سه‌شنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ - ۲۰:۴۶
۰ نفر

مرجان فرهمند-خراسان رضوی-خبرنگار: یاد فردوسی ماندگار بوده و تاریخ را درنوردیده است. فردوسی این شاعر گرانقدر به هویت ملی فرزندانش مهر مانایی زده است.

مقبره فردوسی

همایش «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم»، اقدامی بی‌مانند است برای بالیدن به گوهری که در هیچ فرهنگ و تمدنی مانند ندارد. معاون شهردار و رئیس سازمان اجتماعی، فرهنگی شهرداری مشهد درباره برگزاری همایش «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم» به همشهری می‌گوید: بزرگداشت مقام فردوسی و اثر بزرگ او شاهنامه به‌عنوان بخش عظیمی از هویت ملی ایران و مشهد در پنجمین دوره شورای اسلامی شهر و شهرداری مشهد مورد توجه است. در همین راستا امسال برنامه‌های متنوعی برای برگزاری این رخداد عظیم برنامه‌ریزی شد.

«مهدی زارعی» اظهار می‌کند: در حال حاضر که بحران هویت گریبان بیشتر جوامع جهان را گرفته، ملتی می‌تواند بقای خود را تضمین کند که کنترل تاریخ و گذشته‌اش را در دست داشته باشد. نباید از یاد برد که مهم‌ترین میراث هر ملتی ادبیات آن است و ادبیات مظهر خودباوری ملت‌هاست. وی می‌گوید: مهم‌ترین اهداف برگزاری این همایش، هم‌افزایی دانش و انتشار یافته‌های نو، تاکید بر نقش گسترده شاهنامه و شخصیت برجسته فردوسی در سطح ملی و فراملی، تاکید بر اشتراک‌های هویتی در کشورهای فارسی‌زبان منطقه و جلب توجه جوامع بین‌الملل بوده است.  

  • اقدامات شهرداری در زمینه احیای منطقه توس

«ابوالفضل مکرمی‌فر» مدیر کل اداره میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری هم در حاشیه همایش بین‌المللی «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم» بیان می‌کند: شهرداری مشهد اقدامات خوبی در راستای احیای هویت فرهنگی مشهد به‌ویژه فردوسی انجام داد. این همایش فرصتی بود که ما از دریچه‌ای دیگر به شناخت فردوسی دست یابیم.

وی می‌گوید: ما همه مدیون فردوسی هستیم و گرامیداشت این بزرگ‌مرد تاریخ ادبیات ضروری است. مکرمی‌فر اظهار می‌کند: در این همایش علاوه بر ادای دین به مقام فردوسی، رویدادهای متنوع فرهنگی دیگری از جمله رونمایی از جلو خوان فردوسی را هم داریم که این رونمایی امروز (۲۵ اردیبهشت) انجام می‌شود. منطقه پردیس توس هم به وسعت ۳۲ هکتار طی تفاهم‌نامه‌ای به شهرداری مشهد واگذار خواهد شد و قرار است که در این محوطه شاهد اجرای رویدادهای فرهنگی و گردشگری باشیم.  

این مسئول عنوان می‌کند: اداره کل میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری خراسان رضوی پهنه‌ای گسترده برای واگذاری به شهرداری پیشنهاد کرده تا برای احیای ارگ «کهن دژ» اقدام و زیرساخت‌های متناسب با منطقه در نظر گرفته شود. همچنین مکان‌یابی برای احداث دانشگاه در شهر توس انجام شده و طرح آن توسط مشاور در دست تهیه است.

مدیرکل میراث فرهنگی بیان می‌کند: اجرای طرح برج و باروی توس به طول ۷ کیلومتر و اعتبار ۳۲ میلیارد ریال پاییز پارسال آغاز شده و در سفر هیات دولت به مشهد ۹۰ میلیارد ریال برای آن تصویب شد. در صورت تخصیص، این طرح به سمت دروازه رزان ادامه پیدا خواهد کرد. عمارت ۴ برج به وسعت ۵ هزار مترمربع و اعتبار ۱۰ میلیارد ریال هم با مشارکت شهرداری اجرایی شده که در روزهای آینده از آن بهره‌برداری می‌شود. مکرمی‌فر ادامه می‌دهد: همایش بین‌المللی «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم» ابداعی است که ما را با کتاب بزرگ شاهنامه آشنا می‌کند. فردوسی فقط مختص به یک منطقه نیست و فراتر از مرزهای جغرافیایی نقش‌آفرینی کرده است.

  • رونمایی از تندیس رخش رستم و اژدها

معاون گردشگری و زیارت سازمان اجتماعی و فرهنگی شهرداری درباره برنامه‌های همایش بین‌المللی «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم» می‌گوید: ۲۳ اردیبهشت برنامه رونمایی کتاب مجموعه مقالات همایش و تابلوی خوشنویسی را داشتیم. همچنین برگزاری نمایشگاه «قاب صلح» در نگارخانه مشهد و رونمایی از فرش نفیس شاهنامه با حضور شهردار مشهد و چهره‌های برجسته انجام شد.

«نرگس شالچیان» می‌افزاید: ۲۴ اردیبهشت اختتامیه همایش بین‌المللی «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم» بود و اعطای نشان فردوسی توسط وزیر فرهنگ و ارشاد کشور انجام شد. در این روز شاهد دو ماراتن توسط ورزشکاران با پیام «ثبت جهانی توس» از ابتدای سه‌راه فردوسی تا آرامگاه بودیم.  
وی بیان می‌کند: امروز (۲۵ اردیبهشت) بزرگداشت روز فردوسی و پاسداشت زبان فارسی در آرامگاه وی برگزار می‌شود. رونمایی از تندیس رخش رستم و اژدها در سه‌راه فردوسی و افتتاح باغ جلو خوان آرامگاه و شاهنامه‌خوانی از دیگر برنامه‌ها در این روز است.

  • ارسال مقالات علمی به دبیرخانه

دبیر علمی همایش بین‌المللی «شاهنامه در گذرگاه جاده ابریشم» با اشاره به ارسال مقالات به دبیرخانه همایش شاهنامه می‌گوید: ۳۲۰ مقاله و چکیده مقاله از کشورهای مختلف به دبیرخانه این همایش ارسال شد و ۴۹ مقاله خارجی از ۲۱ کشور جزو مهم‌ترین مقالات بود.  
«علیرضا قیامتی» با اشاره به زمان فراخوان این همایش بین‌المللی می‌افزاید: از مهر سال گذشته فراخوان مقاله‌های همایش به دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی کشور و همچنین ۵۲ کشور خارجی ارسال شد.

دبیر علمی این همایش با تاکید بر این‌که بخش جهانی شاهنامه مورد غفلت واقع شده است، می‌گوید: وجه همه‌جانبه‌گرایی شاهنامه را نادیده گرفته‌ایم، در حالی که شاهنامه یک اثر جهانی است و گفتار و اندیشه فردوسی فارغ از ملیت و دین است. این مسئول بیان می‌کند: حماسه‌های شاهنامه با هیچ حماسه دیگر قابل قیاس نیستند. شاهنامه اثری است که با ستایش خرد آغاز می‌شود و هیچ کتاب و اثر فرهنگی به ‌اندازه شاهنامه تاثیرگذار نبوده است. قیامتی اظهار می‌کند: در این همایش به دنبال این بودیم که تمام دنیا بفهمد که فردوسی برای همه فرمانروایان، منشور شهریاری و فرمانروایی نوشته است.

کد خبر 440440

برچسب‌ها

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha