یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ - ۰۸:۰۲
۰ نفر

آسترازنکا از جمله اولین واکسن‌های تولید شده علیه کووید ۱۹ بود که در سطح گسترده‌ای در دنیا از جمله بریتانیا و هند، تزریق شد و حالا این سوال مطرح است که آیا این واکسن نسبت به سایر واکسن‌های کرونا، بدتر و دارای عوارض بیشتری بوده است؟

آسترازنکا

به گزارش همشهری آنلاین، دکتر حمید سوری، استاد اپیدمیولوژی و مدرس ارشد بین المللی در این باره به چند نکته مهم اشاره کرده است و این که با وجود پذیرش مضرات احتمالی استفاده از واکسن دلایل مهم استفاده از آنها چه بوده است.

سوری با اشاره به اخبار منتشر شده طی روزهای اخیر درباره واکسن آسترازنکا به همشهری آنلاین می‌گوید: برخی خبرهای مربوط به این واکسن تایید کرده که تزریق آن امکان دارد خون را لخته و موجب کاهش پلاکت‌ها و نهایتا مشکلات قلبی عروقی در دریافت کنندگان واکسن به ویژه افراد زیر ۵۰ سال شده باشد. این اخبار در بین ایرانی‌ها هم دست به دست می‌شود و نگرانی‌هایی را رقم زده است.

او ادامه می‌دهد: شرکت بریتانیایی ‌ـ ‌سوئدی تولیدکننده واکسن با همکاری دانشگاه آکسفورد بریتانیا و موسسه سرم هند واکسن آسترازنکا را تولید کرد و این واکسن از دسامبر ۲۰۲۰ میلادی در حال انجام تحقیقات بالینی فاز 3 بوده ‌است. آکسفورد-آسترازنکا، به‌صورت 2دوز نیم میلی‌لیتری در عضله دالی بازو، در افراد بالای ۱۸ سال، تزریق می‌شود و دوز دوم هم ۶ تا ۱۲ هفته پس از دوز نخست.

به گفته این اپیدمیولوژیست، اثربخشی این واکسن در پیشگیری از ابتلا به موارد حاد کووید ۱۹، پس از ۲۲ روز از تزریق دوز اول، معادل ۷۶ درصد عنوان شده و این اثربخشی پس از تزریق دوم به ۸۱ درصد می‌رسد.

عوارض اولیه آسترازنکا

سوری با بیان این که آسترازنکا ایمنی بالایی داشته و اثرات جانبی آن مانند درد محل تزریق، سردرد و تهوع، ناچیز است که عموماً طی یک تا چند روز، رفع می‌شوند، ادامه می‌دهد: با این وجود، اثرات جانبی نادر از جمله آنافیلاکسی هم به‌ندرت مشاهده شده‌ است. در موارد بسیار نادر، ایجاد لخته خون (ترومبوز) نیز به میزان یک مورد در هر 100هزار تزریق، مشاهده شده ‌است. در مارس ۲۰۲۱ گزارش شد که در بین ۳۴ میلیون تزریق در سراسر اتحادیه اروپا و بریتانیا ۳۷ مورد لختگی خون خطرناک ناشی از تزریق این واکسن در استفاده‌کننده‌ها روی داده‌ است.

واکسن‌هایی که در کشورمان برای مقابله با کروناویروس جدید استفاده کردیم را هم پایش نکرده‌ایم و کارآزمایی‌های انجام شده حتی برای واکسن‌هایی که در داخل کشور تولید شد، تکمیل نشد

او تاکید می‌کند: آسترازنکا از جمله اولین واکسن‌های تولید شده علیه کووید ۱۹ بود که در سطح گسترده‌ای در بیش از ۱۵۰ کشور، از جمله بریتانیا و هند، تزریق شد. حالا کار در بریتانیا به دادگاه کشیده شده و برخی برای این عوارض ادعای غرامت کرده‌اند. جنجال مطبوعاتی نیز به بزرگنمایی مسئله کمک کرده است. اما سؤال اینجاست که آیا این واکسن نسبت به سایر واکسن‌های کرونا، بدتر و دارای عوارض بیشتری بوده است؟

اضطراب ایجاد نکنیم

سوری با بیان این که در کارآزمایی‌های بالینی واکسن‌ها دو عامل اصلی شامل میزان اثربخشی و ایمنی اهمیت بیشتری دارد، عنوان می‌کند: مطالعات متعدد، واکسن فوق را هم از نظر اثربخشی و هم ایمنی از جمله واکسن‌های خوب دسته‌بندی کرده‌اند. از گزارش‌های ارائه شده هم مشخص شده که این عارضه لخته با افت پلاکت، در استفاده‌کنندگان این واکسن بسیار نادر و کلا ۱۸ مرگ از میان ۲۵ میلیون واکسینه‌شده ثابت شده است که به نسبت سایر واکسن‌ها به ویژه در شرایط اضطراری پاندمی وضعیت بدتری را نشان نمی‌دهد. به همین دلیل باید به تعارض منافع و رقابت‌های تجاری شرکت‌های بین‌المللی تولید واکسن توجه داشت و نباید نگرانی و اضطراب نادرست در بین کسانی که از این واکسن تزریق کرده‌اند ایجاد کرد.

او درباره تزریق این واکسن در ایران هم توضیح می‌دهد: در همان زمان اوج پاندمی و با شروع واکسیناسیون در ایران، استفاده از آسترازنکا برای افراد زیر ۵۰سال که بیشترین گروه آسیب‌پذیر از این عارضه بودند محدود و حتی ممنوع شد، به همین دلیل نگرانی زیادی برای مردم کشورمان وجود ندارد. به لحاظ علمی هم باید توجه داشت که هیچ مداخله بیولوژیک، شیمیایی و... ایمنی صددرصدی ندارد و حتی آب هم در شرایط خاصی می‌تواند فرد را مسموم کند. مهم مقایسه اثر مفید و ضرر یا تفسیر درست از سود و زیان استفاده از هر مداخله پزشکی و بهداشتی از جمله استفاده از واکسن‌هاست. این میزان عوارض ناچیز نمی‌تواند دلیلی برای رد آن یا شکایت علیه آن باشد.

بیشتر بخوانید

واکسن کرونای آسترازنکا چقدر تهدیدتان می‌کند؟

واکسن‌های دیگر هم پایش نشدند

مدرس ارشد بین المللی به تنوع واکسن‌های ترزیق شده در کشور هم اشاره می‌کند و می‌گوید: البته ما واکسن‌هایی که در کشورمان برای مقابله با کروناویروس جدید استفاده کردیم را هم پایش نکرده‌ایم و کارآزمایی‌های انجام شده حتی برای واکسن‌هایی که در داخل کشور تولید شد، تکمیل نشد. فازهای ۴ و ۵ کارآزمایی‌ها هم یا انجام و یا گزارش نشدند. چه بسا میزان شکست واکسن یا عدم ایمنی و عوارض جانبی آنها بسیار بیشتر از آسترازنکا باشد، لذا قضاوت ما از عوارض ناشی از اغلب واکسن‌ها از روی جهل است و نمی‌توان گفت مثلا آسترازنکا در مقایسه با واکسن‌های مصرف شده یا تولید شده داخلی بهتر یا بدتر است. ضمن آن که باید توجه داشت که استفاده از واکسن در شرایط اضطرار بوده و چرخه کامل تولید واکسن نه برای آسترازنکا و نه واکسن مشابه دیگر طی نشده است.

درست مقایسه کنیم

این استاد اپیدمیولوژی به چند نکته درباره عوارض واکسن آسترازنکا هم اشاره و عنوان می‌کند: اول این که وجود و گزارش عارضه لخته شدن خون در استفاده‌کنندگان از واکسن آسترازنکا نمی‌تواند دلیلی برای ترجیح استفاده از سایر واکسن‌های باشد. دوم آنکه معمولا در شرایط اضطراری چون چرخه و فازهای کارآزمایی‌های بالینی واکسن کامل انجام نمی‌شود، ممکن است عوارض پیش‌بینی نشده بیشتری نسبت به موارد مشابه عادی مشاهده شود.

وجود و گزارش عارضه لخته شدن خون در استفاده‌کنندگان از واکسن آسترازنکا نمی‌تواند دلیلی برای ترجیح استفاده از سایر واکسن‌های باشد

او ادامه می‌دهد: نکته سوم در دست نبودن اطلاعات عوارض ناشی از سایر واکسن‌ها به دلیل عدم انجام مطالعات کافی یا در اختیار نبودن یافته‌های مرتبط نمی‌تواند دلیلی بر بهتر بودن آن واکسن‌ها باشد و مقایسه واکسن‌ها باید در شرایط یکسان از نظر مطالعات، پیگیری‌ها و گزارش‌های معتبر علمی همه آنها باشد، چون در غیر اینصورت دچار خطا در استنتاج خواهیم شد.

سوری تاکید می‌کند: در این حوزه اولین اولویت نظام سلامت و دست‌اندرکاران بهداشت و درمان، رعایت اخلاق و حفظ منافع بیماران است و همچنین لزوم ادامه مطالعات مربوط به واکسن‌های تولیدشده و مصرف‌شده علیه کووید ۱۹ در دوران حاد اپیدمی. مساله دارای اهمیت این که پذیرش مضرات احتمالی استفاده از واکسن، منطقی‌تر و علمی‌تر از قبول مرگ‌های روزانه چندصد نفری مردم در آن شرایط بوده است.

کد خبر 849163
منبع: همشهری آنلاین

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار بهداشت و درمان

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 28
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 13
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    19 3
    هر واکسن کرونا تزریق کردید مهم نیست ، اهدای خون فراموش نشود.سالی یکبار
    • IR ۱۴:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      2 8
      چرا خیلی مهمه آب مقطر و لخته ساز و سکته آور نزده باشی
    • IR ۲۱:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      2 4
      آره مهم نیست.مثلا تو چند تا کشور اونایی که فایزر زده بودن نابارورشدن،همین! اونم به قول دوستمون میرن خون میدن درست میشه :)
  • علی IR ۰۹:۰۶ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    16 16
    هدف از نوشتن این مقاله چی هست چرا خودتون تحقیق نمی کنید وفقط به امار ساختگی شرکت سازند اکتفا می کنید اتفاقابیشتر کسایی که این واکسن را دریافت کردن دچار بیماری قلبی و عروقی شده اند بهتره امارهای کشور خودمان را صادقانه مورد بررسی قرار دهیم
  • IR ۰۹:۰۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    12 6
    آخر نفهمیدیم ،خوب بود یا بد بود؟؟؟
  • IQ ۰۹:۳۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    13 24
    واکسن فایزر هم عوارض زیادی در پی داشته اطرافیان ما هم زدن گرفتار مشکلات عضلانی و مفصلی شدن همه بدبخت کردن ملت رو با این واکسن ها کرونا نیازی به زدن واکسن نداشت بعد از بمباران آزمایشگاه های بیولوژیک زلنسکی صهیونیست کثیف در اوکراین خاموش شد این ویروس همه مدیون پوتین هستیم نه واکسن ها
  • IR ۱۰:۱۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    18 3
    من سه دوز آسترا زنگا زدم هنوزم خونم لخته نشده عمرم تخته نشده . البته دوز سومو قصد داشتم اسپایکوژن ایرانی بزنم ولی مرکز مربوطه فقط آسترا زنکا وسینو فارم داشت وچون سینو فارم چینی بود ترجیح دادم اون دوز رو هم همون آسترا بزنم حالا نمیدونم قبولم یا رفوزه؟
    • IR ۱۳:۱۵ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      9 10
      برو شکر خدا را بجا بیار وصیت نامه ات را هم بنویس بذار زیر بالشت
    • IR ۱۶:۴۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      10 2
      خیلی ها مثل شما بودند واظهار نظر کارشناس که گفته درایران زیر۵۰سال استرازنکا نزدن عجیبه اتفاقا بیشتر زیر۵۰ساله ها استرازنکا زدند اما عوارض وجود داشت هرچند تعداد ان بسیار کم بود
  • IR ۱۰:۲۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    24 7
    آنقدر ترس و استرس وارد کنید تا اوناییکه این واکسن را زدند سکته کنند بابا ول کنید وا بدید رسوا کردید مردم را
    • IR ۱۳:۰۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      7 4
      خود انگلیسی ها مطالعه کردند گفتند لخته شده و فلان و بیسار به دیگران چه لابد می خواستند حلالیت بطلبند خخخخ
    • IR ۱۷:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      5 3
      ((خود انگلیسی ها مطالعه کردند گفتند لخته شده و فلان و بیسار )) چطو شد اینجا نظر خود انگلیسیها شده سند وحقیقت داره ولی جای دیگه همیشه دروغگو و... هستن؟ شاید اینم دروغ باشه
  • IR ۱۰:۳۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    20 8
    اگر واکسن آسترازنکا زدید اشتباه کردید اون همه واکسن دیگه بود انگل ستان هیچ وقت در طول تاریخ دلسوز هیچ کی نبوده روباه پیر را نشناختن اشتباه بزرگی است
  • IR ۱۰:۳۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    20 3
    لطفاً یک تحقیقی بکنید ببینید چرا ۳ ساله اینقدر قبرستانها زود ظرفیتشون کامل میشه؟
  • IR ۱۰:۵۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    14 12
    خدا را شکر ما نه واکسن انگلیسی زدیم نه کانادایی نه سوئدی نه آب مقطر آمریکایی مثل بعضی ها
  • ایرانی IR ۱۲:۱۳ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    12 9
    خارجیها معایب و مزایای واکسن تولیدی خودشونو مشخص کردن و حتما راه حل مناسبی برای رفع معایب پیدا میکنن ، از معایب و مزایای واکسن ایرانی و چینی چه خبر ؟؟؟؟؟؟ شماا هم راه حلی دارید یا فقط حرف میرنید؟؟؟؟!!!!
    • IR ۱۴:۲۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      9 9
      احسنت به تو غربگدای شش سیلندر که در هر حالتی به انگلستان خیانت نمیکنی واقعا دمت گرم شماره حسابت را هم بده پادشاهت چارلز سوم نیاز داره
  • IR ۱۳:۰۰ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    11 5
    بنده سه دوز استرازنکا زدم و یک دوز هم سینوفارم نکته جالب اینجاست که قبل از تزریق واکسن هر سال دو یا سه بار مبتلا به گریپ یا سرماخوردگی میشدم ولی بعد از تزریق ایمنی بدنم به شدت بالا رفته و چند سال است که شکر خدا سالم هستم و فعلا ویروس های سرماخوردگی یا گریپ و یا انفولانزا روی بنده بی تاثیر شده . تا این لحظه نه تنها هیچ عوارضی نداشتم بلکه احساس میکنم انرژیم بیشتر شده است و 58 سالم هست برای همه آرزوی سلامتی و تندرستی دارم
    • IR ۲۳:۰۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      3 4
      عزیز دل اینجور که شما تعریف میکنی انرژیت زیاد شده حتمن مولتی ویتامین زدی خبر نداری
    • IR ۰۳:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
      4 0
      من هم دو دوز سینو و دو دوز پاستوکووک زدم و از سال ۹۷ خدا رو شکر سرما هم نخوردم.پدرم هم سه دوز آسترا و یک دوز پاستو زدن و خدا رو شکر هیچ مشکلی هم برای ایشون اتفاق نیفتاده. البته اگر به بیسوادای مدعی واکسن گریز برنمیخوره.
  • نادر IR ۱۳:۵۷ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    5 2
    از بستگان نزدیکم سه دوز استارا زنکا تزریق کرده اند که هردو فعلا بالای 95 سال هستند وسر حال
    • IR ۱۴:۵۲ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      5 3
      بگو اسفند دود کنند تا چشمشون نزدی
    • IR ۱۵:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      2 4
      واکسن زدن چه زود عمرشون رفت بالاخداحفظشون کنه
  • محمد IR ۱۴:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    6 2
    منم آسترازنکا زدم.خیلی ازش ممنونم چون از زمانیکه دو دوز زدم کلاً فشارم خوب شده🫶
    • IR ۱۴:۲۹ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
      7 8
      فردا که خونت لخته شد ۳ تا سکته با هم زدی تعجب نکن فعلا برو خوش باش
  • IR ۲۰:۴۸ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۶
    4 1
    مامان سه دوز استارازنکا زد،دوسه سال پیش الانم هفتادو شش سالشه،تا به حال که عوارض ندیدیم! من یه دوز ،آستارازنکا زدم،دوسه سال پیش الانم چهل وپنج سالمه،اصلا بعد از واکسن،انگارکروناگرفتم،دو سه هفته عوارض داشتم.ولی تا به حال عارضه جدی ندیدیم.
  • تنها IR ۰۸:۰۴ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    0 0
    عارضه داشتن یک دارو به خود شخص هم بستگی داره. در کاتالوگ همه داروها لیستی از عوارض کوچیک و بزرگ ذکر شده، ولی دلیلی نداره که همه دچارش بشن. حتماً دلیلی داشته که گفتن زیر 50 ساله ها از این واکسن استفاده نکنن. خیلی از داروها هم ذکر شده "مصرف برای خانمهای باردار ممنوع" حالا یکی بخوره بچه اش سقط بشه تقصیر دارو نیست که.
  • IR ۰۸:۱۱ - ۱۴۰۳/۰۲/۱۷
    0 0
    شاید حجامت خوب باشد