یکشنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۴ - ۰۵:۴۵
۰ نفر

مریم سعیدنژاد: گوشت مرغ در ایران و جهان از پرطرفدارترین و خوش‌طعم‌ترین گوشت‌های مورد مصرف مردم است.

مرغ

 خوش خوراك‌بودن، قيمت مناسب و همچنين تنوع غذاهايي كه با مرغ مي‌توان پخت باعث محبوبيت بيشتر آن شده است. همين نكته سبب شده كه سرانه توليد و مصرف مرغ براي هر ايراني بين 25تا 26كيلوگرم باشد، درحالي‌كه اين رقم در دنيا بين 12تا 13كيلوگرم است. اين يعني به‌طور ميانگين سالانه چيزي حدود 2ميليون تن گوشت مرغ در كشور توليد مي‌شود و ما جزو 10كشور اول دنيا در توليد مرغ هستيم. آمارها هم نشان مي‌دهد كه در حال حاضر چيزي حدود 23هزار واحد مرغداري گوشتي در كشور فعاليت مي‌كنند؛ مرغداري‌هايي كه در نهايت، خريدار محصول توليدي آنها من و شما هستيم. سري زديم به بازار مرغ‌هاي گوشتي در بازار تا سر از چند و چونشان دربياوريم.

  • همه‌جوره‌اش پيدا مي‌شود

قديم‌ترها وقتي سري به بازار مرغ مي‌زديد درنهايت با مرغ‌هاي كامل يا تكه شده ساده يا زعفراني روبه‌رو مي‌شديد و بيشتر مرغ‌ها هم به‌صورت فله و باز به فروش مي‌رسيدند اما بازار مرغ اين روزها بسيار متنوع‌تر و رنگارنگ‌تر شده و مرغ‌ها در مدل‌هاي مختلف با بسته‌بندي‌هاي متنوع به بازار عرضه مي‌شوند. مرغ‌هاي درسته به 2دسته مرغ گرم و منجمد تقسيم مي‌شوند.

مرغ‌هاي گرم هم خودشان 2دسته فله و بسته‌بندي شده دارند. غيراز اينها، به قطعات جداگانه مرغ مي‌رسيم. ران، سينه، بال، بازو يا كتف، ساق پا و گردن بخش‌هاي مختلفي هستند كه به‌صورت جداگانه در فروشگاه‌ها و مرغ‌فروشي‌ها به‌صورت فله يا بسته‌بندي به فروش مي‌رسند. بعد از اينها به دسته‌هاي كبابي مي‌رسيم. جوجه‌كباب‌هاي زعفراني يا بدون زعفران كه معمولا شامل سينه، ران و بال و به 2نوع بي‌استخوان و با استخوان هم تقسيم مي‌شوند. اگر يك چرخ كوچك در فروشگاه‌هاي مواد پروتئيني يا فروشگاه‌هاي زنجيره‌اي بزنيد با انواع مرغ‌هاي طعم‌دار آماده پخت روبه‌رو خواهيد شد. اين روزها شركت‌هاي غذايي كار را آسان كرده‌اند و انواع مرغ كبابي يا سوخاري را آماده كرده‌اند. مرغ‌هاي كوردن‌بلو، مكزيكي، گريل، سير و سبزي، كبابي‌چوبي، جوجه لبناني، فيله‌هاي سوخاري، كنتاكي، پاچيني، فيله زعفراني، سوخاري اسپايسي و... چند نمونه از اين مرغ‌هاي آماده هستند كه معمولا هم به‌صورت بسته‌بندي عرضه مي‌شوند؛ براي مثال جوجه لبناني در اصل مغز ران مرغي است كه با نمك، پياز، ارده و ادويه‌جات طعم‌دار شده. فيله‌مرغ مكزيكي سوخاري هم از فيله مرغي است كه با آرد، نمك، پياز و ادويه‌هاي مكزيكي طعم‌دار شده. كوردن‌بلو هم در اصل سينه مرغ طعم‌داري است كه با آرد، ادويه‌جات، پياز و پنير گودا مخلوط شده است.

  • نكته هاي خريد

1- مرغ را از فروشگاه‌هاي معتبر بخريد كه شرايط نگهداري مناسب دارند و آنها را در دماي مناسب و مكاني بهداشتي نگه مي‌دارند.

2- به جاي مرغ فله از مرغ‌هاي بسته‌بندي استفاده كنيد چون هم بهداشتي‌تر هستند و هم تقلب ‌كمتري دارند. مرغ‌هاي بدون بسته‌بندي از زمان كشتار تا رسيدن به فروشگاه درون وان آب و يخ قرار مي‌گيرند و تا 70گرم آب جذب مي‌كنند. اينطوري هم ممكن است آلوده ‌شوند و هم وزن اضافي كاذب پيدا ‌كنند. اين مرغ‌ها چون هيچ محافظي ندارند در معرض آلودگي‌هاي محيطي، سريع آلوده مي‌شوند. مرغ‌هاي بسته‌بندي مواردي مثل تاريخ توليد و انقضا و محل كشتار دارند و از نظر كيفيت و بهداشتي بودن مطمئن‌تر از مرغ‌هاي باز هستند.

3- مرغ در حال فساد عضلات شل‌شده و تيره و كبود رنگ دارد. در كل هرگونه تغيير رنگ و بوي مرغ نشانه فساد يا حداقل شروع آن است. مرغ‌هاي فاسد در ناحيه شكم و چينه‌دان رنگي متمايل به سبز يا آبي و خاكستري دارند.

4- يادتان باشد اينكه مرغي وزن بيشتري دارد الزاما نشانه بهتر بودن آن نسبت به مرغ‌هاي كوچك‌تر و سبك‌تر نيست چون مرغ هر چه سنگين‌تر باشد چربي بيشتر و احتمالا سن بيشتري هم دارد. هر چه هم سن مرغ بيشتر باشد احتمالا آنتي‌بيوتيك و داروهاي بيشتري مصرف كرده است.

5- ممكن است بعضي از افراد به‌دليل سودجويي، وقتي مرغ‌ها بيمار مي‌شوند، آنها را به‌صورت غيرقانوني سر ببرند و به فروشگاه‌هاي نامعتبر بسپارند. براي تشخيص اين مرغ‌ها بايد بدانيد كه روي بدنشان نشانه‌هاي خون‌مردگي و ضرب‌ديدگي ديده مي‌شود.

6- رنگ پوست طبيعي مرغ زرد كهربايي يكنواخت است و نشانه‌هايي از كشيدگي، پارگي و رنگ پريدگي ندارد. پوست سالم اصلا ليز و چسبنده و لزج نيست.

7- حتي بايد به استخوان‌هاي مرغ هم توجه كنيد؛ براي مثال استخوان سينه بايد مستقيم و بدون انحنا يا شكستگي و عضلات برجسته و محكم آن زير پوست مشخص باشد.

8- وقتي ران را از بدن مرغ جدا مي‌كنيد نبايد خونريزي‌هاي زير‌پوستي داشته باشد.

9- درون بسته‌بندي مرغ نبايد هيچ‌گونه خونابه يا آب منجمد شده وجود داشته باشد.

10- اگر هم اهل خوردن دل و سنگدان مرغ هستيد بايد بدانيد كه دل سالم، قرمز و شفاف است و يك توده چربي سفيد يا زرد دارد. عضلات دل نبايد شل يا سطح آن كدر و زبر باشد. سنگدان سالم هم باز شده و محتوياتي مثل شن و ماسه‌هايش خالي شده است. سنگدان سالم چربي ندارد و خيلي هم ريز نيست.

11- وزن يك مرغ كامل و سالم بايد حدود 1500گرم باشد و در نتيجه از مرغ‌هاي خيلي لاغر با وزن كمتر استفاده نكنيد. برعكس اين موضوع هم صادق است و نبايد دنبال مرغ‌هاي خيلي درشت و سنگين باشيد. معمولاً مرغ‌هايي با وزن 1600تا 2هزارگرم بهترين وزن و شرايط سلامت را دارند.

  • سرگذشت يك مرغ...

جوجه‌ها وقتي سر از تخم در آوردند و از واحدهاي توليد جوجه وارد مرغداري شدند طي دوره پرورشي خود حدود 5كيلو دانه مي‌خورند و از وزن حدودا 42گرم به 2500گرم مي‌رسند. جوجه‌ها براي تبديل شدن به مرغ بايد تمام شرايط مناسب مثل آب و غذاي كافي و تميز، تهويه و نور مناسب، دما و رطوبت مناسب را در مرغداري داشته باشند. اين جوجه‌ها در مرغداري‌هاي صنعتي در عرض 40تا 45روز تبديل به مرغ كامل شده و سر از كشتارگاه درمي‌آورند. مرغ‌ها در ساعات آخر روز به كشتارگاه مي‌رسند و بعد از آويزان شدن به چنگك‌هاي مخصوص وارد سالن كشتار مي‌شوند. بعد ازآن، مرغ‌ها وارد مرحله خون‌گيري مي‌شوند و بعد از تخليه خون وارد حوضچه‌هاي آب گرم مي‌شوند. در آخر هم به دستگاه‌هاي پركني سپرده مي‌شوند. بعد از پركني هم وارد دستگاه‌هايي مي‌شوند تا پوست آنها جدا شود و بعد با آب سرد شسته مي‌شوند.

سپس پنجه و بالاي ساق مرغ‌ها جدا شده و داخل شكمشان خالي مي‌شود. در آخر هم بعد از شست‌وشوي دوباره براي بسته‌بندي آماده مي‌شوند.

بدانيد كه در دل، جگر، سنگدان و حتي بال، پا و گردن مرغ‌هاي صنعتي مقداري مواد آنتي‌بيوتيكي و فلزات سنگين ذخيره مي‌شود.
اگر علاقه زيادي به مصرف اين قسمت‌هاي مرغ داريد بهتر است از مرغ‌هاي بومي و روستايي كه در محيط طبيعي با غذاي طبيعي و به دور از آنتي‌بيوتيك‌ها رشد كرده‌اند استفاده كنيد. بعضي از توليدكننده‌ها هم مرغ‌هاي ارگانيك و سبز توليد مي‌كنند كه در رشد آنها از داروها و مواد مضر استفاده نشده. با پيدا كردن اين توليدكننده‌ها مي‌توانيد مرغ‌هاي سالم‌تري بخوريد. البته بهتر است بدانيد مرغ‌هاي سبز كه چند سالي است وارد بازار شده‌اند به‌صورت ارگانيك توليد نمي‌شوند ولي بدون استفاده از داروهاي آنتي‌بيوتيك و آنتي‌كوكسيديوز توليد مي‌شوند و سالم‌ترند و حتي طعم بهتري هم دارند.

کد خبر 293301

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار تغذیه و آشپزی

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha