Hamshahri Logo
ميز آنلاين نشريات انتشارات درباره ما ارتباط با ما جستجو نقشه سايت


ايران جهان
اقتصاد بورس
بزرگراه سايبر شهر مجازی
ارتباطات دانش و تکنولوژي
موسيقی سينما و تلويزيون
ورزش سلامت
آموزش هنر
مهارت‌های زندگی ديدگاه
انديشه قرآن کريم
سفر محيط زيست
پيشخوان کتاب
اجتماع مسکن
پليس حادثه
شهردار شورای شهر
شهر مسير
حمل ‌و‌ نقل مترو
فرهنگ تاريخ
ادبيات داستانی زنان
کودک و نوجوان تغذيه
عکس آب و هوا
سرگرمی

به روز شده: 21 بهمن 1388 ساعت 00:43  - ‏آمار بازدید سایت: آمار بازدید  RSS
صفحه اصلی محيط زيست
 
بوي نفت در پارك ملي نايبند مي‌پيچد
منابع‌طبيعی- زهره ترسایی:
تخریب پارك ملی نایبند این روزها در حالی نگرانی و عكس‌العمل‌های كارشناسان و علاقه‌مندان محیط زیست را برانگیخته كه گفته می‌شود با توجه به ملی بودن این پارك و ثبت آن در كنوانسیون بین‌المللی مناطق حفاظت شده، به هیچ عنوان اجازه چنین دخل و تصرفی در آن وجود ندارد

احداث چاه تنها یكی از اقدامات مخرب زیست محیطی انجام شده و مصداق بارز عدم اجرای اصل 50 قانون اساسی است. این را عسگر جلالیان – نماینده مردم كنگان، دیر و جم در مجلس شورای اسلامی می‌گوید.

او با بیان این كه بند 14 اصل 3 قانون اساسی با صراحت تاكید دارد كه همه اعم از سازمان‌ها، نهاد‌ها و عامه مردم در برابر قانون یكسانند می‌گوید: چطور شده كه سازمان حفاظت محیط زیست بوشهر هنگامی كه مردم بی پناه روستا‌های بخش عسلویه مصرانه به دنبال احداث یك جاده 10 كیلومتری برای دسترسی 7000 نفر جمعیت روستايي به مركز بخش از وسط پارك بودند

سازمان داعیه حفاظت از محیط زیست را داشت و احداث راه را تعرض و تخریب محیط زیست می‌دانست اما حالا برای یك سازمان دولتی آن هم وزارت نفت چنین مجوزی را صادر كرده است. آیا این تبعیض و به نوعی نادیده گرفتن حقوق شهروندان نیست؟

آن چه در خبر‌ها آمده حكایت از موافقت شورای عالی محیط زیست در جلسه كمیسیون امور زیر بنایی، صنعت و محیط زیست دارد كه بد ین وسیله به وزارت نفت اجازه داده شده تا نسبت به حفاری در میدان گازی مدار واقع در پارك ملی نایبند اقدام كند. این در حالی است كه به گفته شاهدان عینی هنوز اقدام عملی برای حفر چاه در این منطقه صورت نگرفته است.

بهروز دهزاد استاد دانشگاه و كارشناس محیط زیست در گفت‌وگویی اعطای مجوز حفاری براي استخراج گاز در پارك ملی نایبند را غیرقانونی دانسته و می‌گوید: این مجوز در حالی تصویب شده كه به موجب ماده 8 آیین‌نامه اجرایی قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست هر عمل عمرانی كه منجر به تخریب اكوسیستم طبیعی شود (حتی در حد بوته كنی) در داخل پارك‌های ملی ممنوع است. اما گویا مسئولان محیط زيست بوشهر نظر متفاوتي این دارند چرا كه آنها معتقدند طبق ضوابط خاصی سازمان حفاظت محیط زیست در موارد لزوم با در نظر گرفتن شرایطی قادر به یكسری اقدامات خواهد بود.

به نظر می‌رسد كه اداره محیط طبیعی سازمان محيط زيست بوشهر در مقابل عملی انجام شده قرار گرفته و تقریبا هیچ نقشی در تصویب این مصوبه نداشته است. این را می‌شد از صحبت‌های غلامرضا فقیه معاون محیط طبیعی سازمان محيط زيست بوشهر فهمید. او كه صدور مجوز از سوی سازمان به وزارت نفت را نه به‌طور كامل بلكه مشروط و بر اساس ضوابطی خاص می‌داند در این باره می‌گوید: این مصوبه خود دولت بوده و تنها محیط زیست می‌تواند تا جایی كه امكان دارد از هرگونه تخریب جلوگیری كند.

از قرار معلوم ممنوعیت هرگونه عملیات انفجاری، لرزه‌نگاری و احداث راه در پارك مذكور، جمع آوری كلیه سازه‌های مورد استفاده و احیاي منطقه به شكل اولیه، انتقال هر گونه پسماند (آب شور و نظایر آن) با تانكر تحت نظارت سازمان حفاظت محیط زیست و تعیین محل استقرار و استراحت كارگران در خارج از پارك از جمله شروطی است كه سازمان محیط زیست برای وزارت نفت گذاشته است. 

 در شرایطی كه مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست بوشهر از گذاشتن شروط برای وزارت نفت سخن به میان می‌آورند و معتقدند كه قرار نیست هیچ تهدید و تخریبی برای محیط طبیعی و برای انواع گونه‌های جانوری و گیاهی به وجود آيد اما عسگر جلالیان این اظهارنظر‌ها را غیركارشناسی می‌داند و می‌گوید: چه طور ممكن است كه حضور دستگاه‌ها و ماشین‌های سبك و سنگین برای حفر چاه مشكلی ایجاد نكند؟

 انواع مختلف پرنده و حیوانات وحشی در این پارك وجود دارند كه به محض احساس حضور انسان فراری شده و خود كشی می‌كنند. به نظر می‌رسد كه آقایان قدرت ادراك حیوانات را خیلی بالا فرض كرده‌اند كه چنین صحبت‌هایی را پیش می‌كشند.

ضمن این كه پسماند‌هایی كه از چاه بیرون كشیده می‌شود قطعا روی گونه‌های گیاهی تاثیر مخرب خواهد گذاشت. او كه طی نامه‌ای اخطار قانون اساسی را در خصوص این پارك ملی به رئیس‌جمهوري داده از وی خواسته قبل از هر گونه اقدامی جلوي تعرض به پارك گرفته شود.

در حالی كه در خبر‌ها حداكثر عرصه فعالیت وزارت نفت برای حفر چاه در پارك ملی نایبند 2 هكتار عنوان شده اما فقیه آن را تكذیب كرده و می‌گوید: كمتر از یك هكتار (در حدود نيم هكتار) قرار است برای حفر چاه به وزارت نفت اختصاص داده شود نه بیشتر. او همچنین درباره زمان شروع به كار اين طرح اظهار بی‌اطلاعی می‌كند.

همشهری استانها

تاریخ درج: 25 اردیبهشت 1388 ساعت 10:10 تاریخ تایید: 29 اردیبهشت 1388 ساعت 21:22 تاریخ به روز رسانی: 25 اردیبهشت 1388 ساعت 18:14
 
تمامی حقوق این سایت متعلق به موسسه همشهری است