
گزارش تصويري
مقام اول: دسر اقيانوس 
در ستايش قارچ
زندگي
سربازي هم بايدجزوسنوات  خدمت محسوب شود
اتومبيل هاي خارجي در راهند
خيرين خوابگاه دانشجويي مي سازند
ديگر وقتش رسيده كه درباره ايدزحرف بزنيم 
دانشجواضافه كنيد!
حافظ پائولو كوئيلووفهيمه رحيمي!
ترك پست فرار از پادگان سرقت و قتل! 
شاخص سقط جنين بالا نرفته است 
رويداد هفته
افزايش خودكشي با قرص برنج
كسب و كار
قرمزمثل كچاپ زرد مثل  خستگي 
سينما
دلم براي زينال تنگ مي شود
اعترافات يك شات دزد
عشق سالهاي جنگ 
دردسرهاي گاوصندوق ميليون دلاري
شيفته عظمت 
دانش
جالب ترين مسأله خودزندگي است 
دوشاخه ات را بزن به خورشيد!
زندگي كوه نيست، كاه است!
يك جمجمه و دو استخوان: موبايل شما هك شده است 
روباه آتشين اينترنت
يك قدم جلوتر
موسيقي
موسيقي پرقدرت گلوله ها
پديده جهاني
فروشنده هايي به نام كلمه 
اولين شعار تبليغاتي
بهترين شعارهاي تبليغاتي سال 2004
متفاوت مثل سيب،مثل نيوتن
روزها
با عشق زندگي كن
شواليه ي …فيزيك كلاسيك
با دكارت در رستوران فلور
ساواك عليه ساواك
شوروي وجود ندارد
رويدادها
فيلم سازي در ميان آب و مه
پدر خوانده
اينجا چراغي روشن است
...وهندپاپتي شد !
قرن چهاردهم
قرن پانزدهم
قرن شانزدهم
قرن هفدهم
قرن هجدهم
قرن نوزدهم
۱۶۰۰
۱۷۰۰
۱۹۰۰
جهان كوچك
فلسفه دودكش و قرمزي دماغ گوزن 
ويژه
آرايش با تيغ تيز جراحي!
اطلا عاتتان را درباره جراحي پلا ستيك بيشتر كنيد
هزار و يك شب
چهارشنبه خوبو كي مي رسه ؟
هنر روز
كليك روي لينك هاي آشنا
يك راهنماي كوتاه
اتاق ملاقات
هلش دادم به سمت ديوار
در خانه ليلا خوش بختي سياه بود
نامه هاي زندان
|  فهرست  |  سينما تلويزيون  |  تلويزيون  |  ورزشي  |  اجتماعي  |  گزارش تصويري  |  زندگي  |  كسب و كار  |
|  دانش  |  سينما  |  موسيقي  |  پديده جهاني  |  روزها  |  جهان كوچك  |  ويژه  |  هزار و يك شب  |
|  هنر روز  |  شناسنامه  |  اتاق ملاقات  |  پاورقي  |  مهمان هفته  |  راهنما  |
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |