Hamshahri Logo
ميز آنلاين نشريات انتشارات درباره ما ارتباط با ما جستجو نقشه سايت


ايران جهان
اقتصاد بورس
بزرگراه سايبر شهر مجازی
ارتباطات دانش و تکنولوژي
موسيقی سينما و تلويزيون
ورزش سلامت
آموزش هنر
مهارت‌های زندگی ديدگاه
انديشه قرآن کريم
سفر محيط زيست
پيشخوان کتاب
اجتماع مسکن
پليس حادثه
شهردار شورای شهر
شهر مسير
حمل ‌و‌ نقل مترو
فرهنگ تاريخ
ادبيات داستانی زنان
کودک و نوجوان تغذيه
عکس آب و هوا
سرگرمی

به روز شده: 21 بهمن 1388 ساعت 00:43  - ‏آمار بازدید سایت: آمار بازدید  RSS
صفحه اصلی ارتباطات
 
انتخاب واژه‌هاي مناسب؛ مسئوليت حرفه‌اي در روزنامه‌نگاري
روزنامه‌نگاری- همشهري‌آنلاين-معصومه كيهاني:
يكي از دغدغه‌‌هاي مهمي كه قبلا درحوزه كارروزنامه‌نگاري مطرح بود

پرهيز از به‌كارگيري واژه‌هايي بود كه غيرفارسي، دشوار و نامانوس به نظرمي‌رسيد

پيش از اين‌ها همواره تلاش مي‌كرديم با صرف وقت و جستجوي بيشتر، براي واژه‌هاي فرنگي و يا دشوار و نامانوس جايگزين‌هاي مناسب فارسي پيدا كنيم.

استفاده از واژه‌ها و بكارگيري درست آنها،  حد‌اقل به دو دليل از دغدغه‌هاي اخلاقي - حرفه‌اي مهم درروزنامه‌نگاري به شمار مي‌آيد:

دليل اول:

وسايل ارتباط جمعي از جمله مطبوعات در واقع همچون يك دانشگاه نقش آموزشي براي طيف فراگير و وسيعي از گروه‌هاي سني مختلف با سطوح متفاوت تحصيلي را دارد.

از اين رو، هراشتباهي يا هرنوع بي‌توجهي دراستفاده از كلمات و عبارت‌هاي نادرست به لحاظ مفهومي و مغاير با قواعد و ضوابط زبان فارسي، مي‌تواند تاثير نامطلوب فرهنگي و موجب بي‌اعتمادي و بي‌اعتباري آن رسانه نزد مخاطبان شود. بنابراين مسئوليت اخلاقي- حرفه‌اي حكم مي‌كند كه روزنامه‌نگار با رعايت قواعد زبان و درست و ساده نويسي، اصالت زبان فارسي و نيز حرمت مخاطبان خود را حفظ كند. به دليل اهميت همين موضوع است كه درس شيوه نگارش فارسي در مطبوعات، دربرنامه آموزشي رشته‌هاي علوم ارتباطات اجتماعي و روزنامه‌نگاري، وجود دارد. اگرچه اين مقوله، بنا به جايگاهي كه دارد همواره در درس‌هاي ديگرنيز مورد توجه و تاكيد قرار مي‌گيرد.

دليل دوم:

دليل ديگري كه دغدغه استفاده از واژه‌هاي مناسب و مانوس را براي روزنامه‌نگاران ايجاد مي‌كند، مسئوليت آنها در بيان واقعيت يا حداقل نزديك به واقعيت است. فردي كه قلم به دست مي‌گيرد تا موضوع يا خبري را به اطلاع مردم برساند نبايد با واژه‌ها بازي كند چرا كه دراين صورت با وقت و اعتماد مخاطب بازي كرده است.

در روزنامه‌نگاري حرفه‌اي، علاوه بر ضرورت فراگيري آموزش دانشگاهي، تمرين و پايداري در درست و ساده‌نويسي و تجربه ‌اندوزي، درنهايت فرد صاحب قلم را به آنجا مي‌رساند كه به هنر چگونه نويسي براي جلب اعتماد مخاطب و انجام مسئوليت اخلاقي دست يابد.

به عبارتي، روزنامه‌نگار، هم بايد فن نويسندگي براي مطبوعات را بياموزد كه در چارچوب همان قواعد زبان و نحوه درست تلفيق واژه‌ها قرار مي‌گيرد و هم بايد به هنر چگونه ‌نوشتن دست يابد كه درواقع تجربه اندوزي دراين مسير، جايگاه ويژه‌اي خواهد داشت.

او بايد به تدريج بياموزد كه براي طرح واقعيت و همچنين افكار و نظريات خود از چه واژه‌ها، عبارت‌ها و چه قالب‌هاي بياني استفاده كند.

بنابراين او براي انتخاب واژه‌هاي مناسب، گاهي بايد تامل و جستجوي قابل توجهي را دنبال كند تا بتواند در نهايت، هرچه واقع‌بينانه‌تر و بيطرفانه‌تر مخاطبان را در جريان مسايل و موضوعات مورد علاقه آنها قراردهد.

بي‌ترديد مطالعه از جمله ابزارهاي جدي حرفه روزنامه‌نگاري است كه چه در مسير كشف واقعيت‌ها در هر حوزه‌اي و چه در مسير آشنايي با واژه‌هاي بيشتر، بسيار راهگشا و تعيين‌كننده است.

اين مسايل را گفتم تا برسم به اينجا كه ما امروز شاهد مواردي از شيوه‌هاي ناصحيح به كار گيري زبان در عرصه روزنامه‌نگاري هستيم و گويا آن دغدغه‌هاي حرفه‌اي سمت و سوهاي ديگري يافته‌اند.

براي مثال، شما با واژه‌سازي‌هايي روبرو مي‌شويد كه به طور اساسي به لحاظ مفهومي دچار تناقض آشكار است. گويا هرچه واژه‌ها عجيب و غريب‌تر باشد، از جذابيت بيشتري برخوردارند؛ حالا براي مخاطب يا نويسنده، اين بحث ديگري است.

به عنوان نمونه، عبارت "شكوفه اندوه" تركيب عجيبي است. من نمي‌توانم تصوركنم كه چگونه اندوه قادراست "شكوفه" را كه مظهر زيبايي و نوزايي است به ارمغان آورد و اين دو واژه چگونه امكان همگرايي مفهومي دارند. و يا درحالتي خفيف‌تر، تركيب "نغمه درد" نيز همين مشكل را دارد. در مراجعه به لغت‌نامه دهخدا مشاهده مي‌كنيم كه نغمه، واژه‌اي است مثبت به مفهوم ترانه، آهنگ، گفتار و آواز نيك كه براي تركيب با كلمه درد مناسب نيست.

حتي استفاده از واژه‌هاي نامانوس و غير فارسي نيز كه زياد ديده مي‌شود؛در تيتر مطالب هم حضوري جدي دارد.  "آموزش؛ عنصر مغفول در توسعه روزنامه نگاري"، نمونه‌اي از اين نوع تيترهاست كه واژه نامانوس و دشوار مغفول در آن بكار رفته است.

درپايان، مي‌توان به اين نكته اشاره كرد كه بي‌ترديد در حرفه روزنامه نگاري همچون بسياري از حرفه‌هاي ديگر، تجربه به عنوان ستون فقرات و تكيه‌گاه اصلي اين كار به‌شمار مي‌آيد. اگرچه برخي، اين عامل بسيارجدي را به هيچ انگارند

تاریخ درج: 16 بهمن 1387 ساعت 11:39 تاریخ تایید: 17 بهمن 1387 ساعت 13:49 تاریخ به روز رسانی: 17 بهمن 1387 ساعت 20:53
 
مطالب مرتبط
انتشار لوح فشرده‌ نشريه‌هاي قاجاريه ادامه دارد مطالبات خبرنگاران در نشست روز خبرنگار با رئيس مجلس روزنامه‌نگا‌ران آنلاين چه مي‌گويند؟ انتشار روزنامه خورشید متوقف شد نمایندگان ارشاد در کمیته‌های تشخیص و تطبيق مشاغل زیان‌آور رسانه‌های دیجیتال رقیب جدی روزنامه‌های کاغذی محدوديت در لباس مقبوليت تاثيرات مثبت و منفي حضور رسانه‌هاي الكترونيك نخستين سمينار مسايل مطبوعات‌ايران در نسخه ديجيتال عقب‌نشيني از نحوه پوشش خبري تلفات نظامی آمریکا رونمايي از خبرگزاري ايرن در خانه هنرمندان انتشار كتاب اخلاق روزنامه‌نگاري با ترجمه قاضي‌زاده بزرگ‌ترين شرافت روزنامه‌نگاران حفظ اصالت كار است خبرنگاري؛ حرفه‌اي دشوار پلي ميان علم و عمل رسانه‌ها هفته اخلاق در روزنامه‌نگاري کمک به روزنامه‌نگاری شهروندی روزنامه‌نگاري آنلاين مفهوم تيراژ در مطبوعات را دگرگون كرده ‌است آشنايي با قاعده‌هاي جهاني آنلاين‌نويسي نرم‌نويسي با روزنامه‌نگاري نرم متفاوت است روزنامه ‌مستقل روزنامه‌ نگاري و اخلاق روزنامه نگاري و كشورهاي در حال توسعه ميزگرد: شكاف آموزش روزنامه‌نگاري و كار حرفه‌اي
 
 
تمامی حقوق این سایت متعلق به موسسه همشهری است