سه‌شنبه ۱۴ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۰:۲۱
۰ نفر

همشهری آنلاین: محققان موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان اصفهان موفق به تولید کربن فعال از لاستیک‌های فرسوده شدند که برای حذف گوگرد موجود در گازوئیل کاربرد دارد و یک محصول محیط‌ زیستی است.

تولید کربن فعال از ضایعات لاستیک

وحید جوانبخت، مدیر گروه کارشناسی ارشد مهندسی شیمی موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان اصفهان با بیان این که کربن فعال یک ماده تقریباً زغالی است که از مواد اولیه حدوداً ارزان‌ قیمت مثل چوب، زغال‌ سنگ، پوست بادام و گردو تولید می‌شود، اظهار کرد: کربن فعال خاصیت جذب بالایی دارد و برای کاربردهای محیط‌ زیستی، بحث‌های کاتالیستی و جذب آلاینده‌های آبی استفاده می‌شود. در حال حاضر این ماده در تصفیه آب برای حذف مواد آلاینده آلی که وجودشان در آب آَشامیدنی بسیار خطرناک است، استفاده می‌شود. علاوه بر این برای حذف فلزات سنگین مثل سرب و جیوه در محیط‌ زیست که باعث بیماری‌هایی همچون ام ‌اس و سرطان می‌شود، کاربرد دارد.

وی با اشاره به فرایند تولید کربن فعال که صنعتی است، افزود: کیفیت این محصول بسیار مهم است و با توجه به کاربردی که دارد باید این ماده در طول فرایند تولید به گونه‌ای فعال شود که حداکثر سطح مقطع و در نتیجه ظرفیت جذب بالایی پیدا کند.

مدیر گروه کارشناسی ارشد مهندسی شیمی موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان اصفهان با اشاره به تولید کربن فعال در موسسه جهاد دانشگاهی اصفهان با استفاده از ناخالصی‌های لاستیک‌های فرسوده ادامه داد: این لاستیک‌ها کاربردی ندارند و علاوه بر این قیمت خوبی هم دارند و می‌توان از آنها کربن فعالی را تولید کرد که تخلخل و سطح مقطع خوبی داشته باشد، در عین حال نیز بتواند برای کاربرد جذب سطحی و کاتالیستی از آن استفاده شود.

جوانبخت اضافه کرد: لاستیک فرسوده ماده‌ای است که قابل بازگشت نیست. بسیاری از پلیمرها با حرارت قابلیت بازگشت را دارند اما لاستیک را اگر حرارت دهید می‌سوزد و تبدیل به ماده پلاستیکی نمی‌شود. به همین دلیل بازیافت لاستیک سخت است و در محیط‌ زیست هم انباشت بسیاری دارد و تخریبشان در محیط‌ زیست زمان بسیاری می‌برد این باعث می‌شود دنبال راهی باشیم که لاستیک فرسوده را از چرخه زیست‌ محیطی خارج کرده و استفاده مفید و ارزش افزوده از آن داشته باشیم.

وی توضیح داد: علاوه بر تولید کربن فعال در این فرایند در مرحله بعد می‌توان گازوئیل تولید کرد. هدف‌گذاری ما در این موسسه این است که از این کربن فعال تولید شده برای حذف گوگرد موجود در گازوئیل استفاده شود چون گوگرد یک ترکیب آلاینده و زیست‌ محیطی است که معمولاً در بسیاری از سوخت‌ها از جمله گازوئیل موجود است و باعث تولید گاز خطرناک دی اکسید گوگرد و در نتیجه تولید اسید سولفوریک می‌شود.

مدیر گروه کارشناسی ارشد مهندسی شیمی موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی استان اصفهان با بیان این که این پروژه در مقیاس آزمایشگاهی انجام شده و موفقیت‌آمیز بوده است، گفت: در مقیاس بزرگ‌تر، آزمایش‌ها در حال انجام‌ است تا بتوانیم در مرحله بعد محصول را به ثبت اختراع برسانیم و بتوانیم در مقیاس تولید صنعتی اقدام کنیم.

جوانبخت با اشاره به بازار مصرف کربن فعال در صنایعی که دغدغه محیط‌ زیستی دارند، اظهار کرد: این محصول در صنایع پتروشیمی، نفت و گاز، فولاد مبارکه، ذوب‌ آهن، محیط‌ زیست، صنایع رنگرزی و غیره است و به عنوان جاذب آلاینده‌ها مورد استفاده است.

وی با اشاره به روش تولید کربن فعال که پرولیز حرارتی است، افزود: این طرح توسط گروه مهندسی شیمی گرایش جداسازی انجام شده و دکتر روح‌الله صادقی مدیر گروه کارشناسی مهندسی شیمی موسسه و دکتر جواد اسماعیلی، عضو هیات‌ علمی گروه مهندسی شیمی موسسه، مسئولان طرح تولید کربن فعال از لاستیک‌های فرسوده هستند.

کد خبر 332652

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha