سه‌شنبه ۳ مهر ۱۳۹۷ - ۱۴:۰۸
۰ نفر

محمد رفیعی -مدرس دانشگاه: سفر دکتر روحانی به نیویورک در مقایسه با سفرهای قبلی وی به سازمان ملل، تفاوت‌های بارز و مشخصی دارد و حتی شاید بتوان گفت، این سفر یکی از معدود تحرکات دیپلماتیک ایران به شمار می‌رود که می‌تواند بازتاب‌های پراهمیتی را برای کشور صلح و پایداری در سطوح منطقه و جهان در بر داشته باشد.

محمد رفیعی | مدرس دانشگاه

درواقع شرایطی که موجب می‌شود سفر رئیس‌جمهوری کشورمان در نیویورک جهت حضور و سخنرانی در مجمع عمومی، اهمیت ویژه‌ای یابد، عمدتا به بدعهدی آمریکا و خروج یکجانبه آن از توافق برجام و تدارک جنگ فراگیر اقتصادی علیه کشورمان مربوط می‌شود.

همچنان‌که می‌دانیم این حرکت ترامپ در خروج از توافق برجام، اگرچه قابل پیش‌بینی بود اما انعکاس منفی و زیانباری در مجامع جهانی داشته و به تشدید التهابات منطقه‌ای و جهانی منجر شده است. زنجیره اقدامات ترامپ در حوزه‌های دیگر، به جهانیان آموخت نمی‌توان به وی و سیاست‌های آمریکا اعتماد کرد و بدتر اینکه کاخ سفید، اقدامات خود را در حوزه‌های مختلف، تابعی از هزینه و درآمد کرده و بدین‌ترتیب نزدیکترین هم‌پیمانان خود را به تکاپو و هراس افکنده است.

اکنون ترامپ به‌طور مشخص و آشکار، سیاست بسی سختگیرانه و بی‌سابقه‌ای را علیه کشورمان در پیش گرفته و مجموعه‌ای از تصمیمات عملی شده یا نشده دولت‌های قبلی آمریکا را به اضافه تصمیم‌های جدید در قالب وضع تحریم‌های حاد و کم‌نظیر به‌منظور اعمال فشار علیه ایران به‌مرحله اجرا درآورده و طرفه اینکه انتظار دارد مسئولان کشورمان مرعوب این تحریم‌ها شده ودرپای میزمذاکره که نتیجه آن از قبل از سوی کاخ سفید تعیین شده، حاضر شوند!

در چنین شرایطی، سفر روحانی به نیویورک اولا نشان داد که ایران از سیاست کرسی‌های خالی استقبال نمی‌کند و ثانیا بنا دارد با استفاده از تریبون‌های عمومی بین‌المللی به یک تهاجم شدید دیپلماتیک علیه آمریکا و سیاست‌های جنگ‌افروزانه آن دست بزند. این امر، فرصت مغتنمی برای رئیس‌جمهوری کشورمان فراهم می‌کند که برای جهانیان از یکسو مزایای توافق برجام و پابرجا ماندن آن را تشریح کرده و از سوی دیگر عواقب وخیم فروپاشی این توافق بین‌المللی برای جامعه جهانی را گوشزد کند.

بدیهی است ابراز این موضع، هم سازمان ملل را با شرح وظایف جدیدی نسبت به مهار تحرکات جنون‌آمیز ترامپ مواجه ساخته و هم برای همه کشورها به‌ویژه اروپایی‌ها روشن می‌کند که آمریکا تنها بازیگر تصمیم‌ساز در حوزه برجام نبوده و عواقب عملکرد غیرمحاسبه شده ترامپ فقط دامنگیر ایران نخواهد بود و جامعه جهانی باید در قبال خطرات ناشی از رفتار متهورانه رئیس‌جمهوری آمریکا و لاابالی‌گری وی، به مسئولیت‌های خود عمل کند.

رئیس‌جمهور روحانی به‌جز سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل که رنگ و بوی تاریخی به خود خواهد گرفت، باید افکار عمومی جامعه آمریکا را مخاطب ساخته و خطر ترامپ برای صلح جهانی را به آنان گوشزد کند؛ ازجمله باید به طرح ناپخته، شتابزده و توهین‌آمیز کاخ سفید برای حل بحران فلسطین از طریق امحای صورت مسئله و توزیع فلسطینی‌های آواره در میان کشورهای منطقه و به‌رسمیت شناخته شدن بیت‌المقدس به‌عنوان پایتخت صهیونیست‌ها اشاره کند و اصرار ترامپ به پایمال شدن حق تاریخی فلسطینی‌ها را که ده‌ها قطعنامه سازمان ملل آن را تأیید کرده است، محکوم کند.

از طرفی، پشتیبانی کاخ سفید از بمباران‌های روزانه مناطق مسکونی در یمن که با سلاح‌های ساخت آمریکا انجام می‌گیرد، باید در حضور هیأت‌های سیاسی در مجمع عمومی سازمان ملل به‌عنوان نقطه سیاهی در کارنامه ترامپ منعکس شود. بدیهی است که تم اصلی سخنرانی رئیس‌جمهور روحانی در مجمع عمومی باید در حول تهدیدات و خطرات ناشی از عملکرد یکجانبه و غیرقابل‌قبول آمریکا در نقض عهد و پایمال کردن توافق برجام متمرکز شود و از این تریبون جامعه جهانی را به مسئولیت‌های الزام‌آورش درخصوص منع بروز تصادم و التهاب تازه در غرب آسیا که امکان تسری به سایر مناطق را دارد، آگاه سازد. باید برای رئیس‌جمهورمان در این کارزار دیپلماتیک دعا کنیم که پیروزی دیگری را برای کشورمان رقم زند.

کد خبر 417440

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار سیاست‌خارجی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha