همشهری آنلاین: کاهش چشمگیر آب در تالاب هامون پرندگان مهاجر را در معرض خطر نابودی قرار داده لذا باید فوری برای نجات آنها با همکاری عمومی اقدام کرد.

هوشنگ ناظری فرماندار زابل در نشست بررسی وضعیت تالاب بین‌المللی هامون در زابل افزود: با ورود سیلاب به داخل دریاچه هامون بخش‌هایی از این تالاب آبگیری شده بود که پرندگان نیز به این منطقه مهاجرت و اقدام به لانه‌سازی و تخم‌گذاری کردند.

وی گفت: اما اکنون با خشکیدن مجدد این تالاب معضل خشکسالی دامنگیر پرندگان نیز شده لذا باید برای نجات آنها اقدام کرد.

فرماندار زابل سازمان محیط زیست را متولی تالاب هامون دانست و افزود: اهمیت تالاب بین‌المللی هامون بر زندگی مردم و اکوسیستم منطقه غیرقابل انکار است و باید مدیریت یکپارچه این اکوسیستم تقویت شود.

با توجه به عدم ورود آب به دریاچه و کاهش آب موجود ضروری است سازه‌هایی ایجاد شود تا آب موجود در چند نقطه ذخیره و انباشته شود.

همچنین حق آبه دریاچه هامون از طریق مسئولان از کشور افغانستان و سازمان‌های مردم‌نهاد پیگیری شود.

فرماندار زابل همچنین ورود غیرقانونی شتر و دام به هامون را خطری جدی برای آن ذکر و بیان کرد: ورود غیرقانونی دام به بستر دریاچه باعث شده حرکت شن‌های روان و ریزگردها افزایش یابد که در این زمینه هنگ مرزی و نیروی انتظامی باید برای جلوگیری از ورود آن‌ها اقدام کنند.

مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان نیز در این نشست گفت: پس از ورود آب و آبگیری بخشی از دریاچه، تمام موارد از جمله خشکیدن آن قابل پیش‌بینی بود.

"خسرو افسری" افزود: گردشگری یکی از ظرفیت‌های بسیار مناسب تالاب هامون است به‌طوری که 600 هزار نفر در طول این مدت از تالاب دیدن کردند.

وی با بیان این که بیش از ده‌ها مطالعه در خصوص تالاب هامون انجام شده و برای احیا تالاب باید خطاها کاهش و به دنبال مدیریت یکپارچه آن باشیم تاکید کرد: مجامع بین‌المللی باید به اهمیت تالاب بین‌المللی هامون بر زندگی و تاثیر آن بر اکوسیستم منطقه آگاه شوند و برای احیا دریاچه چاره‌اندیشی کنند.

او هشدار داد: با خشکیدن تالاب هامون بار دیگر حرکت شن‌های روان و ریزگردها تکرار خواهد شد.

هامون متشکل از سه دریاچه کوچک به نام‌های پوزک، صابری و هیرمند بود که در زمان فراوانی آب به هم متصل شده و دریاچه هامون را تشکیل می‌دادند. دریاچه هامون پیش از خشکیدن کامل در پی تداوم خشکسالی 16 سال اخیر، بسته شدن آب ورودی آن از سمت افغانستان و ادا نشدن حق‌آبه دریاچه از طرف آن کشور، به عنوان بزرگ‌ترین پهنه آب شیرین در سیستان و بلوچستان نقشی حیاتی در معیشت و زندگی مردم و اقتصاد منطقه سیستان داشت.

خشکیدن هامون گذشته از ضربه شدید به اقتصاد و زندگی مردم، تاثیرات سوء زیست محیطی را در منطقه سبب شده است.

کد خبر 266069

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار محیط زیست

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha